Na Policijskoj akademiji oko polovine zaposlenih je primilo aprilske plate umanjene za 30odsto.

Najveći broj zaposlenih kojima je zarada umanjena su i najugroženiji, to su higijeničarke, pomoćne radnice, vozači, kuvari... itd., oni zaposleni kojima je puna zarada jedva nesto veća od minimalno utvdjene zarade u Crnoj Gori
1752 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada policijske akademije u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović
Zgrada policijske akademije u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović

Polovina zaposlenih na svoje kućne adrese je dobilo Rješenje kojim se njihova aprilska zarada umanjuje za 30 odsto.

Rješenje (prilog) je potpisano od strane direktora Akademije Bobana Šaranovica koji ovo smanjenje zarada pravda stanjem u društvu, Odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela, preporukom Ministarstva rada i socijalnog staranja od 07.04.2020. god. br. 1030/1 i svojim zakonskim pravom u odnosu na Opšti kolektivni ugovor.

Najveći broj zaposlenih kojima je zarada umanjena su i najugroženiji, to su higijeničarke, pomoćne radnice, vozači, kuvari... itd., oni zaposleni kojima je puna zarada jedva nesto veća od minimalno utvdjene zarade u Crnoj Gori.

Posebno je interesantna činjenica da Šaranović nije smanjio platu sebi koja je preko hiljadu eura, kao ni plate svojih najbližih saradnika.

Nije nam poznato da je jos neko u Crnoj Gori u državnom organu, lokalnoj upravi, Univeritetu, školi, vrtiću... na ovakav način umanjio zarade, ako, pak, jeste voljeli bi znati. Sumnja postoji i da li je Ministarsto rada uopste dalo ovakvu vrstu preporuke.

Zarade su umanjene univerzalnim Rješenjem a ne Aneksom ugovora o radu koji je poslodavac dužan dostaviti zaposlenom kojem se umanjuje zarada, kako to tvrdi Angelina Međedović, Glavna inspektorka rada, u prilogu koji je emitovan na TV Vijesti.

Protiv direktora Šaranovića su već podnesene dvije krivične prijave čiji epilog se i dalje čeka.

Bonus video: