Vukotić saslušan: Objašnjavao detalje u predmetima u kojima ga sumnjiče za pokušaje ubistva

Nakon gotovo dvočasovnog saslušanja tokom kog je, navodno, pojašnjavao detalje odbrane koju je ranije iznio pred tužiocima, vraćen je u Istražni zatvor u Spužu
5552 pregleda 0 komentar(a)
Vukotića odvode nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović
Vukotića odvode nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović

Kotoranin Jovan Vukotić (39) objašnjavao je juče pred tužiocima Milošem Šoškićem i Majom Jovanović detalje odbrane u predmetima u kojima ga sumnjiče za pokušaje ubistva.

Navodni vođa škaljarskog kriminalnog klana, uz jake mjere obezbjeđenja, nešto prije 13 sati doveden je iz Istražnog zatvora u zgradu Višeg državnog tužilaštva.

Nakon gotovo dvočasovnog saslušanja tokom kog je, navodno, pojašnjavao detalje odbrane koju je ranije iznio pred tužiocima, vraćen je u Istražni zatvor u Spužu.

U oba smjera zatvorsku “maricu” pratili su pripadnici Interventne jedinice policije i inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja.

Oni su i obilazili zgradu tužilaštva dok je Kotoranin bio na saslušanju.

Tridesetdevetogodišnji Vukotić u februaru je ekstradiran iz Srbije u Crnu Goru.

Policija i tužilaštvo sumnjiče ga za pokušaj ubistva sugrađana Miloša Radonjića, Vojina Stupara i Tamare Zvicer.

Radonjić i Stupar navodni su članovi suprotstavljenog, kavačkog klana, a Zvicer je supruga navodnog vođe tog klana - Radoja Zvicera.

Rješenjem, kojim je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović odobrila izručenje Vukotića Crnoj Gori, predviđeno je da taj Kotoranin ne može biti priveden na izdržavanje zatvorske kazne, niti eventualno izručen trećoj državi, a da može biti gonjen samo za krivično djelo zbog kog je odobreno njegovo izručenje - pokušaj ubistva Radonjića i Stupara

Vukotić je i ranije, više puta, negirao optužbe, tvrdeći da mu sve smještaju “prljavi” policajci.

Navodio je i da nije bio u Crnoj Gori kada se pucalo u Kotoru.

U istrazi pokušaja dvostrukog ubistva saslušan je 19. juna 2019. godine u prostorijama Okružnog zatvora u Beogardu, a 8. februara 2020. godine pred podgoričkim Višim sudom.

Vukotiću nedavno produžen pritvor

Vrhovni sud nedavno mu je produžio pritvor do 8. jula zbog sumnje da je sa Milićem Minjom Šaković i nedavno ubijenim Igorom Dedovićem, 27. marta 2016. u naselju Rakite u Kotoru, sa umišljajem pokušao da ubije Radonjića i Stupara.

Sudije Vrhovnog suda obrazložile su da se iz spisa predmeta Višeg državnog tužilaštva u Podgorici utvrđuje “da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Vukotić izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”.

Pozvali su se i na iskaze svjedoka oštećenih - Radonjića i Stupara, date pred podgoričkim tužilaštvom 1. i 7. juna 2016. godine:

“U kojima na identičan način opisuju predmetni događaj i sa njim dovode u vezu okrivljenog J. V.”, navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

U istom predmetu pritvor je nakon više od pet mjeseci boravka iza rešetaka ukinut Miliću Šakoviću.

I on je pred tužiocem tvrdio da u noći kada je pucano na Radonjića i Stupara uopšte nije bio u Kotoru.

U rješenju kojim je Šakoviću tada ukinut pritvor, piše da je Više državno tužilaštvo u Podgorici “dalo mišljenje da su prestali razlozi za dalje trajanje pritvora okrivljenom”:

“Jer se iz do sada prikupljenih dokaza u istrazi, odnosno odbrana okrivljenih Šaković Milića i Vukotić Jovana, te iskaza saslušanih svjedoka, koji su potvrdili odbranu Vukotića - da isti kritične prilike nije ni bio u Kotoru, kao i iskaze svjedoka koji su naveli da je okrivljeni Dedović Igor kritične prilike bio u Sloveniji, te cijeneći iskaz svjedoka - oštećenog Vojina Stupara dat u istražnom postupku u kojem je isti naveo da ne zna koliko je lica bilo u vozilu iz kojeg je pucano na njega i na Radonjić Miloša, da nikoga od tih lica nije prepoznao i da ne zna ko je kritične prilike pucao na njih, zbog čega više ne stoje pritvorski osnovi... po kojima se okrivljeni nalazi u pritvoru”.

Bonus video: