Demokrate: Savjet za građansku kontrolu policije postao PR Veljovića

"Imaju li informaciju gospoda iz PR službe Veselina Veljovića da je policija u Nikšiću sinoć hapsila i starce koji su pripadnike policije prekoravali zbog postupanja prema maloljetnicima, a koji ničim nijesu remetili javni red i mir?"
1750 pregleda 1 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Foto: Demokratska Crna Gora
Velizar Kaluđerović, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora pozdravila je napuštanje Saveza za građansku kontrolu policije od strane Vladimira Dobričanina.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije je sinoć u Nikšiću i Pljevljima, sudeći po izjavama za javnost, kontrolisao sve, osim rada policije. Tako je ovaj organ pretvoren u PR službu Veselina Veljovića i prethodnicu u napadima na građane i vjerske organizacije. Savjet je pod budnim okom tokom i litije u Nikšiću mjerio odstojanje vjernika, mjere preventivne zdravstvene zaštite, funkcionisanje redarske službe i sve ono za šta uopšte nije nadležan. U Zakonu o unutrašnjim poslovima je jasno propisano da je Savjet tijelo koje ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja radi zaštite ljudskih prava i sloboda", navodi se u saopštenju Demokrata koje potpisuje član Predsjedništva partije Velizar Kaluđerović.

Dodaju da saopštenje Savjeta za građansku kontrolu policije, u kojem su utvrdili da policija nije prekoračila ovlašćenja bacajući suzavac i šok bombe, "privodeći i hapseći goloruke građane među kojima i jedan broj maloljetnika".

"Imaju li informaciju gospoda iz PR službe Veselina Veljovića da je policija u Nikšiću sinoć hapsila i starce koji su pripadnike policije prekoravali zbog postupanja prema maloljetnicima, a koji ničim nijesu remetili javni red i mir? Znaju li u kojim se slučajevima koriste suzavci, palice i šok bombe? Očigledno ne. S obzirom na to da se od Savjeta nije moglo čuti niti jedno slovo o prekoračenju sile, postavlja se pitanje opravdanosti represije koja je vršena sinoć nad golorukim građanima, kao i da li će ta sila rezultirati dodatnim prisustvom sile rizikujući da izazovu incidente", saopšteno je.

Kaluđerović navodi da Savjet nije dao odgovor ni da li su policijski službenici napravili profesionalnu grešku i lošu bezbjednosnu procjenu kada su insistirali da odmah privedu Joanikija, iako je ponudio da dobrovoljno dođe u stanicu policije odmah ujutru.

"Zašto je angažovano blindirano vozilo za hapšenje vjerskog velikodostojnika i sveštenika? Zašto je prikupljanje obavještenja od građana bilo neophodno sprovesti u gluvo doba noći imajući u vidu da se istovremeno na terenu održavao skup građana koji su se se okupili iz revolta prema djelovanju policije? Da li je i ko iz komandnog lanca Uprave policije insistirao na primjeni i demonstaraciji sile kako bi izazvao incidente? Ovo je samo dio pitanja na koja Savjet treba da odgovori, ako je uopšte pratio rad policije, imajući u vidu da je bio preokupiran stvarima koji ne spadaju u njegovu nadležnost".

Kaluđerović je pitao i zašto Savjet nije reagovao na "nepostupanje Uprave policije na očigledno kršenje mjera preventivne zdravstvene zaštite kompanije “Bemaks” a reagovao je kada je u pitanju skup u Nikšiću?"

"Zašto Savjet nije mjerio odstojanje radnika na gradilištima ili autobusima kojima su prevoženi, a mjerio je na skupu u Nikšiću? Zašto Savjet nije reagovao na procjenu policije da nema osnova da se privede predsjednik OO DPS Danilovgrad ili gradonačelnik Podgorice? Zašto Savjet nije reagovao na brojne primjere kršenja mjera od strane funkcionera DPS-a, ako je već promijenio svoju djelatnost i postao Savjet za kontrolu poštovanja mjera NKT-a? S obzirom na to da je sastav Savjeta za građansku kontrolu policije specijalizovan samo za kontrolu okupljanja građana, a pravdanje postupaka policije, još jednom pozdravljamo odluku Vladimira Dobričanina o napuštanju Savjeta koji je, očigledno, postao PR Veselina Veljovića", zaključuje se u saopštenju Kaluđerovića.

Bonus video: