osuđen zbog stvaranja kriminalne organizacije

Plaćenik kavčana na slobodi

Podgorički Viši sud usvojio molbu za uslovni otpust Majkla Gregorija Ferarisa iz Johanesburga
20177 pregleda 4 komentar(a)
Jake mjere obezbjeđenja ispred zgrade suda dok je trajalo suđenje Ferarisu, Foto: Luka Zeković
Jake mjere obezbjeđenja ispred zgrade suda dok je trajalo suđenje Ferarisu, Foto: Luka Zeković

Podgorički Viši sud usvojio je molbu za uslovni otpust Majkla Gregorija Ferarisa iz Johanesburga, osuđenog zbog stvaranja kriminalne organizacije.

To je Vijestima potvrdila savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović.

“Osuđeni će biti uslovno otpušten sa izdržavanja kazne po pravosnažnosti odluke ovog suda. Protiv ovakve odluke suda može se izjaviti žalba Apelacionom sudu Crne Gore u roku od tri dana od dana prijema prepisa iste”, kazala je Muzurović.

Apelacioni sud potvrdio je u decembru 2016. godine prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Feraris osuđen na pet, a Aleksandar Marković iz Podgorice na šest godina zatvora, zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije.

“Ovim optuženima se stavlja na teret da su pripadali kriminalnoj organizaciji sa još nekoliko NN lica, a koju organizaciju je formiralo NN lice iz Kotora tokom novembra 2014. godine, a sa ciljem vršenja krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga... i krivičnog djela teško ubistvo... radi sticanja nezakonite dobiti od poslova međunarodnog krijumčarenja droge - kokaina”, saopštili su tada iz suda.

Majkl Gregori Feraris
Majkl Gregori Feraris(Foto: Twitter)

Objasnili su da je tokom postupka utvrđeno da je kriminalna organizacija imala za cilj i likvidaciju jedne za sada neidentifikovane četvoročlane porodice:

“Pri čemu bi u neposrednoj likvidaciji učestvovala dva lica koja su specijalno obučavana u Americi. Ova dvojica pripadnika kriminalne organizacije - optuženi Feraris i optuženi Marković su dana 25. 5. 2015. godine bili otkriveni prilikom kontrole vozila sa falsifikovanim registarskim tablicama kojim je upravljao optuženi Feraris, a povodom čega je pretresen stan koji je optuženi Feraris u Budvi privremeno koristio u kojem su pronađeni planovi za izvršenje krivičnog djela ubistvo na štetu vlasnika restorana koji je bio planirana ‘meta’ za likvidaciju. Po ocjeni Apelacionog suda, prvostepeni sud je sasvim određeno i potpuno iznio koje činjenice i iz kojih razloga uzima kao dokazane ili nedokazane, dao ocjenu vjerodostojnosti protivrječnih dokaza, potpuno objasnio iz kojih razloga nije uvažio pojedine predloge stranaka, te pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, pa je zato odbio žalbe branilaca optuženih kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu”, saopšteno je tada iz Apelacionog suda.

Fitnes instruktor i ubistva

Novinari KRIK-a, sa kolegama iz MANS-a i međunarodne novinarske organizacije OCCRP, nedavno su objavili istraživanje u kojem su podsjetili na detalje vezane za Ferarisovo hapšenje i njegov kriminalni angažman u Crnoj Gori.

Navode da je tog muškarca iz Južne Afrike kavački klan regrutovao za ubistvo 2015. godine, kada je imao 24 godine.

Uhapšen je, međutim, prije nego je uradio posao za koji je bio angažovan.

Izjava koju je dao crnogorskom tužiocu, a čiju kopiju posjeduje KRIK, pruža uvid u to kako ove kriminalne grupe nalaze ubice i koliko precizno organizuju neka ubistva.

Feraris je upoznao Aleksandra Markovića, člana kavačkog klana koji je bio profesionalni vojnik u Francuskoj, gdje su se obojica prijavila za Legiju stranaca, ispričao je tužilaštvu.

“Tamo nas nisu primili i to mene zbog moje loše prošlosti, jer sam koristio kokain”, rekao je.

