Brod "Budva" isplovio iz luke Hamburg za Nigeriju

"Nije bilo nikakvih dodatnih zadržavanja, niti eventualnih troškova za brod i kompaniju", kazao je Mirković
19716 pregleda 53 komentar(a)
Brod Budva, Foto: Uprava policije
Brod Budva, Foto: Uprava policije

Brod "Budva" jutros je isplovio iz luke Hamburg za Nigeriju, gdje vozi žitarice, potvrdio je portalu Feral.bar Tihomir Mirković, izvršni direktor AD Barska plovidba koja je vlasnik broda.

"Nije bilo nikakvih dodatnih zadržavanja, niti eventualnih troškova za brod i kompaniju", kazao je Mirković.

"Vijesti" su objavile da njemački istražitelji utvrđuju da li je samo Mladen Radulović (45) uključen u šverc pola tone kokaina, ili je još neko od njegovih kolega znao kakav tovar plovi državnim brodom “Budva”.

Na raspolaganju su im navodno i informacije koje je na početku međunarodne akcije partnerskim službama dostavila crnogorska policija.

Povezani članci

04. Maj 2020.

Milioni odoše ako Njemci zaplijene "Budvu"

Baranin je uhapšen 2. maja, kasno uveče, nakon što su njemački policajci pretresli brod koji je pod crnogorskom zastavom uplovio u hamburšku luku.

Osim njega, na brodu u vlasništvu “Barske plovidbe” bila su još 22 člana crnogorske posade.

Akcija “Budva” počela je prije oko dva mjeseca, kada je, prema saznanjima crnogorske policije, dogovoreno da će kokain vrijedan oko 20 miliona eura biti istovaren u Hamburgu.

Navodno, to je bilo “najbliže” primicanje broda evropskom kopnu, a krijumčarima je odgovaralo što je kompanija u čijem zakupu je teretnjak “Budva”, ugovorila da tovari žitarice u Njemačkoj.

Preuzumanje droge spriječila je policija, koja je 2. maja, nešto poslije 22 sata, upala na brod, pretresla ga i u plastičnim gajbama za voće pronašla kokain.

Iz vrha Uprave policije “Vijestima” je rečeno da je brod “Budva” od početka akcije bio pod strogim nadzorom i da je praćen od kada je 19. aprila isplovio iz Kazablanke u Maroka i zaputio se ka Njemačkoj.

Inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije svakodnevno su od tada razmjenjivali informacije sa kolegama iz američke agencije DEA, policije Velike Britanije, Portugalije, Španije, Njemačke i Holandije.

Prema saznanjima “Vijesti”, policije svih država kroz čije teritorijalne vode je “Budva” plovila bili su na oprezu, kako u slučaju da se sazna za akciju - šverceri ne bi promjenili plan i kokain sa teretnjaka prebacili na manja plovila.

Brod “Budva” izgrađen je 2014. u kineskom brodogradilištu Jinling za kompaniju “Barska plovidba”. Plovi pod crnogorskom zastavom i na njemu je kompletna crnogorska posada.

Bonus video: