Kostić: Selektivna pravda gora od nepravde

Branioci devet sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke se žalili na rješenje kojim je odbijen njihov zahtjev za izuzeće tužilaca u Nikšiću

1383 pregleda 0 komentar(a)
Joanikije, Foto: Luka Zeković
Joanikije, Foto: Luka Zeković

Nadležni organi postupali su nezakonito i pristrasno u postupku pokrenutom protiv vladike Joanikija i osam sveštenika.

To je u žalbi, kako je kazao, konstatovao jedan od njihovih pravnih zastupnika, advokat Sava Kostić.

Branioci devet sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke, koji se terete da nisu postupali po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, podnijeli su žalbu na rješenje Višeg državnog tužilaštva koje je odbilo zahtjev za izuzeće zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Vesne Krivokapić i postupajućih tužilaca Dejana Đorojevića i Vjere Mićunović.

“U podnijetoj žalbi ukazao sam na nezakonitost i pristrasnost u postupanju nadležnih organa u ovom postupku koji je pokrenut protiv vladike Joanikija i osam sveštenika”, kazao je Kostić.

Sava Kostić
Sava Kostićfoto: Boris Pejović

Nakon litije u Nikšiću 12. maja, episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću određeno je zadržavanje do 72 sata.

Zbog toga su četiri dana u Nikšiću, ali i drugim opštinama održavani protesti u znak podrške episkopu i sveštenicima.

Njihovo puštanje nakon 72 sata ispred zgrade Tužilaštva u Nikšiću, dočekalo je nekoliko hiljada građana koji su se okupili u devet ujutro i razišli sat nakon ponoći, nakon obraćanja Joanikija.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilštva (ODT) u Nikšiću Stevo Šekarić, dan nakon puštanja sveštenika iz pritvora, kazao je da su nakon završenog izviđaja podnijeli i predali Osnovnom sudu u Nikšiću optužni predlog protiv devet sveštenika - jer su 12. maja u Nikšiću postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti: “I na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog obreda, litiju ulicama grada”.

Odluka o puštanju sveštenika donesena je 15. maja oko ponoći, a na pitanje novinara - da li se to moglo uraditi ranije, Šekarić je odgovorio da bi to učinili da su mogli...

“Tako su iziskivale procedure neophodne za kompletiranje dokaznog materijala na osnovu koga bi mogli da podignu optužni akt. Riječ je o pribavljanju i kompletiranju audio-vizuelne dokumentacije. Trebalo je da saslušamo dva svjedoka od kojih smo odustali smatrajući, nakon analize cjelokupne tehničke dokumentacije, da nije neophodno njihovo saslušanje da bi mogli podići optužni predlog”, kazao je rukovodilac ODT u Nikšiću i dodao da su svjedoci bili policijski službenici.

Kako je “Vijestima” objasnio predsjednik suda u Nikšiću Vukota Vujačić, predmet je slučajnim odabirom dodijeljen sudiji koji će nakon prikupljene i pregledane dokumentacije odlučiti da li ima dovoljno materijala da potvrdi optužnicu i zakaže glavni pretres.

“Meni kao braniocu okrivljenih, a ni okrivljenima nije dostavljen taj optužni akt. Pošto se radi o skraćenom krivičnom postupku, očekujem da sudija koji je zadužio predmet nakon prijema isti dobro ispita shodno čl. 451 ZKP-u i sam utvrdi nezakonitosti koje postoje u ovom predmetu o kojim odbrana govori od samog početka postupka, te shodno tome donese ispravnu odluku još u ovoj fazi postupka”, kazao je Kostić.

Kako je istakao, vrijeme će pokazati da li će sudija koji je zadužio predmet, raditi kao što su do sada radili policija i tužilastvo: “Uz kršenje zakona na štetu vladike i sveštenika, ili će imati smjelosti i snage da pravilno primijeni zakonske norme u datom slučaju”.

“Svjedoci smo da se i prije dana Sv. Vasilija Ostroškog, a i poslije, okupljao veliki broj građana na javnim površinama pa se pitam da li će nadležni organi, prije svega ODT Nikšić i Osnovni sud u Nikšiću, jednako primijenjivati zakon za sve, kao što je najavljivano. Od neprava i nepravde gora je selektivna primjena prava i selektivna pravda, jer selektivnošću nadležni državni organi neustavno i nezakonito stvaraju klasnu podijeljenost građana što može biti jako ozbiljno i opasno”, kazao je Kostić.

Bonus video: