Suđenja sele i na Pravni fakultet

Kada su sudnice premale za poštovanje mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa
1980 pregleda 0 komentar(a)
Pravni fakultet Podgorica, Foto: Boris Pejović
Pravni fakultet Podgorica, Foto: Boris Pejović

Suđenja koja su zakazana u manjim kancelarijama podgoričkog Osnovnog suda koje ne ispunjavaju uslove propisane mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa, održavaće se u Velikoj sudnici suda, Velikoj sudnici na Pravnom fakultetu i u salama Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

To je juče Vijestima saopštila savjetnica za odnose s javnošću u tom sudu Nikoleta Golubović.

“Osnovni sud u Podgorici ima prostornih kapaciteta da sprovede mjere fizičke distance u većim kancelarijama, dok će se suđenja koja su zakazana u manjim kancelarijama i koja ne ispunjavaju uslove, održavati u Velikoj sudnici suda, Velikoj sudnici na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore i u salama Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Planom rada Vrhovnog suda Crne Gore... predviđeno je da se rad u svim sudovima nastavlja na radnom mjestu u punom obimu procesa rada, počev od 25. 05. 2020. godine, što nije u koliziji sa saopštenjem na sajtu Advokatske komore Crne Gore, jer je riječ o suđenjima koja su ranije zakazana i koja se održavaju uz obezbjeđenje neophodnih uslova za distance”, navela je Golubović, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović, u obraćanju kolegama na sajtu tog tijela - naveo je da nakon konsultacija sa predsjednicom Osnovnog suda u Podgorici, suđenja u tom sudu počinju od 4. maja, uz obavezno nošenje maski i rukavica.

On je za Vijesti kazao da je i u vrijeme mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, bio radno angažovan - kako u Osnovnom tako i u Višem sudu u Podgorici, uz poštovanje mjera fizičke distance koje preporučuje Nacionalno koordinaciono tijelo.

“Osnovni sud u Podgorici poštuje mjere fizičke distance od dva metra”, kazao je advokat.

“Poštuje se neophodna fizička distanca od dva metra. Ukoliko u sudskim prostorijama - kancelarijama, ne može biti obezbijeđena fizička distanca, ta suđenja će se odlagati. Sudije će u granicama mogućeg održavati suđenja. Nezvanično sam saznao da će se suđenja održavati u Paladi i u zgradi za edukaciju sudija. U neformalnim razgovorima saznajem da će se u periodu koji dolazi, a sve u vezi obezbjeđenja fizičke distance, suđenja održavati u amfiteatrima Pravnog fakulteta u Podgorici, kako ne bi dolazilo do odlaganja zakazanih suđenja”, rekao je Begović.

On je ponovio da je od početka uvođenja posebnih mjera obavljao posao i da nije bilo nikakvih problema:

“U Višem sudu u Podgorici suđenja se održavaju u dvije sudnice, dok se u Osnovnom održavaju u jednoj velikoj sudnici, naravno uz korišćenje dezinfekcionih sredstava, te uz masku i rukavice. Sva suđenja su se redovno održavala isključivo za lica koja su se nalazila u pritvoru”, pojasnio je Begović.

I advokat Mladen Dubak rekao je za Vijesti - da se mjere zaštite poštuju u državnim institucijama. “Imao sam suđenja u krivičnoj materiji, bili su pritvorski predmeti i u Osnovnom sudu u Podgorici i pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici. Održavana su suđenja i saslušanja uz poštovanje mjera zaštite, održavanje fizičke distance i uz odgovarujuću zaštitnu opremu”, naveo je Dubak

Distanca, maske, rukavice...

Iz Vrhovnog suda ranije su saopštili da će od 25. maja u svim sudovima rad nastaviti u punom obimu procesa rada...

“U prostorijama suda, potrebno je održavati fizičku distancu od najmanje dva metra između lica, te nastaviti sa sprovođenjem higijenskih i sigurnosnih mjera (održavanje lične higijene i radnih prostorija, kao i upotreba zaštitnih maski i rukavica). Navedeno se odnosi i na stranke koje prilikom ulaska u zgradu suda moraju dezinfikovati ruke i staviti zaštitnu masku i rukavice (ukoliko ih već nemaju), a koja sredstva će biti obezbijeđena od strane suda”.

Tada su dodali da se ročište može održati van zgrade suda, ukoliko pojedini sudovi ne mogu obezbijediti fizičku distance od najmanje dva metra između osoba u prostoriji suda...

Bonus video: