Rodić odbacio navode optužnice: Nisam kriv, nikad nisam pitao Katnića za uslugu ni za šta

Osim njega, koji je optužnicom specijalnog tužilaštva optužen da je počinio krivično djelo “prevara u pokušaju”, optuženi su i kolege iz njegove advokatske kancelarije advokatica Marija Radulović i Siniša Gazivoda

12816 pregleda 47 reakcija 2 komentar(a)
Goran Rodić, Foto: Boris Pejović
Goran Rodić, Foto: Boris Pejović

“Nisam kriv. Ne osjećam se kivim. Želim pred ovim sudom da se izjasnim o krucijalnoj rečenici iz optužnice koja se u javnost plasira da sam predstavnicima italijanske kompanije A2A rekao da za njih mogu izdejstvovati izbjegavanje krivične odgovornosti u pregovorimaa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, izlaskom na jednu večeru za šta meni oni navodno treba da plate 600.000 eura”, izjavio je danas okrivljeni advokat Goran Rodić iznoseći odbranu u Osnovnom sudu u Podgorici.

Osim njega, koji je optužnicom specijalnog tužilaštva optužen da je počinio krivično djelo “prevara u pokušaju”, optuženi su i kolege iz njegove advokatske kancelarije advokatica Marija Radulović i Siniša Gazivoda.

Rodić je dodao da je iz optužnice izostalo da se pomene da je uplaćivao PDV za državu, tako da je izostavljeno da se uz ovih 600.000 eura pomene i PDV, jer to tužilaštvu nije odgovaralo.

“Nikada u životu nisam izgovorio rečenicu u kojoj bi ja nešto završio sa Katnićem, ni izlaskom na doručak, ručak ili večeru. Bili smo kolege u Vojnom sudu u Podgorici od 1993. do 1995. godine, kada sam bio vojni istražni sudija, a Katnić sudija tog suda. Nakon toga sam napustio vojni sud i postao advokat, a Katnić je od 2005. do 2015. godine bio sudija Apelascionog suda Crne Gore. Od 1995., do danas nikada sa Katnićem nisam kod mene, ili kod njega privatno ili u kafiću popio kafu, a kamoli doručkovao, ručao ili večerao. Istina je da smo popili kafu jednom u Apelacionom sudu u njegovoj kancelariji kada bi me on pozvao ili saradnica daktilografkinja, sa kojom smo zajedno radili u Vojnom sudu u Podgorici. Imao sam dosta predmeta u kojima sam kao advokat zastupao klijente, a on sudija bili u vojnom ili Apelacionom sudu, i nikada nisam pitao Katnića za uslugu. Ne samo Katnića, nego ni jednom tužiocu ili sudiji nisam se obraćao. Nisam takav profil čovjeka ili advokata, niti je to meni svojstveno”, kazao je Rodić u odbrani danas pred sudijom Nenadom Vujanovićem u podgoričkom Osnovnom sudu.

U optužnici se između ostalog navodi da su advokati Goran Rodić, Marija Radulović i Siniša Gazivoda, od aprila 2016. do februara 2017. godine u Crnoj Gori, Ukrajini – Kijevu i Milanu, pokušali da navedu predstavnike A2A da treba da plate 600.000 eura za jednu večeru sa Katnićem kako bi izbjegli krivično gonjenje, ali do realizacije plana nije došlo.

Bonus video: