Policajci pod lažnim imenom rade kao obezbjeđenje

Oni podsjećaju da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, još ranije utvrdilo nespornim da obavljanje zaštitarskih poslova za policijske službenike ne spada u kategoriju djelatnosti koje se ne suprostavljaju interesima policijske službe

8744 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Policajci nekada otvoreno krše propise iz Zakona o zaštiti imovine i lica, a nekada kao zaštitari rade pod izmišljenim identitetom, ali ih građani ipak prepoznaju.

To su saopštili iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, objašnjavajući da se od osnivanja bave i dalje aktuelnom pojavom angažovanja policijskih službenika na poslovima obezbjđenja u privatnim poslovnim objektima.

"U radu na više predmeta Savjet za građansku kontrolu rada policije je konstatovano da primjena Zakona o zaštiti imovine i lica nije odgovarajuća i da se u praksi tolerišu brojne zloupotrebe i nepravilnosti koje direktno idu na štetu bezbjednosti i ljudskih prava građana Crne Gore. U dosadašnjoj praksi Savjet je registrovao da važeće propise pojedini policijski službenici nekada krše potpuno otvoreno, a nekada pod izmišljenim identitetom ali ih građani ipak prepoznaju kao policijske službenike", saopštili su iz Savjeta.

Oni podsjećaju da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, još ranije utvrdilo nespornim da obavljanje zaštitarskih poslova za policijske službenike ne spada u kategoriju djelatnosti koje se ne suprostavljaju interesima policijske službe:

"Niti u kategoriju poslova koje policijski službenik može obavljati uz odobrenje nadređenih. Usljed naznačenog, nije prihvatljivo da se policijski službenici uopšte bave tim poslovima jer takvo postupanje predstavlja teži disciplinski prekršaj - bavljenje poslovima koji su nespojivi sa službenom dužnošću. Unutrašnja kontrola policije je takođe zaključila da „eventualno angažovanje policijskog službenika na ovim poslovima pod tuđim imenom nesporno implicira i postojanje osnova za utvrđivanje krivične odgovornosti, kako policijskog službenika, tako i lica koje omogućava i vrši takvo angažovanje“. Iz Svjeta su, provjeravajući saznanja da u Budvi pojedini policajci rade i kao privatno obezbjeđenje, preporučili načelniku Centra bezbjednosti da "pristupi dinamiziranju operativnih aktivnosti u cilju suzbijanja pojave obavljanja poslova fizičkog obezbjeđenja od strane policijskih službenika".

"I kroz pokretanje odgovarajućih postupaka u potpunosti eliminiše svaki mogući primjer angažovanja policijskih službenika na poslovima zaštite imovine i lica. Savjet očekuje da načelnik CB Budva kroz odgovarajuće javno oglašavanje pozove policijske službenike da u svakom trenutku budu dostojni policijskog posla. Savjet poziva građane koji imaju saznanja da pojedini policijski službenici obavljaju poslove privatnog obezbjeđenja da kontaktiraju građanski nadzor policije putem emaila: support@kontrolapolicije.me ili unutrašnju kontrolu policije putem emaila: unutrasnjakontrola@mup.gov.me kako bi se ti navodi brzo provjerili i procesuirali", saopšteno je iz Savjeta.

Bonus video: