Šaranović: Smanjenje plata dijelu zaposlenih urađeno uz poštovanje svih propisa u Crnoj Gori

Iz Policijske akademije istuču da je od 84 zaposlene osobe, 46 njih primilo pun iznos zarade, dok je 38 osoba dobilo platu sa umanjenjem, "te da je potpuno netačan podatak da je više od polovine zaposlenih dobilo umanjene zarade"
5383 pregleda 2 komentar(a)
Šaranović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Šaranović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Direktor Policijske akademije, Boban Šaranović rekao je da je smanjenje plata dijelu zaposlenih koji nijesu bili radno angažovani u toku prethodnog mjeseca, urađeno uz poštovanje svih pozitivno pravnih pravila i propisa u Crnoj Gori.

On je reagovao na jučerašnji tekst u kojem se navodi da je na Policijskoj akademiji oko polovine zaposlenih primilo aprilsku platu umanjenu za 30 odsto.

"Naime, Policijska akademija je kao i sve ostale obrazovne ustanove u Crnoj Gori prekinula sa standardnim načinom obrazovnog rada 16. marta i nastavila nastavu preko online platforme. Međutim, za razliku od ostalih obrazovnih ustanova nastavni kadar naše institucije čini manje od četvrtine zaposlenih. Imajući to u vidu zatražili smo preporuku od Ministarstva rada i socijalnog staranja, kako bismo definisali način na koji će se obračunavati zarade zaposlenih usljed prekida rada. Početkom aprila dobili smo iz Ministarstva mišljenje da je odredbom člana 103, Zakona o radu, propisano da “zaposlenom pripada naknada zarade za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog prekida rada koji je nastao bez krivice zaposlenog u visini od 60% osnova za naknadu”, te da je odredbom člana 25 Opšteg kolektivnog ugovora, propisano da “zaposlenom pripada naknada zarade za vrijeme prekida rada koji je nastao bez krivice zaposlenog u visini od 70% osnova za naknadu”, navodi se u reagovanju.

Šaranović kaže da je u skladu sa tim Ministarstvo dalo mišljenje da se na zaposlene koji se nalaze na prekidu rada bez njihove krivice, u odnosu na obračun zarade trebaju primijeniti odredbe Opšteg kolektivnog ugovora, odnosno, da zaposlenom pripada naknada zarade u visini od 70% osnova za naknadu, koji čini njegova prosječna zarada ostvarena u prehodnom polugodištu, kao povoljnije za zaposlenog.

"Od svih rukovodioca osam sektora zatražen je izvještaj o radu zaposlenih, koji su za vrijeme prekida rada, bili radno angažovani, kako bi prilikom obračuna zarada svako bio adekvatno tretiran. Naglašavam da je dio Akademije prvobitno pretvoren u karantin, a zatim ustupljen Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore kao pritvorska jedinica, te smo odlučili da dio zaposlenih koji je bio radno angažovan od početka pandemije ne treba da ima isti tretman kao zaposleni koji od 16. marta ne dolaze na posao."

Iz Policijske akademije istuču da je od 84 zaposlene osobe, 46 njih primilo pun iznos zarade, dok je 38 osoba dobilo platu sa umanjenjem, "te da je potpuno netačan podatak da je više od polovine zaposlenih dobilo umanjene zarade."

"Posebno napominjemo da je smanjenje plata dijelu zaposlenih koji nijesu bili radno angažovani u toku prethodnog mjeseca, urađeno uz poštovanje svih pozitivno pravnih pravila i propisa u Crnoj Gori, trudeći se da niko ne bude oštećen, a sveu skladu sa preporukama Ministarstva rada i socijalnog staranja. Sličnu proceduru sproveli su i drugi pravni subjekti u Crnoj Gori i državne institucije. Takođe, u tekstu se navodi da je “posebno interesantna činjenica da Šaranović nije smanjio platu sebi koja je preko hiljadu eura”, a želimo da Vas obavijestimo da je 30% zarade direktora uplaćeno kao donacija NKT-u", navodi se u reagovanju.

Bonus video: