Podgorički Viši sud vratio optužnicu protiv Aleksića na doradu

Aleksić je, kako piše u dokumentu vraćenom na doradu, ranio Šukovića 11. jula 2016. godine, u Njegoševoj ulici u Podgorici

2140 pregleda 0 komentar(a)
Aleksić (lijevo) ispred Višeg suda sa pravnim zastupnikom Mićovićem, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Aleksić (lijevo) ispred Višeg suda sa pravnim zastupnikom Mićovićem, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Viši sud u Podgorici vratio na dopunu istrage optužnicu protiv pukovnika u penziji Radovana Aleksića, optuženog za pokušaj ubistva policijskog inspektora Predraga Šukovića, kazala je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović.

Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu krajem aprila, a početkom maja održano je ročište na kojem se raspravljalo o zakonitosti i opravdanosti tog tužilačkog akta.

Aleksić je, kako piše u dokumentu vraćenom na doradu, ranio Šukovića 11. jula 2016. godine, u Njegoševoj ulici u Podgorici.

Objašnjava se da je pucao iz pištolja nepoznate marke.

“Na način što je neopaženo sa leđa prišao oštećenom, koji se pješke kretao lijevom stranom trotoara, te iz navedenog pištolja ispalio tri projektila u pravcu oštećenog koji su ga pogodili, nanijevši tom prilikom oštećenom tešku tjelesnu povredu. Time je počinio krivično djelo - ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja”, navodi se u optužnici. Aleksić je u odbrani pred tužiocima rekao da ne priznaje izvršenje krivičnih djela i tvrdio da je u periodu od 7. do 13. jula 2016. godine boravio u Beogradu. “Rekao je da ne poznaje Predraga Šukovića i da sumnja da je krivična prijava podnijeta protiv njega - proizvod neke konstrukcije i uperena protiv njega kako bi se prikrio pravi izvršilac”, navodi se u dokumentu.

Aleksić je na saslušanju objasnio da je od završetka Vojne akademije 1986. pa do 2005. radio u Vojnoj službi bezbjednosti u Crnoj Gori, a od 2005. do 2011. godine u Vojno bezbjednosnoj agenciji Srbije. Penzionisan je 2012. Saopštio je da je, dok je bio na službi u Crnoj Gori, službeno sarađivao sa visokim funkcionerima MUP-a, ali da nikada sa bilo kim nije došao u neki sukob, piše u obrazloženju optužnice.

Navodi se da je rekao da mu nije bilo poznato da je za njim raspisana lokalna potjernica, da nikada nije dobio ni pismeni ni usmeni poziv od strane policije povodom krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Bonus video: