Rat kriminalnih klanova nastavljen u Ukrajini

Dva crnogorska i dva srpska državljanina uhapšena zbog sumnje da su učestvovali u oružanom napadu na Kotoranina

45498 pregleda 10 komentar(a)
Osumnjičena četvorka nakon hapšenja, Foto: npu.gov.ua
Osumnjičena četvorka nakon hapšenja, Foto: npu.gov.ua

Baranin Stefan (Mandić) Đukić (30), Podgoričanin Emil Tuzović (30), kao i srpski državljani Petar Jovanović (46) i Milan Branković (31), uhapšeni su u Ukrajini zbog sumnje da su pokušali da ubiju Radoja Zvicera (37), saopšteno je “Vijestima” nezvanično iz više izvora.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je Đukić u toj državi boravio sa falsifikovanim pasošem Sjeverne Makedonije.

On i Tuzović navodno pripadaju barskom kriminalnom klanu, kojim rukovodi Alan Kožar.

Prema policijskim evidencijama, usko su povezani sa škaljarskim kriminalnim klanom.

Zvicer - navodni vođa kavačkog kriminalnog klana izrešetan je u utorak u centru Kijeva - na objavljenim snimcima Nacionalne policije Ukrajine vidi se da Zvicer trči u pravcu parkinga, gdje su ga, sakriveni između automobila, sačekala dva muškarca i zapucala...

Na drugom video-zapisu, dva napadača pokušavaju da zapale automobil “mercedes smart” kojim su pobjegli sa mjesta zločina...

“Zvicer je ranjen juče u oblasti Pečersk. U njega je ispaljeno više metaka, od kojih su ga tri pogodila u gradni koš. On je hospitalizovan na intenzivnoj njezi i u kritičnom je stanju. Sada je pod policijskom zaštitom”, napisao je na Fejsbuku zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: Arhiva

Ukrajinska policija juče je objavila i osmominutni video, na kojem se vidi i hapšenje osumnjičenih od strane specijalaca - jedan od navodnih napadača policiji govori da iz Makedonije, a drugi iz Srbije...

Iz te institucije saopšteno je da su nakon utvrđivanja identiteta žrtve, motivi zločina odmah postali jasni.

“Žrtva je državljanin Crne Gore, koji je tražen u međunarodnim razmjerima i jedan je od vođa i organizatora narko-kartela, čiji članovi isporučuju drogu u većinu evropskih zemalja. Mogući motivi pokušaja atentata su kriminalna aktivnosti žrtve, moguća preraspodjela sfera uticaja u samoj organizaciji, kao i između balkanskih kriminalnih klanova koji kontroliraju trgovinu drogom”, rekao je šef Nacionalne policije Igor Klimenko.

On je kazao da su napadači u Ukrajinu stigli početkom maja, nakon čega su kupili vozila, automatsko vatreno oružje i organizovali praćenje Zvicera i njegove porodice...

“Odredivši datum ubistva, osumnjičeni su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivanja pet hitaca na žrtvu, dvojica napadača ušla su u automobil i napustila mjesto zločina. Stotinak metara kasnije otišli su i zapalili automobil kako bi uništili dokaze. Nakon analize videa sa nadzornih kamera, policija je utvrdila da su ‘strijelci’ čekali svoje saučesnike”, saopštio je Klimenko.

Oružje, municija i sredstva komunikacije oduzeta od osumnjičenih
Oružje, municija i sredstva komunikacije oduzeta od osumnjičenihfoto: npu.gov.ua

Tvrdi da je ta četvorka pokušala da pobjegne i napusti Ukrajinu van carinskog nadzora, preko granice između Ukrajine i Moldavije.

“Shvativši da su napadači naoružani, specijalne jedinice KORD-a bile su uključene u policijsku akciju privođenja ubojica. Ujutro su na ulazu u Odesu četiri osobe privedene od strane službenika Državnog odsjeka za istrage, Odsjeka za kriminalističku istragu, Glavnog odsjeka za istrage, Policijske uprave Odesa i KORD-a. Istovremeno, napadači su se odupirali i pokušali pobjeći”, rekao je Kimenko.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje i istražne radnje su u toku.

Zvicer godinama slovi za vođu kavačkog klana, ali u policijskoj akciji kojom je 2016. godine taj klan donekle razbijen, on nije hapšen.

Na snimku koji je ranije objavljen, uz njegovo ime napisano je da koristi identitet Josipa Babića, državljanina Bosne i Hercegovine, rođenog u Njemačkoj.

Unutrašnjost automobila nakon paljenja
Unutrašnjost automobila nakon paljenjafoto: npu.gov.ua

Tada su objavljene i dvije njegove fotografije - jedna odranije, a druga na kojoj je Kotoranin nakon presađivanja kose.

Iz automata ispalio najmanje 15 projektila...

Đukić i još sedam osoba, nedavno su optuženi zbog ubistva Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića.

Optužnicu je podigao specijalni tužilac Saša Čađenović, a taj tužilački akt dostavljen je podgoričkom Višem sudu na razmatranje.

Đukić je osumnjičen kao direktni izvršilac ubistva Klisića, 1. novembra prošle godine ispred barskog restorana Savoja.

“Na način što je okrivljeni Đukić, sa još dva neidentifikovana lica, vozilom marke ‘seat altea’... došao ispred ugostiteljskog objekta ‘Savoja’, gdje su sačekali dolazak oštećenih Klisić Jovana i Gardaševića, kada je okrivljeni Đukić sa zadnjeg sjedišta... ispalio najmanje 15 projektila iz automata”, navodi se, između ostalog, u optužnici.

Đukića tražili i 2013. godine

Đukić je i u junu 2013. godine bio je u bjekstvu nakon što je tražen zbog sumnje da je ranio sugrađanina Luku Raičevića (25).

U septembru 2015. godine u Beogradu je uhapšen sa grupom koja je navodno pripremala više likvidacija.

U stanu u kojem su uhapšeni, policija je pronašla i oduzela arsenal oružja.

Lisice na ruke tada su stavljene njegovom sugrađaninu Vladislavu Šljivančaninu (44), kojeg su srpski mediji označavali pucačem Miroslava Kuraka, koji je u odsustvu osuđen zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali i Almiru Dragišiću (34) i Draganu Đokiću (34).

Hapšen, pritvaran, ranjavan...

Emil Tuzović bio je osumnjičen za ranjavanje Podgoričanina J. M. u noći između 3. i 4. novembra 2011. godine, kada je imao 21 godinu.

Pucnjava se dogodila u blizini tadašnjeg hotela “Crna Gora”...

Kasnije je hapšen i pritvaran zbog prodaje droge, nakon što je policija kod njega pronašla 100 grama heroina...

Krajem januara 2016. godine, Tuzović je ranjen u pucnjavi u centru Glavnog grada.

Pucnjava se dogodila oko 23 sata, u Ulici Stanka Dragojevića.

“Vijestima” je tada iz policjie nezvanično rečeno da je Podgoričanina metak okrznuo u predjelu grudnog koša, ali da nije zadržan na liječenju u Kliničkom centru.

Zvicerov kokain u Valensiji...

Krajem 2014. godine Cetinjanin Goran Radoman izašao je iz kubanskog zatvora u kom je robijao zbog saobraćajne nesreće.

Vraćen je u Srbiju, iz koje je odmah otišao u Valensiju, glavnu bazu za transport kokaina ka zemljama Zapadne Evrope.

U stanu, koji je po tvrdnjama iz bezbjednosnog sektora plaćao i iz zatvora, našao je tovar od 200 kilograma kokaina.

Pouzdani izvori tvrde da ga je uzeo, iako to nije bila njegova droga, kako bi “naplatio” korišćenje svojih resursa za vrijeme koje je proveo iza rešetaka. Navodno, saznao je i ko je sakrio milionski vrijedan tovar u stanu.

Prema podacima iz bezbjednosnog sektora, to su učinili njegovi dotadašnji partneri u poslu - Zvicer i kotorska kriminalna grupa.

Nestanak kokaina uzrok je rata crnogorskih klanova.

Šest godina nakon prvog obračuna u Valensiji, posljedica tog rata su 46 mrtvih, desetine ranjenih, slučajne žrtve među njima, obračuni širom Evrope...

Crnogorska policija zvanično je saopštila da su ubistva crnogorskih kriminalaca posljedica sukoba dviju jakih kriminalnih grupa iz Kotora. Indirektno su saopštavali da je krađa vrijednog tovara uzrok krvavog, uličnog rata između klanova koji su svojevremeno bili jedna ekipa.

Lazovićevi inspektori pomagali Ukrajincima

U rasvjetljavanju pokušaja ubistva Zvicera učestvovali su inspektori Sektora za bornu protiv organizovanog kriminalan i korupcije, kojim rukovodi Zoran Lazović.

Iz Uprave policije saopštili su da su ih kolege iz Ukrajine i zvanično obavjestili o ranjavanju Zvicera i hapšenju Đukića i Tuzovića.

“Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su kroz neposrednu komunikaciju i direktnu razmjenu operativnih informacija sa kolegama iz Ukrajine učestvovali u rasvjetljavanju krivičnog djela ubistvo u pokušaju koje je izvršeno 26. maja na štetu crnogorskog državljanina R.Z”, saopštili su iz UP.

U saopštenju dodaju da su Đukić i Tuzović u prethodnom perodu bili predmet istrage crnogorske policije.

“Za S.Đ. je bila raspisana međunarodna potjernica od strane NCB Interpol Podgorica zbog upotrebe vatrenog oružja u Baru krajem 2019. godine kojom prilikom je lišen života J.K., dok je V.G. teško ranjen. Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije će nastaviti saradnju sa policijom u Ukrajini”, saopšteno je iz Uprave policije.

Bonus video: