Kako je Stanišić prešao granicu i stigao do Beograda?

Sudija Prekršajnog suda naložio mu je da napusti teritoriju Srbije i na dvije godine mu je zabranjen ulazak u tu državu
52286 pregleda 10 komentar(a)
Radoslav Gile Stanišić (lijevo), Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Radoslav Gile Stanišić (lijevo), Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 21.05.2020. 20:33h

Radoslav Gile Stanišić uhapšen je u Beogradu, zbog nedozvoljenog prelaska granice, potom je novčano kažnjen i pušten na slobodu.

Sudija Prekršajnog suda naložio mu je da napusti teritoriju Srbije i na dvije godine mu je zabranjen ulazak u tu državu.

Crnogorska policija nije se oglašavala povodom hapšenja Stanišuća u Beogradu. Iz te institucije, ali ni iz srbijanske policije, nije objašnjeno kada je, kako i kuda u Srbiju ušao Podgoričanin za kojim ovdašnja policija traga.

Na snimku hapšenja, koji je objavio MUP Srbije, vidi se da su tog bjegunca hapsili naoružani službenicj Uprave kriminalističke policije.

Lisice na ruke stavljene su mu u Beogradu.

Iz saopštenja srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, međutim, nije jasno da li su Stanišića "ispratili" do nekog graničnog prelaza, niti, ako nijesu, koji mu je rok ostavljen da napusti Srbiju.

"Provjerama je ustanovljeno da se ovo lice na teritoriji Crne Gore sumnjiči da je počinio krivično dijelo izazivanje opšte opasnosti", piše u saopštenju srpskog MUP-a.

Stanišića Crna Gora potražuje zbog sumnje da je nalogodavac paljenja vozila Vijesti.

U saopštenju srpskog MUP-a piše da su Stanišića nakon hapšenja priveli dežurnom sudiji Prekršajnog suda u Beogradu:

"Koji ga je nakon sprovedenog prekršajnog postupka osudio zbog nedozvoljenog prelaska granice, na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara, i izrekao mu mjeru udaljenja stranca sa teritorije Republike Srbije, u trajanju od dvije godine".

Prema saznanjima Vijesti, srpske službe nijesu mogle zadržati Stanišića, jer ga, navodno, Crna Gora potražuje samo nacionalnom, a ne i međunarodnom potjernicom.

Upravo zbog toga, on ni ne može biti ekstradiran Crnoj Gori, već samo protjeran iz Srbije. To ne znači da se mora vratiti u državu iz koje je ilegalno ušao na teritoriju Srbije, odnosno Crnu Goru.

Vijesti su prije par dana objavile da je Stanišić morao iz spuškog zatvora prije devet godina organizovati maloljetne D.M. i S.P. - da zapale više redakcijskih automobila nezavisnog dnevnika “Vijesti”, jer je cijelu 2011. proveo iza rešetaka...

Taj Podgoričanin nedavno je osumnjičen da je nalogodavac serije paljenja vozila Vijesti, koja je počela 14. jula 2011. godine.

Da je Stanišić svih 365 dana te godine bio u zatvoru, potvrdili su “Vijestima” iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, objašnjavajući da je prvih mjeseci bio u Istražnom zatvoru, a potom u Kazneno-popravnom domu.

Braća Stanišić bliska su kavačkom kriminalnom klanu.

Sa njima su se, navodno, povezali tokom boravka iza spuških bedema.

Iako se u bezbjednosnim službama od proljeća 2018. godine spekulisalo da su Stanišići, do tada bliski škaljarcima, "promijenili dres" to se potvrdilo tek krajem 2019. godine kada je iz Istražnog zatvora izašao jedan od vođa kavačana - Slobodan Kašćelan.

Braća Stanišić i nekoliko njima bliskih osoba čekali su tog Kotoranina ispred zatvora, a potom i ispred zgrade podgoričkog Centra bezbjednsoti. Ista ekipa, krajem februara je ispred CB Podgorica čekala osumnjičenog za dva ubistva - navodnog pucača kavčana, Marija Miloševića.

Bonus video: