Počelo suđenje službenicima CB Bijelo Polje

Prema optužnom predlogu, službenici Centra bezjednosti Bijelo Polje su 6. februara 2017. godine, oko 21 sat u mjestu Bioča kod Berana, postupajući po prijavi o oružanoj pljački, upotrijebili silu prema Mihailu Dragoviću, da iznude izjavu koja se odnosila na krivično djelo i izvršioce oružane pljačke

5275 pregleda 0 komentar(a)
Amir Ćatović, Foto: Jadranka Ćetković
Amir Ćatović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 12.06.2020. 19:36h

U Osnovnom sudu u Bijelom Polju danas je počelo suđenje trojici službenika Centra bezbjednosti u Bijelom Polju koji se terete da su prije tri godine pretukli i iznudili iskaz Berancu Mihailu Dragoviću.

Bivši komandir Centra bezbijednosti sada pomoćnik komandira OB Berana Amir Ćatović, šef interventne jedinice Vesko Leković i Miro Lalević nisu priznali da su počinili krivična djela “iznuda iskaza” u sitcaju sa krivičnim djelom “teške tjelesne povrede”, tvrdeći da se oštećeni prilikom saslušanja nikom nije žalio da je tučen, te da je odbio pomoć ljekara, koju su mu nudili zbog izjave da je šećeraš.

Prema optužnom predlogu, službenici Centra bezjednosti Bijelo Polje su 6. februara 2017. godine, oko 21 sat u mjestu Bioča kod Berana, postupajući po prijavi o oružanoj pljački, upotrijebili silu prema Mihailu Dragoviću, da iznude izjavu koja se odnosila na krivično djelo i izvršioce oružane pljačke. Oni su tom prilikom teško tjelesno povrijedili Dragovića.

“Nakon zaustavljanja njegovog vozila u mjestu Bioča, Ćatović je udario Dragovića pesnicom u predjelu lijevog uha, od čega je zadobio oštećenje sluha. Oštećenog su ugurali u policijsko vozilo i udarali ga pesnicama, nogama i palicama govoreći: “Bijte ga dok ne prizna”, “ gdje si ga ostavio”, “Pričaj, ubićemo te”, “kaži nam ime, prezime…”.

Dragović je zadobio teške tjelesne povrede u vidu rascjepa lijeve bubne opne, zbog čega je zadobio oštećenje sluha, kao i prelom 6,8,11 i 12 rebra”.

Ćatović je kazao da je 17 godina bio na odgovornim mjestima u Upravi policije, za šta je više puta nagrađivan, ukazujući sudu da treba voditi računa o kredibilitetu Dragovića, koji je višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela, među kojima je čak i “skrnavljenje groba”.

“To lice je privedeno nakon oružane pljačke u Industrijskoj zoni, a od strane ljekara je pregledan sva tri dana od događaja i nije imao povreda.

“Dragović je dostavio povrede nedjelju dana nakon događaja, da bi nakon 2 godine i 8 mjeseci dostavio drugu vrstu povreda, podmećući falsifikovanu medicinsku dokumentaciju.

Vođa grupe interventne jedinice Leković je rekao da nema nikakve veze sa tim događajem, ali da ne želi da iznosu nikakvu odbranu, te da će se možda, eventualno, izjasniti u daljem toku postupka.

Vesko Leković
Vesko Leković foto: Jadranka Ćetković

Pripadnik interventne jedinice Lalević je ispričao da su te večeri, po dojavi o oružanoj pljački, pregledao i Dragovića u mjestu Bioča, ali da ga niko nije tukao.

Miro Lalević
Miro Lalevićfoto: Jadranka Ćetković

“U prisustvu kolega sam pregledao lice i vozilo, nakon čega smo ga njegovim vozilom, kojim je upravljao kolega Elsad Šukurica uputili u CB BIjelo Polje. U isto vrijeme na licu mjesta, po prethodnom dogovoru, pristigla je interventna jedinica Odjeljenja bezbjednosti iz Berana”, kazao je Lalević.

U postupku izviđaja, svi službenici policije CB Bijelo Polje i OB Berana, koji su bili prisutni hapšenju, kao i vlasnik opljačkane radnje negirali su navode Dragovića da je tučen.

Oštećeni Dragović je u istrazi ispričao da su u mjestu Bioča tukla trojica policajaca, kojima je naređenje izdavao starješina, te da su mu nanijeli teške tjelesne povrede sa trajnim invaliditetom.

On međutim, danas nije došao na suđenje, pa je sud izdao naredbu za njegovo privođenje na sledeće ročište, zakazano za 9.jul.

ODT BP: Blagovremeno smo reagovali

Odgovarajući na pitanja Vijesti zbog čega je postupak izviđaja trajao tri godine iz Osnovnog tužilaštva u Bijelom Polju navode da su sve procesne radnje preduzimane blagovremeno.

“ODT je blagovremeno i bez odlaganja insistiralo i preduzimalo mjere kako bi se svaki zastoj u pribavljanju dokaza I potrebnih podataka otklonio. Konačno pribavljeni dokazi su doveli do identifikacije počinilaca, protiv kojih je pokrenut optužni predlog”.

Pojašnjavaju da je Tužilaštvo nakon podnošenja prijave sprovelo niz radnji, te da su u postupku protiv nepoznatog počinioca sproveli niz dokaznih radnji uključujući i vještačenja.

Nakon identifikacije počinilaca 3. 19.2019. godine formirani su spisi predmeta protiv osumnjičenih A.Ć, V.L. i M.L., uz niz dokaznih radnji.

"20. marta 2020. godine ovo Tužilaštvo je Osnovnom sudu podnijelo optužni predlog protiv A.Ć.,V.L. i M.L., zbog krivičnog djela nanošenje teških tjelesnih povreda u sticaju sa krivičnim djelom iznuživanje iskaza, u saizvršilaštvu”, stoji u odgovori ODT u Bijelom Polju.

Bonus video: