Dupli aršini bodu oči

Savjet za građansku kontrolu rada policije zatražio od Veselina Veljovića da provjeri navode o selektivnom postupanju policije u vezi sa javnim okupljanjima u doba korone

15297 pregleda 22 reakcija 12 komentar(a)
Tenzije u Nikšiću nakon hapšenja Joanikija, Foto: Luka Zeković
Tenzije u Nikšiću nakon hapšenja Joanikija, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković zatražio je od direktora Uprave policije Veselina Veljovića da provjeri sve češće navode o selektivnom postupanju policije prema građanima.

“Savjet za građansku kontrolu rada policije ukazuje da postoje primjedbe u javnosti oko selektivnosti u postupanju policijskih službenika u pojedinim sredinama. S tim u vezi je u štampi posljednjih dana dosta navoda. Savjet očekuje da se ti navodi neodložno provjere zbog zaštite kredibiliteta Uprave policije i dosadašnjih ozbiljnih i dobrih rezultata u radu policije”, piše u Zekovićevom pismu Veljoviću.

Selektivno postupanje prema građanima policija je pokazala u dva gotovo identična slučaja - auto-litijama i proslavi Dana nezavisnosti. Najdrastičniji primjer evidentiran je u Nikšiću, gdje policija nije reagovala ni zbog masovne tuče tokom proslave 21. maja, jer kada su došli na intervenciju - “nikog nisu zatekli”...

Tek dan kasnije, prestupnici su identifikovani pregledom video-snimka objavljenog na društvenim mrežama.

Proslava Dana nezavisnosti na Cetinju
Proslava Dana nezavisnosti na Cetinju

Samo devet dana ranije, nikšićka policija uhapsila je episkopa budimljansko- nikšićkog Joanikija i sedam sveštenika, zbog okupljanja građana na dan Svetog Vasilija Ostroškog.

“Savjet cijeni važnim pokrenuti društvenu i stručnu debatu o određenim situacijama i pitanjima iz svakodnevnog života kako bi se sa zakonskog, praktičnog, bezbjednosnog aspekta, ali i stajališta ličnih uvjerenja razjasnile sve moguće dileme oko učešća i odgovornosti građana u obilježavanjima/proslavama državnih praznika, sportskih ili izbornih rezultata ili vjerskih svetkovina a koje se odražavaju na redovno i bezbjedno odvijanje saobraćaja i odnosa policijskih službenika prema tome. U sklopu najavljenog dijaloga, Savjet planira pozvati rukovodioca Sektora policije opšte nadležnosti i njegove saradnike na jednu od narednih sjednica Savjeta kako bi se zajednički analizirala aktuelna rješenja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, primjeri iz prakse i komparativna iskustva”, napisao je Zeković u pismu Veljoviću.

Policajci su u gotovo svim gradovima u više navrata zaustavljali kolonu koju su činili vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske, preusmjeravali ih, privodili na informativne razgovore i sankcionisali zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Danima su legitimisali građane ispred crnogorskih hramova, a u Podgorici su zbog službe na ostacima hrama na Zlatici saslušavani mitropolit Amfilohije, sveštenici i građani...

Nepunih deset dana nakon hapšenja episkopa Joanikija i sveštenika u Nikšiću, na crnogorskim putevima kretale su se organizovane auto-kolone sa građanima koji su pjesmom, zastavama i sviranjem sirenama slavili Dan nezavisnosti, pritom kršeći mjere Nacionalnog koordinacionog tijela donesene zbog pandemije koronavirusa.

Policija nije reagovala, osim u slučajevima šenlučenja u Beranama.

Bonus video: