Advokat: Pisti crtate metu, tukli su ga policajci

Reagovanje advokatice uhapšenog kosovskog državljanina
5289 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Branilac Bajrama Piste, advokatica Tatjana Pavličić, reagovala je na tekst “Tužilaštvo utvrdilo: Policija nije tukla Pistu”, objavljen 10. maja u “Vijestima”.

“Iznošenjem da je navedeno lice došlo u Crnu Goru da ‘likvidira’ nekog u Budvi, aprila 2019. godine, bez ikakve provjere i zvaničnog stava nadležnih istražnih organa, dovodite život istog u opasnost, a posebno kod činjenice o broju neriješenih ubistava koja se dešavaju zadnjih godina na teritoriji naše države. Navedenom objavom i tvrdnjama u tekstu, vršite targetiranje, crtate metu na čelu Piste, iznosite netačne podatke, a samo na osnovu novinarskih pretpostavki, ne vodeći računa o posljedicama koje takav tekst može da prouzrokuje.

Nadležni istražni organi su izvršili procesuiranje Bajrama Piste i isti je pravosnažno osuđen za krivično djelo koje nema veze sa ‘likvidacijama’.

Nadalje, u tekstu ste iznijeli ponovo neprovjerene i netačne informacije u kojim je navedeno da je Pista prilikom lišenja slobode zadobio povrede, što je netačno, jer isti nije pružao otpor prilikom hapšenja, što je konstatovano službenom zabilješkom organa policije.

Što se tiče utvrđenja da li je Pista zadobio tjelesne povrede prilikom policijske obrade u stanici policije (a nikako prilikom lišenja slobode, jer u službenoj zabilješci je navedeno da isti nije pružao nikakav otpor), i odgovornost lica koja su primjenjivali silu, tužilaštvo nije imalo volje da utvrdi navedeno, uprkos činjenici da je isti pregledan od strane sudskog vještaka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, nakon saslušanja, a kojom prilikom je vještak sudske medicine utvrdio i konstatovao povrede po tijelu navedenog lica, nastale između ostalog od pendreka.

Predmetni nalaz čini dio tužilačkih i sudskih spisa. Pista nije htio da se pridružuje krivičnom gonjenju već je tu krivičnopravnu stvar prepustio državi, u vjeri da će da je istražuju i rješavaju nadležni organi, dok će svoja prava za nadoknadu štete zbog povrede prava ličnosti ostvarivati kod nadležnog suda.

Posebno napominjem da je usljed zadobijenih povreda prilikom policijske obrade, zdravsveno stanje Piste veoma loše, i da mu se pruža adekvatna zdravstvena zaštita u UIKS-u.

Posebno naglašavam, i što najviše brine podnosioca je to što je nejasno šta je bila namjera autora ovog teksta, kada ga insinuacijama dovodi u vezu sa neosnovanim tvrdnjama da je imao namjeru da likvidira nekog Budvanina, osim ugrožavanja sigurnosti samog Piste?!

Dakle, objavljivanjem gore navedenog teksta, na koji reagujemo demantijem, postupili ste ne samo protivno Ustavu Crne Gore, Zakonu o medijima, Krivičnom zakoniku, nego ste postupili protivno samom Kodeksu novinarske etike koji propisuje obavezu novnara na iznošenje objektivne i tačne informacije, a kojim načelima se naslov ovdje nije rukovodio”, napisala je advokatica Pavličić.

Bonus video: