Demos: Hitno osloboditi Joanikija i sveštenike

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja
2795 pregleda 10 komentar(a)
Priođenje Joanikija u tužilaštvo, Foto: Luka Zeković
Priođenje Joanikija u tužilaštvo, Foto: Luka Zeković

Demos je saopštio da episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenike koji su juče uhapšeni u Nikšiću treba hitno osloboditi.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

"Povodom nastavka političke operacije Mila Đukanovića da se u izbornoj godini podignu do usijanja političke tenzije i tako skrene tema od realnosti korumpirane zemlje o čemu svjedoče javni stavovi najznačajnijih međunarodnih adresa - zahtjevamo hitno puštanje na slobodu crkvenih prvaka", saopšteno je iz Demosa.

Tim prije što - dodaju iz Demosa - oni ne negiraju javni i pravni rasplet nastale situacije.

"Vrh vladajuće stranke preko institucija koje kontrolišu nastoji da demonstracijom sile pokušava da ponizi crkvene ličnosti želeći da se pojača njen projekat podijela mržnje u Crnoj Gori. Pritom to čini bestidno imajući u vidu da su ista partija i njen predsjednik prešli put od idolatruje iste crkve do sadašnjeg progona. Upozoravamo vlast da projekat demonstracije sile i podijele prelazi u riskantne faze sa svim mogućim posledicama po stabilnost zemlje", kazali su iz Demos.

Bonus video: