KOR: Objavite rat krivolovu

"Direktor JP NPCG Elvir Klica hitno mora podnijeti ostavku, jer je nebrojeno puta pokazao da nedomaćinski upravlja nacionalnim dobrom koje mu je povjereno i da nije dorastao izazovu da upravlja najvažnijim resursom koji Crna Gora ima. Mora se reagovati već danas, jer sjutra može biti kasno", poručili su iz KOR-a.
1048 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od snimaka KOR-a, Foto: KOR
Jedan od snimaka KOR-a, Foto: KOR

Iz Koalicije za održivi razvoj (KOR) saopštili su da zahtjevaju od nadležnih organa da u najkraćem mogućem roku identifikuju i procesuiraju odgovorne za sinoćno paljenje objekta Ratka Pajovića, iz NVO Carp Security Group, članice njihove mreže:

"Jer će svaki drugi scenario biti poruka ohrabrenja organizovanom kriminalu koji je decenijama prisutan na Skadarskom jezeru. Godinama je dozvoljeno krivolovcima da ubijaju život u Skadarskom jezeru strujom i ostalim nedozvoljenim sredstvima. Volonteri NVO Carp Security group se godinama bore da se jezero sačuva i krivolov spriječi. NVO "Ozon", KOR i brojne druge nevladine organizacije i građanske inicijative dali su im podršku i zajedno su u proteklom periodu objavili brojne video snimke krivolova", saopštili su iz KOR-a.

Istakli su da se na nekim, od tih snimaka, vidi da se krivolov odvija na samo 50 metara od upravne zgrade NP "Skadarsko jezero".

"Organizovani su performansi kako bi se ukazalo na nečinjenja od strane uprave i nadzornika Nacionalog parka, a i započela je saradnja sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici, kojem je predata dokumentacija i dokazi o korupciju i nečinejnju nadzornika, kao i klipovi gdje se vidi da nadzornici NP napadaju volontera NVO Carp Security Group. Nažalost reakcija ODT nije bila adekvatna i nadzornici kao ni krivolovci nijesu procesuriani. Umjesto toga procesuiran je NVO 'Ozon' kao pravno lice i direktor Aleksandar Perović kojem 15. maja slijedi suđenje zbog performansa održanog ispred upravne zgrade JP Nacionalni parkovi Crne Gore, gdje je akcenat bio upravo na ekokriminalu na Skadarskom jezeru, a KOR je ponovio zahtjeve upućene Vladi, gdje se između ostalog traži i ostavka Elvira Klice, direktora NPCG. Na tom performansu se ukazivalo i na nesposobnost nadležnih da se uhvate u koštac sa krivolovom, međutim izuzev sudskog procesa protiv NVO 'Ozon' i Perovića, za organizovanje javnog okupljanja bez dozvole, svaka druga reakcija je izostala. Sinoć je zapaljena ribarska koliba Ratka Pajovića, člana NVO Carp Security Group, a prethodno mu je oštećen automobil upravo zbog svog aktivizma i truda da se jezero spasi. Zato pozivamo ODT i Upravu Policije da adekvatno reaguje i objavi rat krivolovu prije nego što neko strada".

Povezani članci

08. Maj 2020.

Pajović: Ostalo je samo još da mi zapale stan

Oni su istakli i što je nužno uraditi da bi se spasio život u Skadarskom jezeru:

"Suspendovati sve nadzronike NP “Skadarsko jezero”, kao i direktora Nenada Ivanovića kako bi se istražila eventualna povezanost između nadzornika i krivolovaca, na koju javnost već godinama ukazuje a nadležni cute. Pojačati policijske patrole i nadzor pristupnim putevima ka Skadarskom jezeru i zaštititi NVO aktiviste koji se bore protiv krivolova. Povećati broj inspektora za slatkovodno ribarstvo i izmijeniti zakonodavstvo tako da se krivolov prepozna kao teško krivično djelo a ne da se krivolovcima pišu prekršajne prijave i da im se oprema i aparatura za krivolov vraća. Direktor JP NPCG Elvir Klica hitno mora podnijeti ostavku, jer je nebrojeno puta pokazao da nedomaćinski upravlja nacionalnim dobrom koje mu je povjereno i da nije dorastao izazovu da upravlja najvažnijim resursom koji Crna Gora ima. Mora se reagovati već danas, jer sjutra može biti kasno", poručili su iz KOR-a.

Bonus video: