Tužilaštvo utvrdilo: Policija nije tukla Pistu

Bajram Pista (31) je uhapšen 29. aprila prošle godine, kada je i objelodanjeno da je došao u Budvu sa namjerom da likvidira Budvanina koji se vodi kao bezbjednosno interesantno lice
8805 pregleda 2 komentar(a)
Oružje oduzeto od Piste, Foto: Uprava policije
Oružje oduzeto od Piste, Foto: Uprava policije

Inspektori budvanske policije nijesu povrijedili Kosovara Bajrama Pistu (31), kada su prije godinu upali u iznajmljeni stan kod stadiona Lugovi, gdje su pronašli arsenal oružja.

To su utvrdili kotorski tužioci tokom izviđaja pokrenutog nakon što je Pista, koji se nalazi u spuškom zatvoru, prijavio da su ga policajci povrijedili po rukama i nogama prilikom hapšenja.

“U predmetu formiranom povodom navoda B. P. da su da policijski službenici fizički povrijedili prilikom hapšenja, nakon sprovedenog izviđaja, tokom kojeg je, između ostalog, sprovedeno i vještačenje po vještaku medicinske struke, ocijenjeno je da nema osnova za dalje postupanje tužilaštva i predmet je arhiviran“, odgovorila je “Vijestima“ portrparolka kotorskog tužilaštva, državna tužiteljka Tijana Čelanović.

Budvanska policija je odmah nakon prijave Piste sprovela detaljnu unutrašnju kontrolu, kako bi utvrdila da li su inspektori prekoračili ovlašćenja i povrijedili kosovskog državljanina.

Pista je uhapšen 29. aprila prošle godine, kada je i objelodanjeno da je došao u Budvu sa namjerom da likvidira Budvanina koji se vodi kao bezbjednosno interesantno lice.

Inspektori budvanske kriminalističke policije, po nalogu za pretres istražnog sudije Špira Pavićevića, upali su tog dana u stan na Lugovima, na samom ulazu u Budvu, u kom je boravio Pista. Kod tridesetjednogodišnjaka, rodom iz kosovskog Orahovca, pronašli su oružje, municiju, heroin i kriptovani telefon.

On nije želio policiji da kaže ko mu je izdao stan u kom su ga uhapsili, a tvrdio je da je u Budvu došao da kupi oružje kako bi ga po većoj cijeni prodao na Kosovu.

Inspektori su utvrdili da se u “štek” stan na Lugovima smjestio dva dana prije hapšenja.

Pretresom su pronašli automatski pištolj “škorpion” sa montiranim prigušivačem i punim okvirom, “glock 17” sa punim okvirom, 109 komada pištoljske municije, manju količinu heroina i dva mobilna telefona od kojih jedan sa kripto zaštitom.

Sagovornici iz istrage tvrde da je činjenica - da je oružje bilo sa punim okvirima i montiranim prigušivačem, dodatno opravdala sumnje da je Kosovar u Budvu došao sa zadatkom da ubije nekog.

Zbog toga, policijski inspektori danima su češljali Budvu, a grad je bio blokiran. Tada su na Zavali pretresali svaki automobil, tragajući za eventualnim Pistinim pomagačima.

“Najvjerovatnije je riječ o plaćenom ubici, koji je u Budvu došao sa jasnim zadatkom za koji je morao imati logističku podršku više osoba. Pištolje i municiju nije mogao prenijeti preko granice, već ga je, sumnjamo, i to čekalo u iznajmljenom stanu, kao i mobilni telefoni. Kriptovani telefon služio mu je za komunikaciju sa osobama koje su ga angažovale”, rekao je tada “Vijestima“sagovornik iz UP-a.

Ipak, Pisti je na teret stavljeno samo da je počinio krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Policija je u Budvi proteklih nekoliko godina uspjela da spriječi više likvidacija. U novembru 2016. godine u naselju Gospoština pronađen je motor u kome se nalazio ručni bacač - takozvana “zolja” i dvije fantomke.

Policija nikada nije saopštila za koga je spremana zolja, ali ni ko su dva muškarca koja su im tada umakla.

Bonus video: