Mandić na slobodi 29. maja?

Viši sud odlučuje o molbi za uslovni otpust osuđenog za učešće u ubistvu Duška Jovanovića
20592 pregleda 14 komentar(a)
Damir Mandić (arhiva), Foto: Luka Zeković
Damir Mandić (arhiva), Foto: Luka Zeković

Viši sud će 29. maja odlučiti da li će Damira Mandića pustiti na slobodu, saopšteno je “Vijestima” nezvanično iz te institucije.

Osuđeni za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, poslao je molbu tražeći uslovni otpust, nedugo nakon što je početkom godine dobio mogućnost da vikendom izlazi iz zatvora i koristi godišnji odmor u krugu porodice, ali i ostale benefite u skladu sa zakonom...

Iz suda kojim rukovodi Boris Savić, “Vijestima” je odgovoreno da im je dostavljena molba za uslovni otpust sa izdržavanja kazne zatvora po presudi Višeg suda u Podgorici.

“Postupak po navedenoj molbi je u toku pred ovim sudom... Odluka suda biće donijeta nakon što se sprovede cjelokupna procedura povodom navedene molbe i nakon što se prikupe svi podaci neophodni radi odlučivanja o istoj”, saopštila je “Vijestima” portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Prema Zakonu o izvršenju kazni zatvora, novčanih kazni i mjera bezbjednosti, o uslovnom otpustu odlučuje sud koji je i izrekao presudu.

Propisano je da takvu povoljnost može tražiti osuđenik koji iza rešetaka provede dvije trećine kazne, ali pod određenim uslovima.

Da bi trećinu, a u izuzetnim uslovima polovinu kazne do 40 godina, odslužio van ćelije, osuđenik mora biti resocijalizovan, a nadležni moraju ocijeniti i da se tokom izdržavanja kazne tako popravio da se može sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna ne učini novo krivično djelo.

“Pri ocjeni da li će se osuđeni uslovno otpustiti uzeće se u obzir njegovo vladanje za vrijeme izdržavanja kazne, izvršavanje radnih obaveza”, piše u Zakonu.

Za Mandića mora biti pribavljena i bezbjednosna procjena, s obzirom na to da je u zatvoru zbog krivičnog djela čijim izvršenjem je nastupila smrtna posljedica.

U slučaju da mu odobre da ostatak kazne izdrži van spuškog zatvora, Mandiću može biti izrečena mjera zabrane prilaska određenim mjestima i osobama, napuštanja mjesta prebivališta, zabrana odlaska u određene kafiće...

Uslovni otpust može biti opozvan ako učini jedno ili više krivičnih djela ili neispunjava obaveze utvrđene zakonom.

Ukoliko mu ne odobre uslovni otpust, Mandić novu molbu može podnijeti tek za šest mjeseci.

Mandić je u ljeto 2018. godine, nakon što je klasifikovan u prvu grupu, prebačen iz zatvorenog dijela Kazneno-popravnog doma u Poluotvoreno odjeljenje.

Prošle godine nadležni su odbili da mu odobre povoljnosti koje je dobio početkom februara, pravdajući takvu odluku lošom bezbjednosnom situacijom.

U aprilu 2016. godine, pravosnažno je osuđen na 19 godina zatvora, zbog saučesništva u ubistvu urednika lista “Dan”, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića.

To je bio treći sudski postupak za ubistvo Jovanovića.

Prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine, oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je Vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009, osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina, ali je i tu presudu ukinuo Ustavni sud...

Ko je ispalio hice?

Istražitelji nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice u Jovanovića, nakon što je izašao iz redakcije, 27. maja 2004. godine.

Sredinom septembra 2019. godine, direktor Uprave policije Veselin Veljović saopštio je da je umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Jovanović razlog što do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva urednika lista “Dan” i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

To je kazao tokom sjednice skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Veljović je tada ponovio da je u istrazi ubistva Jovanovića bilo propusta, ali je i kazao da je siguran da nije u pitanju opstrukcija i svjesna namjera.