Dok je boravio u kampu Legije stranaca u Parizu, Feraris je upoznao američkog plaćenika koji se tek vratio iz Iraka i na ruci imao istetovirano “ISIS Hunting Club” (Klub lovaca na ISIS). Na jednom ramenu imao je tetovažu lobanje sa francuskom zastavom, a na drugom tetovažu sa američkom zastavom. Feraris je ispričao da mu je Marković rekao da su kavčani tog Amerikanca angažovali da izvrši jednu komplikovanu likvidaciju.

“Ja nisam bio u planu da izvršim to ubistvo, jer su njima trebale osobe koje su bile specijalno obučene, tj. da tiho uđu u kuću, da tiho to obave i na isti način napuste lice mjesta”, kazao je Feraris, a navodi se u istraživanju.

Tog mladića, koji je prije nego što se prijavio za Legiju stranaca radio kao instruktor fitnesa, piše, kriminalci su izabrali za lakši zadatak.

Mjesec dana nakon što su se upoznali, Marković mu je ponudio 50.000 eura za likvidaciju.

“Prihvatio sam Aleksandrov predlog da im se priključim i izvršim ubistvo jer sam bio totalno bez novca”, piše u izjavi koju je dao tužilaštvu.

Kavački klan mu je kupio avionsku kartu do Beograda, gdje se našao sa Markovićem...

U Budvi su Ferarisa smjestili u stan gdje mu je rečeno da čeka zeleno svjetlo da ubije svoju metu - Gorana Đuričkovića, vlasnika restorana “The Old Fisherman’s Pub” na budvanskoj promenadi i člana škaljarskog klana.

“Aleksandar Marković mi je rekao da su vlasnik tog restorana i ljudi oko njega bili direktno uključeni u krađu 200 kilograma kokaina”, ispričao je Feraris misleći na događaj u Valensiji kada je nestao tovar droge i praktično izbio rat između dva kokainska klana.

“Rekao mi je da u njega pucam najmanje pet puta da bih ga ubio i da bih tim ubistvom upozorio u Crnoj Gori sve one koji se bave drogom”.

Marković mu je rekao da će, nakon što izvrši planirano ubistvo, kavački klan “otpočeti rat sa svima koji su uključeni u poslove vezane sa drogom u Crnoj Gori”...

Čekanje na dozvolu da izvrši ubistvo se odužilo i Feraris je počeo da se premišlja.

“Razmišljao sam da napustim sve”, rekao je.

“Ali im to nisam saopštavao zbog toga što mi je rečeno da je osoba koja je trebalo da izvrši neko ubistvo koje je ranije bilo planirano odustala, pa su oni tu osobu ubili”.

Prije nego što je uradio ono za šta je bio angažovan, Ferarisa je zaustavila policija dok je vozio “BMW” i primijetila čudan detalj - na rukama je imao hirurške rukavice.

Policajci su ga priveli jer nije imao nikakav dokument i potom utvrdili da su na automobilu lažne registarske tablice. On je odlučio da im ispriča cijelu priču.

Na sudu ga je branio Borivoje Borović, poznati beogradski advokat, koji ga je savjetovao da povuče izjavu. Feraris tokom suđenja nije identifikovao nikog od članova kavačkog klana.

Goran Đuričković je izbjegao smrt kada je Feraris uhapšen, ali ne zadugo - likvidiran je pet mjeseci kasnije...

Vidio sam vođu mafije...

Feraris je za kriminalnu organizaciju, kako je ispričao kod tužioca, kupio dva motocikla:

“Jednim je trebalo da me vozač (nakon ubistva) odveze u planine do skrovišta... (Drugi motor) je trebalo da posluži za sljedeći zadatak koji je bio planiran, a u kojem ja nisam trebao da učestvujem”, rekao je.

Nakon kupovine jednog motora, imao je priliku i da vidi čovjeka kako izlazi iz srebrnog automobila i sijeda na motor, a kojeg mu je Marković predstavio kao “vođu crnogorske mafije”.

“Aleksandar mi je rekao da ja i on za to lice radimo i da je to lice naručilo da se ubije vlasnik restorana”, ispričao je Feraris.

“Tada mi je rekao da vođa crnogorske mafije živi u Starom gradu u Kotoru i da njegova familija pripada jednoj od najbogatijih porodica u Crnoj Gori”.