Frižider pun telefona za Lipovinu

Službenici spuškog zatvora na prijavnici oduzeli više od 20 mobilnih uređaja

63433 pregleda 11 komentar(a)
I ranije pokušavali da unesu telefone u frižideru, Foto: UIKS
I ranije pokušavali da unesu telefone u frižideru, Foto: UIKS

Na kapiji spuškog zatvora pronađen je i oduzet 21 mobilni telefon, sakriven u frižideru koji je trebalo da bude unesen u Istražni zatvor, spreman za pritvorenika Sava Lipovinu.

To je “Vijestima” nezvanično saopšteno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS). Sagovornik je pojasnio da je Lipovini prethodno odobreno da u sobu unese frižider, u koji je neko sakrio i paket mobilnih telefona. “Dobrim radom službenika UIKS-a na prijavnici je spriječen unos telefona. Obavijestili smo Upravu policije i oni u saradnji sa tužilaštvom preduzimaju dalje radnje”, kazao je isti sagovornik. Policija treba da utvrdi ko je rastavio frižider i u njega sakrio mobilne telefone... Lipovina, koji prema informacijama iz bezbjednosnog sektora slovi za osobu blisku škaljarskom kriminalnom klanu, uhapšen je u martu u akciji Specijalnog državnog tužilaštava. Tužiteljka Lidija Vukčević sumnjiči ga za pranje oko tri miliona eura i utaju 700.000 eura poreza.

Pretresi na Cetinju i na kapiji zatvora

Istog dana kada su službenici UIKS-a u tehničkom uređaju spremnog za Lipovinu pronašli mobilne telefone, policija je pretresala njegovu kuću na Cetinju.

U toj akciji pretresene su kuće Cetinjanina Miloša Đuričkovića i izvjesnog Borozana, koje SDT sumnjiči da su sa Lipovinom organizovali kriminalnu grupu koja je prala novac i tajila porez.

Lipovinu juče dovode na saslušanje
Lipovinu juče dovode na saslušanjefoto: Luka Zeković

Pretreseno je i saslušano i još petnaestak osoba povezanih sa njima. Iz tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić, “Vijestima” je nezvanično rečeno da ispituju povezanost uhapšenih Cetinjana sa krivičnim djelima koja su se događala u proteklom periodu.

“Tokom istrage će se utvrditi svi detalji kriminalnog djelovanje ove grupe”, rekao je sagovornik iz tog tužilaštva.

Kazao je i da Đuričkovića, Lipovinu i Borozana sumnjiče da su šefovi grupe koja je prala novac, ali i da su svi privedeni prije dva dana poligrafski ispitivani i za teška krivična djela, među kojima su i ubistva iz prethodnog perioda. Izvor “Vijesti” iz vrha Uprave policije rekao je da je istraga, koju su priveli kraju, osjetljiva i da do konačne realizacije ne mogu govoriti o detaljima. SDT ni Uprava policije nijesu se zvanično oglašavali, niti saopštili ko je, eventualno i zbog čega, zadržan nakon saslušanja.

Cetinjanin juče u tužilaštvu

Lipovina je juče oko 13 sati iz Istražnog zatvora doveden na saslušanje u zgradu Specijalnog državnog tužilašta. Pred tužiteljkom ponovo je pričao o poslovanju firmi čiju dokumentaciju SDT vještači mjesecima. Posle njega, sprovodnici su u zgradu SDT-a doveli i Ivana Jovanovića, kojeg sumnjiče da je sa trojcem sa Cetinja na čelu kriminalne grupe odgovorne za pranje novca i utaju poreza. Sredinom marta, kada je uhapšena višečlana kriminalna grupa, mediji su objavili da je SDT izuzelo dokumentaciju 11 kompanija preko koje je ta kriminalna grupa nezakonito poslovala.

Kriptovani telefon oduzet i od Saše Borete

Budvaninu Saši Boreti oduzet je kriptovani mobilni telefon u ćeliji Istražnog zatvora, saopšteno ej Vijestima iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Rečeno je da službenici te institucije svakodnevno pretresaju sobe, ćelije, ali i pakete koji se unesu u zatvorski krug, kako bi spriječili korišćenje mobilnih telefona iza zidina. Osuđenici su i ranije pokušavali da unesu mobilne telefone u tehničkim uređajima, ali i u hrani, odjeći, obući, a prebacivani su im i preko žice. Nedavno je mobilni telefon pronađen pretresom sobe u kojoj boravi osumnjičeni za više teških krivičnih djela Mario Milošević. Njegov zatvorski cimer komandirima je rekao da je telefon on koristio. Tog dana zatvorski policajci pretresli su više soba u kojima borave članovi kavačkog i škaljarskog kriminalnog klana.

Bonus video: