Istine o ubistvu Jovanovića nema ni nakon 16 godina

Vlasnik i glavni urednik “Dana” ubijen 27. maja 2004. godine
1267 pregleda 0 komentar(a)
a obilježavanja godišnjice ubistva Jovanovića, Foto: Filip Roganović
a obilježavanja godišnjice ubistva Jovanovića, Foto: Filip Roganović

Crnogorski istražitelji ni nakon 16 godina nijesu otkrili ko je 27. maja 2004. u Podgorici ispalio smrtonosne hice u Duška Jovanovića.

Vlasnik i glavni urednik “Dana” ubijen je nakon što je izašao iz redakcije.

Za učešće u ubistvu do sada je optužen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Nalogodavci i egzekutori ostali su van domašaja pravde.

Sredinom septembra 2019. godine, direktor Uprave policije Veselin Veljović saopštio je da je umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Jovanović razlog što do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva urednika lista “Dan” i što je taj predmet nepovratno izgubljen. To je kazao tokom sjednice skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Veljović je tada ponovio da je u istrazi ubistva Jovanovića bilo propusta, ali je i kazao da je siguran da nije u pitanju opstrukcija i svjesna namjera.

Da li će i Mandić biti na slobodi, za dva dana odlučiće Viši sud, koji će raspravljati o molbi za uslovni otpust tog Podgoričanina.

Osuđeni za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, poslao je molbu tražeći uslovni otpust, nedugo nakon što je početkom godine dobio mogućnost da vikendom izlazi iz zatvora i koristi godišnji odmor u krugu porodice, ali i ostale benefite u skladu sa zakonom...

U aprilu 2016. godine, pravosnažno je osuđen na 19 godina zatvora, zbog saučesništva u ubistvu urednika lista “Dan”, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića.

To je bio treći sudski postupak za ubistvo Jovanovića.

Prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine, oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je Vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009, osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina, ali je i tu presudu ukinuo Ustavni sud...

“Dan” je prošle godine, uoči godišnjice ubistva Jovanovića, objavio da je nakon detaljne istrage u koju su bile uključene i italijanske vlasti i forenzičari iz Visbadena i Danilovgrada, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) kao neosnovanu odbacilo prijavu, odnosno izvještaj koji je privatni detektiv sačinio povodom istrage o ubistvu.

Tada su objavili da SDT tokom izviđaja ničim nije potkrijepilo da su u egzekuciji novinara na bilo koji način učestvovale osobe koje su u izvještaju privatnog detektiva označene kao organizatori i pomagači.

HRA: Strani ekspert da preispita istragu

Akcija za ljudska prava (HRA) sa žaljenjem konstatuje da se i šesnaesta godišnjica ubistva Jovanovića, dočekuje bez odgovora na pitanja ko je sve učestvovao u tom ubistvu, ko ga je i zašto naručio i ko je odgovoran za to što do danas istraga nije dovela do ozbiljnijih rezultata, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Oni su istakli da očekuju hitno angažovanje stranog eksperta za temeljno preispitivanje dosadašnje istrage.

“Uprkos nedovoljnim rezultatima istrage i primjedbama na propuste u njoj, vođenje dosadašnje istrage od strane državnog tužilaštva nije temeljno preispitano. Nije ispitano ni to da li je policija učinila sve što je bilo potrebno da zaštiti Jovanovića, imajući u vidu prijetnje koje je dobijao i koje je prijavio. Činjenica da se ubistvo osnivača i glavnog i odgovornog urednika medija kritično nastrojenog prema vlasti uopšte dogodilo, i da do danas nije rasvijetljeno, u kontinuitetu ugrožava slobodu izražavanja i vladavinu prava u Crnoj Gori”, konstatovali su iz HRA.

Rasvjetljavanje ubistva Jovanovića, prema njihovim riječima, neophodno je za demokratski napredak države, uspostavljanje vladavine prava i obezbjeđenje ambijenta koji ohrabruje rad novinara.

“Nadamo se da će angažovanje inostranog stručnjaka spriječiti dalje gubljenje vremena u potrazi za istinom i pravdom”.

Bonus video: