Istraga o paljenju vozila "Vijesti": Štetu utvrdili nakon devet godina

Iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva i dalje tvrde da ima dovoljno dokaza da je Stanišić počinio krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja

2793 pregleda 26 reakcija 2 komentar(a)
Uviđaj nakon paljenja vozila Vijesti 2014. godine, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon paljenja vozila Vijesti 2014. godine, Foto: Savo Prelević

Devet godina trebalo je tužiocu da naloži vještačenje štete pričinjene na službenim vozilima “Vijesti”, uništenim u seriji podmetnutih požara započetoj 2011. godine.

Zbog toga je, između ostalog, prekjuče pušten na slobodu Radoslav Gile Stanišić, koga su iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva označili nalogodavcem uništavanja imovine nezavisnog dnevnika.

Iz te institucije danima ne odgovaraju na pitanja kada su naredili vještačenje, odnosno zbog čega to nije učinjeno nakon svakog podmetnutog požara, u periodu od tri godine...

O tome je, međutim, raspravljalo tročlano krivično vijeće Osnovnog suda, koje je odbilo da produži pritvor navodnom vođi zagoričkog kriminalnog klana. Konstatovali su da on ne može ostati iza rešetaka, jer nema osnovane sumnje da je počinio krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja (čl. 327 st. 1 u vezi čl. 24 st. 1)...

Stanišić se za to, prema Krivičnom zakoniku, mogao teretiti isključivo u slučaju ako je izazvao “opasnost... za imovinu čija vrijednost prelazi iznos od 20.000 eura”...

Sudije u daljem tekstu “brane” kolegu koji je ranije odredio pritvor tom Podgoričaninu: “S obzirom da je u spisima predmeta egzistirao podatak da je zapaljeno više vozila... te da u tom momentu nije bilo izvršeno vještačenje kojim će biti utvrđena vrijednost svih vozila koja su dovedena u konkretnu opasnost, kao i vrijednost zapaljenih vozila”, navodi se u dokumentu Osnovnog suda.

Taj pritvor Stanišiću je određen 22. maja 2020. godine, dakle do tog datuma nije bila utvrđena šteta.

U međuvremenu, rečeno je da šteta na zapaljenim vozila Vijesti i onima koja su takođe oštećena u tim napadima, iznosi - 22.435,11 eura.

Prema Krivičnom zakoniku, tvrde sudije Osnovnog suda, šteta je morala preći 20.000 eura za svaki od pojedinačnih slučajeva.

“Jasno je da u konkretnom slučaju, u odnosu na sve pojedinačne radnje koje, po ocjeni tužilaštva, treba tretirati kao samo jedno krivično djelo, a koje su se desile dana 14.07.2011. godine, 23.07.2011. godine, 27.08.2011. godine i dana 13.02.2014. godine, izazivanjem požara na navedenim vozilima ni u jednom slučaju nije izazvana konkretna opasnost za imovinu čija vrijednost prelazi iznos od dvadeset hiljada eura, a što je u konkretnom potrebno za svaku od pojedinačnih radnji, da bi se radilo o krivičnom djelu u pitanju, u kom slučaju bi bilo pravilno navedeno pravno kvalifikovati kao produženo krivično djelo izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja”, navodi se u rješenju vijeća sudija Nade Rabranović, Željke Jovović i Larise Mijušković Stamatović

Tužilaštvo: Ima dovoljno dokaz

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica, juče su Vijestima saopštili da je državni tužilac u tom predmetu, u toku izviđaja prikupio dokaze i izvršio njihovu ocjenu: “Pa je na osnovu utvrđene činjenične građe i u skladu sa zakonom podnio optužni predlog nadležnom sudu protiv R.S. zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja”.

“Kao bitan element bića ovog krivičnog djela zakonom je propisana posljedica u vidu opasnosti po imovinu koja prelazi vrijednost 20.000 eura, a u konkretnom slučaju je utvrđeno da je ukupna vrijednost imovine oštećenog koja je ugrožena radnjama koje se stavljaju na teret okrivljenom 22.435,11 eura. Pravna kvalifikacija ovog krivičnog djela, data od strane državnog tužioca,oprijedeljena je u skladu sa zakonom, vodeći prije svega računa o istovjetnosti oštećenog, načinu izvršenja krivičnog djela i okolnostima pod kojima su preduzete sve inkriminisane radnje, koje su opisane kao način izvršenja predmetnog krivičnog djela. Međutim, pravna kvalifikacija državnog tužioca ne vezuje sud, već samo činjenični opis. Dakle, po ocjeni državnog tužioca tokom izviđaja je prikupljeno dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je R.S. izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, a državni tužilac će iskoristiti sva pravna sredstva da se odluka suda u pogledu pritvora za okrivljenog R.S. provjeri na zakonom propisan način”, navodi se u odgovrima Vijestima, koje potpisuje portparolka, državna tužiteljka Milica Mandić.

Serija paljenja vozila “Vijesti” počela je 14. jula 2011. godine. Tu godinu Stanišić je proveo u pritvoru ili zatvoru.

“Vijesti” su pitale nadležne da li je iz zatvora komandovao maloljetnicima, ali nikada nije odgovoreno.

Osumnjičeni je negirao da je počinio krivično djelo.

“Vijesti” u julu i avgustu 2011. godine, kao ni februaru 2014. godine - kada su gorjela vozila, nisu objavile nijedan tekst o Radoslavu Gilu Stanišiću i takozvanom zagoričkom kriminalnom klanu, pa se postavlja pitanja iz kog centra moći je to naručeno.

“Sigurni smo da sve te napade, pa i ova paljenja nije mogao da naloži niti jedan pojedinac i kriminalac kako god se zvao, a da nije prethodno imao signal ako ne direktni nalog iz nekog centra moći da organizuje i realizuje takav zločin”, saopštila je izvršna direktorica “Vijesti” Marijana Bojanić, neposredno nakon što su iz policije i tužilaštva Stanišića označili organizatorom napada a dvojicu maloljetnika direktnim izvršiocima.

Sud može i drugačije zaključivati...

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica, saopštili su juče Vijestima da su oni, kao organ krivičnog gonjenja, preduzeli sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti:

“Otkriveni su izvršioci i nalogodavac ovog krivičnog djela do nivoa osnovane sumnje, izvršioci su procesuirani pred nadležnim sudom. O očiglednim dokazima i činjenicama, sud može da ima i drugačiji zaključak”.

U konkretnom slučaju, dodali su, ne postoji osnov za utvrđivanje bilo kakve odgovornosti državnog tužioca, jer je postupao u skladu sa zakonom i utvrđenim činjenicama.

Bonus video: