Advokati uložili žalbe, Joanikiju i osmorici sveštenika određeno zadržavanje do 72 sata

Pritvor do 72 sata određen sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević
77339 pregleda 372 komentar(a)
Joanikije, Foto: Luka Zeković
Joanikije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2020. 15:31h

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

I svešteniku Slobodanu Jokiću je određeno zadržavanje do 72 sata. Njegov advokat Ivan Šljukić je kazao "Vijestima" da je očekivao da njegovog branjenika zbog zdravstvenog stanja u kome se sada nalazi i kakvo je u zadnjih pola godine puste.

Kako je kazao njegovom branjeniku biće pružena sva neophodna medicinska njega, a u slučaju pogoršanja stanja biće i hospitalizovan

Advokati sveštenika kojima je određeno zadržavanje do 72 sata predali su žalbu i očekuju da će sudija za istragu u toku dana pozitivno odgovoriti o istim. Još uvijek se čeka odluka tužioca da li će sveštenici biti privedeni kod sudije za istragu ili ne.

Advokatica Vera Miljanić koja zastupa sveštenike Željka Rojevića, Danila Zirojevića i Nikolu Marojevića, kazala je da očekuje da će sudija usvojiti njihove žalbe, pustiti sveštenike i dozvoliti im da se brane sa slobode.

"Da bi nekome bilo odžano zadržavanje mora postojati osnova sumnje da je neko uradio krivično djelo, a toga ovdje nemamo. Njima u rešenjima o zadržavanju piše da je razlog za zadržavanje da postoji opasnost da djelo ponovi. U žalbi sam, između ostalog, navela da to dijelo mogu ponoviti tek 12.maja naredne godine jer je događaj vezan za litiju na Dan Svetog Vasilija, slavu crkve. Sve što se u vezi toga nekome pripisuje mora da se posmatra u tom kontekstu", kazala je advokatica i dodala da su njeni branjenici porodični ljudi koji i kada bi htjeli da napuste državu to ne bi mogli zbog sadašnje situacije sa koronavirusom.

Kako je kazala njeni branjenici su negirali djelo koje im se stavlja na teret i ponovili su da oni nijesu organizovali litiju. Podsjetila je na riječi episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija, sa besjede juče ujutro, da se litija ove godine neće organizovati zbog situacije sa koronavirusom već da će Sv. Vasilije biti skromno proslavljen. Mijanović je istakla da je ponašanje prema sveštenicima i u policiji i u tužilaštvu bilo korektno.

"Njima se na teret stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana", stoji u saopštenju koje je potpisao državni tužilac i potparol ODT u NK, Stevo Šekarić.

Pozivi za saslušanje uručeni su im dva sata nakon što je u Nikšiću završena svetovasilijevska litija.

Iako su vladika i sveštenici predložili da se u policiju jave danas, a ne sinoć u kasnim večernjim satima, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbjednosti.

To je izazvalo burnu reakciju nekoliko desetina okupljnih građana, koji su se u znak protesta protiv odluke policije okupili na Trgu Šaka Petrovića.

Okupljeni narod je skandirao "Ne damo vladiku" i "Ne damo sveštenike", a uprkos molbama, grupa okupljenih nije se slagala sa tim da vladika Joanikije ide u policiju.

Građani su se potom u većem broju okupili ispred Centra bezbjednosti, gdje je više stotina okupljenih čekalo da vladika i sveštenici budu pušteni.

Bonus video: