Advokat se žalio: Sutkinja stala na stranu tužioca i policije kada je Zurovcu izrekla kaznu zatvora

Zurovac je osuđen na tri mjeseca robije, jer je, prema tvrdnjama tužilaštva, prekršio mjeru samoizolacije
3612 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sutkinja hercegnovskog suda stala je na stranu tužilaštva i policije, a ne na stranu struke, kada je Nemanji Zurovcu izrekla tromjesečnu zatvorsku kaznu, zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijane opasne zarazne bolesti.

To piše u žalbi njegovog pravnog zastupnika, advokata Srđana Lješkovića, koju je dostavio Višem sudu.

Advokat Lješković žalbom je tražio da sudije Višeg suda preinače presudu i Novljaninu izreknu blažu kaznu, ili je ukinu i predmet vrate na ponovno suđenje.

Zurovac je osuđen na tri mjeseca robije, jer je, prema tvrdnjama tužilaštva, prekršio mjeru samoizolacije.

Navodni član kavačkog kriminalnog klana uhapšen je 25. aprila, nakon što je istekla mjera boravka u karantinu u koji je smješten 29. marta.

Sutkinja Vesna Gazdić ranije je, obrazlažući odluku, kazala da zbog ranije osuđivanosti, bez obzira što se ne radi o istovjetnom krivičnom djelu, postoji bojazan da bi taj dvadesettrogodišnjak boravkom na slobodi ponovio krivično djelo.

Lješković, međutim, u žalbi pita kako bi Novljanin mogao da ponovi krivično djelo, ističući da tužilaštvo nije dokazalo ni namjeru Zurovca da ga počini, niti da je njegovim postupkom nastupila posljedica po bilo koga.

"Smatram da prilikom odmjeravanja kazne Sud nije imao u vidu preporuke Savjeta Evrope od 7. aprila, kojima se preporučuje da nije uputno izricati stroge sankcije u vrijeme vanrednog stanja, a kakvo je i pandemija", piše u žalbi.

Lješković je ocijenio da je pobijana presuda nezakonita i da nema utemeljenja.

"Sudska praksa za ovu vrstu krivičnog djela propisuje novčanu kaznu i neku od mjera, što smo, kao odbrana predložili tužiocu, ali isti nije želio ni da čuje za takav sporazum", napisao je advokat u žalbi.

Bonus video: