kad okončaju postupak

Knežević stiže iz Bugarske: Dozvoljeno izručenje navodnog člana kavačkog klana

Po potjernici podgoričke kancelarije Interpola, Knežević je u Bugarskoj uhapšen u septembru 2018.
8927 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Bugarska će izručiti Crnoj Gori navodnog člana kavačkog kriminalnog klana - Predraga Škurog Kneževića (44).

Ekstradicija tog Kotoranina, međutim, biće realizovana tek nakon što u Bugarskoj okončaju postupak koji vode protiv protiv njega.

Predrag Škuri Knežević
Predrag Škuri Knežević(Foto: Screenshot/Youtube)

“Nadležni organi Republike Bugarske dozvolili su izručenje Knežević Predraga uz odložni uslov, što podrazumijeva da će izručenje biti realizovano nakon što postupak koji se protiv njega vodi u Republici Bugarskoj bude završen”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva pravde.

Po potjernici podgoričke kancelarije Interpola, Knežević je u Bugarskoj uhapšen u septembru 2018.

Tada su iz ovdašnje policije saopštili da je tokom bjekstva koristio više lažnih dokumenata i da je Knežević uhapšen nakon duže i intenzivne saradnje sa inostranim partnerima: “A posebno sa policijama Francuske, Njemačke, Portugalije, Španije i Bugarske”.

U momentu hapšenja posjedovao je lažna portugalska dokumenta na ime Branco Daniel.

Prema policijskim informacijama, Knežević je visokorangirani pripadnik kavačkog klana. Crna Gora potražuje Kneževića zbog izvršenja kazne zatvora u trajanju od jedne godine, koja mu je izrečene zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju.

Nakon hapšenja kavačanina u Bugarskoj, policija je saopštila da se Knežević “korišćenjem više lažnih identiteta, krio na teritorijama više zemalja Evropske unije”.

Knežević se pominje na snimku o kavačkom klanu koji je prije par godina objavljen na Jutjubu, a potom povučen.

Autori tog video-klipa objelodanili su da je između ostalih, koristio i lažna hrvatska dokumenta na ime Miroslava Desnice.

Na tom snimku Knežević je pomenut kao jedan od visokopozicioniranih članova klana. Osim njega, pobrojani su Slobodan Kašćelan, Igor Božović, Dragan Knežević, Milan Vujotić, Damir Meljović, ali i sada pokojni Davorin Baltić i Vladimir Roganović. Šefom klana označen je Radoje Zvicer.

Iz Ministarstva odgovorili nakon godinu

Ministarstvu pravde trebalo je duže od godinu da odgovori na pitanja Vijesti - da li su putem međunarodne pravne pomoći, tražili od Bugarske izručenje Kneževića, ako jesu kada i da li je Bugarska odobrila izručenje.

Prvi put pitanja su im poslata 23. aprila 2019. godine, zatim 17. juna, pa 15. jula iste godine.

Odgovori su stigli 11. maja 2020. godine, pet dana nakon što su im poslata ista pitanja.

Preporučujemo za Vas