Advokat Joanikija: Po zakonu episkop i sveštenici moraju da budu pušteni nakon isteka 72 sata

"Vjerujem da će građani koji su se okupili ispred suda imati razumijevanja i ponašati se odgovorno i poštovati vladiku, sveštenstvo, policiju i nadležne organe jer svi moraju raditi svoj posao. Pravda jeste spora ali dostižna", poručio je advokat
25168 pregleda 13 komentar(a)
Sava Kostić, Foto: Luka Zeković
Sava Kostić, Foto: Luka Zeković

Advokat Sava Kostić kazao je da je njihov zahtijev za izuzećem tužioca i starješine ODT odbijen i da episkop i sveštenici nakon isteka 72 sata moraju da budu pušteni.

"Zamjenica višeg državnog tužioca Lepa Medenica je odbila naš zahtjev i u prvoj odluci, koju ja još nijesam dobio, nego kolega Šljukic na mejl, stajalo je da protiv takve odluke nemamo prave žalbe. Međutim, odluka je revidirana i dozvoljena je posebna žalba. U ovoj fazi postupka ni postupajući tužioci ni starješina ODT-a ne mogu preduzimati bilo koju radnju dok ne postane odluka pravosnažna, a to je dok ne protekne rok ili se odluci o žalbama koje ćemo podnijeti, tako da po zakonu episkop i sveštenici moraju da budu pušteni nakon isteka 72 sata a to je pola sata nakon ponoći", kazao je Kostić.

Prema njegovim riječima bilo kakvo zadržavanje značilo bi kršenje ljudskih prava sveštenih lica koja su u pritvoru.

"Vjerujem da nadležni organi neće pokušavati neka alternativna rješenja jer je zakon tu jasan, ne može se odrediti drugi tužilac ili donijeti rješenje o produžavanju pritvora. Šta će se kasnije dešavati vidjećemo, ali vjerujemo da ce nadlezni državni organi i sva zainteresovana lica imati razumijevanja i strpljenja", kazao je Kostić i dodao da nadležni državni organi moraju raditi svoj posao, ali po zakonu.

Kazao je da nijesu odlukom zadovoljni i da će i dalje nastaviti pravnu borbu, kao da je novčana kazna ili zatvor do godine propisana za djelo koje im se stavlja na teret. Ponovio je da je bilo nepotrebno zadržavanje vladike i sveštenika.

"Vjerujem da će građani koji su se okupili ispred suda imati razumijevanja i ponašati se odgovorno i poštovati vladiku, sveštenstvo, policiju i nadležne organe jer svi moraju raditi svoj posao. Pravda jeste spora ali dostižna", poručio je advokat.

Kazao je da je trebalo da bude saslušan svjedok Dragoljub Peković, ali da je tražio njegovo izuzeće tako da od njega nije uzeta izjava.

Bonus video: