Počelo suđenje Rakočeviću, odbrana će predložiti saslušanje Đukanovića

Bjelopolac je ocijenio da je suđenje nastavak političkog progona zbog njegove dugogodišnje borbe protiv vlasti i aktivnog učešča u litijama
17493 pregleda 23 komentar(a)
Danas ispred Osnovnog suda u Bijelom Polju, Foto: Jadrankla Ćetković
Danas ispred Osnovnog suda u Bijelom Polju, Foto: Jadrankla Ćetković
Ažurirano: 26.05.2020. 19:30h

U Osnovnom sudu u Bijelom Polju počelo je suđenje Bjelopoljcu Radovanu Rakočeviću zbog krivičnog djela “izazivanje nereda i panike”.

Rakocević je tvrdio da nije kriv zato što je na svom Fejsbuk profilu prenio vijest portala alo.rs, da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović inficiran korona virusom. Tokom suđenja ispred sudnice se okupila grupa građana i prijatelja Rakočevića.

Građani su ispred suda razvili trobojku sa natpisom “Stop progonu srpskog naroda u Crnoj Gori” i uzvikivali parole “ne damo svetinje”.

Rakočević je u sudnici istakao da prilikom dijeljenja informacije portala alo.rs da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zaražen korona virusom nije mogao znati da je to lažna vijest.

“Vijest je obljavljena sat i po prije nego sam je podijelio i vidio sam da je niko nije demantovao, a da je podijelilo više pojedinaca i medija u regionu. Ja mislim da će ovo biti prvi slučaj u Evropi ako ne i šire da je neko procesuiran i da je podignuta optužnica zbog objave, odnosno dijeljenja sa jednog portala na svom privatnom fejsbuk profilu, plus nijedan komentar nije ukazivao da je bilo panike ili straha”, kazao je Rakočević. U optužnom predlogu tužilaštva navodi se da je Rakočević 9. aprila pola sata iza ponoći putem Fejsbuka prenio lažne vijesti na način što je objavio tekst pod naslovom: “Milo Đukanović obolio od korona virusa i ima težu kličničku sliku bolesti”. Uz kvalifikaciju djela citira se i lažna vijest:

“Milo leži bolestan od korona virusa već dva dana i u veoma je teškom stanju, ali crnogorski državni vrh je odlučio da zataška ovu informaciju. Milo se ne pojavljuje u medijima, a zvanična saopštenja u njegovo ime salju iz kabineta kao da je sve u najboljem redu”.

"Izazvao je paniku prenoseći ovakvu lažnu vijest, pri čemu je bio svjestan svog djela, njegove zabranjenosti i htio njegovo izvršenje.”

Rakočević je naglasio da je suđenje nastavak političkog progona zbog njegove dugogodišnje borbe protiv vlasti i aktivnog učešča u litijama koje je organizovala Srpska pravoslavna crkva. On je i predsjednik lokalne Mreže mladih DF-a.

Suđenje se nastavlja 22. juna, kada će odbrana predložiti saslušanje predsjednika Đukanovića.

Dio medija objavio da su se građani okupili u znak podrške osumnjičenima za skrnavljenje zastave

Osnovni sud Bijelo Polje Rakočević
Danas ispred Osnovnog suda u Bijelom Polju(Foto: Jadranka Ćetković)

Tokom suđenja, dio crnogorskih medija je objavio da su se ispred suda okupili građani u znak podrške huliganima koji su skrnavili zastave Crne Gore na Dan nezavisnosti, iako su oni bili podrška Rakočeviću. Rakočević je zbog toga podnio krivičnu prijavu Centru bezbjednosti.

Bonus video: