Uprava policija: Biće podnesene krivične prijave zbog okupljanja u nedjelju

Odgovornim iz više crnogorskih gradova će se na teret staviti krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarane bolesti

16356 pregleda 45 reakcija 42 komentar(a)
Sa jučerašnje litije u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Sa jučerašnje litije u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Iz Uprave policije najavili su da će podnijeti krivične prijave zbog juče (nedjelja, 14. jun) održanih javnih okupljanja.

U više crnogorskih gradova juče su održane litije, vjerska okupljanja i šetnje građana.

Policija poručuje da će prijave podnijeti zbog okupljanja suprotno propisanim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), odnosno, da će odgovornima na teret staviti krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarane bolesti.

Policija je sinoć uhapsila dvojicu sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske - Mirčetu Šljivančanina i Željka Ćalića. Tužiteljka Jelena Protić obojici je nakon saslušanja odredila zadržavanje do 72 sata.

"Policija u Podgorici lišila je slobode M.Š. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo, na način što je organizovao javno okupljanje u pokretu kojem je prisustvovalo po procjenama policije, oko 8.500 građana što je suprotno mjeri NKT-a o dozvoljenom broju građana na javnim okupljanjima. Tužilac je za M.Š. donio rješenje o zadržavanju do privoda sudiji za istagu. Zbog sumnje da je počinio isto djelo lišen je slobode i Ž.Ć. koji je organizator javnog okupljanja u Danilovgradu kojem je prisustvovalo oko 350 građana. Nakon saslušanja nadležni tužilac je za ovo lice donio rješenje o zadržavanju do privoda nadležnom sudiji za istragu", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Budvanska policija će podnijeti kivičnu prijavu protiv sveštenika Borisa Radovića, odgovornog, kako tvrde iz Uprave policija, za javno okupljanje u Budvi zbog kršenja mjere NKT-a.

Barska policija je podnijela krivične prijave protiv Marjan Petkovski i Slobodan Zeković zbog organizovanja javnih okupljanjau ovom gradu i Sutomoru mimo propisanih mjera NKT-a,..

Policija u Pljevljima će zbog jučerašnjeg javnog okupljanja podnijeti krivičnu prijavu protiv sveštenika Saše Janjića i član Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja Bojana Strunjaša za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"Službenici Centra bezbjednosti Berane prikupili su obavještenja od organizatora na okolnosti javnog okupljanja u Beranama i spisi predmeta su dostavljeni nadležnom tužilšatvu", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Od organizatora javnog okupljanja u Bijelom Polju Darka Pejića policija je prikupila obavještenja koja su dostavljena nadležnom tužiocu, koji je rekao u postupcima Pejića nema elemenata krivičnog djela.

Osim toga, policija je u Nikšiću zbog javnog okupljanja prikupila obavještenja od M.A. i sveštenika Miodraga Todorovića. Predmet će, kako tvrde iz Uprave policije, biti dostavljen tužilašatvu na ocjenu i mišljenje.

Bonus video: