UNS osudio hapšenje Kadića: Utvrditi odgovornost, kolege da osude napad na slobodu medija

Udruženje je pozvalo i Evropsku federaciju novinara i Međunarodnu federaciju novinara da protestuju zbog hapšenja Kadića i traže neometan rad novinara u Crnoj Gori
3893 pregleda 7 komentar(a)
Kadić, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Kadić, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2020. 10:44h

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas hapšenje dopisnika "Večernjih novosti" iz Crne Gore Veliše Kadića koga je policija privela dok je izvještavao sa događaja u Nikšiću.

UNS je zatražio da se utvrdi odgovornost policije zbog hapšenja i pozvao kolege da se solidarišu i osude "ovaj napad na slobodu medija", navodi se u saopštenju.

Udruženje je pozvalo i Evropsku federaciju novinara i Međunarodnu federaciju novinara da protestuju zbog hapšenja Kadića i traže neometan rad novinara u Crnoj Gori.

Novinari su tom udruženju kazale da je crnogorska policija uhapsila Kadića dok je snimao privođenje mladića, iako je imao vidno obilježje da je novinar.

Policija je dopisniku "Novosti", kako je UNS-u rečeno, raspršila biber sprej direktno u oči zbog čega mu je pružena ljekarska pomoć.

"Kolega foto-reporter 'Dana' i ja smo se našli u blizini marice iz koje su istrčali policajci i počeli da privode jednog mladića. Uključio sam kameru na telefonu i snimao, da bi policija krenula na mene, dvojica su me ugurala u maricu. Jedan mi je sipao biber-sprej u oči i tražio mi da uništim snimke na mobilnom. Doveli su me u policijsku stanicu, lice me je strahovito peklo, pa je došla i hitna pomoć da mi pomogne. Bilo je užasno dok mi nijesu stavili obloge", izjavio je Kadić za "Večernje novosti".

Redakcija "Novosti" nekoliko sati nije mogla da stupi u kontakt sa Kadićem dok je bio u policiji iz koje je pušten poslije ponoći, navodi UNS.

Bonus video: