Pajović: Ostalo je samo još da mi zapale stan

Iz nevladine organizacije Carp security su saopštili da im krivolovci prijete godinama, a naročito u poslednja dva mjeseca od kad su se vratili na Skadarsko jezero kako bi čuvali ribu
24201 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2020. 11:33h

Sinoć oko 22 sata u požaru je izgorjela ribarska kućica Ratka Pajovića, ribočuvara iz NVO Carp security, koji se godinama bori protiv krivolova.

Kućica napravljena na Morači, uz Skadarsko jezero, potpuno je uništena.

Iz NVO Carp security smatraju da nadležni krivce za podmetanje požara moraju tražiti među krivolovcima sa kojima svakodnevno imaju problema.

Inspektori kriminalističke policije završili su uviđaj na zgarištu Pajovićeve ribarske kuće. Oni su izuzeli tragove, a tokom vještačenja utvrdiće uzrok požara.

Iz te NVO saopštili su da im krivolovci prijete godinama, a naročito u poslednja dva mjeseca od kad su se vratili na Skadarsko jezero kako bi čuvali ribu.

Kazali su i da ih konstantno prate, a da su sad počeli i da ih napadaju.

"Evo čime se sve krivolovci služe da bi zaplašili naše ribočuvare. Šta je sledeće? Metak u nekog od nas? Očekujemo hitnu reakciju policije i tužilaštva, jer niko drugi ne može stojati iza ovoga osim oni kojima ne dozvoljavamo da uništavaju ribu i nastave sa svojim prljavim kriminalnim aktivnostima", kazali su iz te NVO.

Poručili su da uprkos ovom napadu nastaviti da čuvaju ribu.

"Naše ekipe su i sinoć patrolirale Skadarskim jezerom. I dalje ćemo, uprkos ovome, otkrivati ekokriminalce. Na sastanku sa predstavnicima tužilaštva obećali su da će nam pomoći u borbi za Skadarsko jezero, sada nam je, više nego ikada potrebno - ne da nam pomognu, nego da nas zaštite efikasnom akcijom. Takođe, očekujemo punu podršku Nacionalnog parka Crna Gora, čiji čuvari bi trebali da rade ono što mi radimo", kazali su iz te nevladine organizacije.

Pajoviću je, nedavno, polomljen automobil parkiran u Bulevaru Save Kovačevića.

On je kazao da se napadima na članove njihove nevladine organizacije ne zna broja.

"Mislili smo da ne može doći do ovoga, ali kao što vidite, ljudi su spremni na sve. Lome nam kola, buše nam gume, brod su mi prije dvije godine izbušili, ni dan danas se nije saznalo ko je. Vratili smo se kao ribočuvari na jezero i od tad imamo non-stop prijetnje i svađe sa ljudima koji se bave krivolovom. Ovome se niko nije nadao. Jedino im je ostalo da mi stan zapale, pa će možda nadležni reagovati", kazao je Pajović.

Smatra da bi trebalo tužilašvo i policija da reaguju.

Na pitanje da li se plaši za svoj i život momaka iz Carp security, Pajović ističe da u udruženju ima mladih članova, možda čak i maloljetnih. "Nije nam svejedno da ih pustimo da izađu na vodu, a kamo li da se sučeljavaju sa krivolovcima".

Ističe da se skoro svakog dana sreću s krivolovcima, i to po više puta.

"Krivolovci su bolje opremljeni od Nacionalnog parka, imaju brže čamce, motore i nismo mogli da ih sustignemo, ali smo ih protjerali da ne love", kaže Pajović.

Pajović je kazao i da ovo nije udar na njega, nego na sve borce protiv krivolova, ali i zaposlene u Nacionalnom parku.

Iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada saopšteno je da je požar lokalizovan oko ponoći.

"Dana 07.05.2020.godine u 23:20h Službi zasštite i spasšavanja Glavnog grada Podgorica upućena je dojava da je došlo do požara u stambenom objektu drvene konstrukcije u Zeti. Na lice mjesta upućena je posada koja je dolaskom zatekla objekat u potpunosti zahvaćen plamenom. Požar je lokalizovan u 0:01h. U požaru je potpuno uništen drveni objekat", naveli su iz SZS Glavnog grada na Fejsbuku.

Galerija

Bonus video: