Sekretara akademije sumnjiče za falsifikat

U tužilačkom dokumentu piše da postoji osnovana sumnja da je Ljubiša Pejović počinio krivično djelo i da je vještak utvrdio da se potpisao umjesto pripravnice

11773 pregleda 7 komentar(a)
Zgrada policijske akademije u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović
Zgrada policijske akademije u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović

Sekretar Policijske akademije Ljubiša Pejović potpisao se umjesto pripravnice Milene Striković na mjesečnim izvještajima o stručnom osposobljavanju u kojima su nadležni iz te obrazovne ustanove prethodno navodno unijeli neistinite podatke.

To je utvrđeno grafološkim vještačenjem naloženim u predmetu formiranom po prijavi Strikovićeve protiv Policijske akademije i NN lica.

“Imajući u vidu izvještaj o grafološkom vještačenju, vještaka Mile Kontić... Iz kojeg proizilazi da je sporni potpis ‘Milena Striković’, koji se nalazi na izvještaju stručnog osposobljavanja za mjesec februar... U rubrici ‘upoznat/a sa izvještajem’ ispisao Ljubiša Pejović, to državna tužiteljka cijeni da u konkretnom slučaju postoji osnovana sumnja da je Ljubiša Pejović učinio krivično djelo falsifikovanje isprave... Radi čega je spise predmeta...potrebno prevesti u KT upisnik, protiv Ljubiše Pejovića, te preduzeti dalje mjere i radnje iz nadležnosti ovog tužilaštva”, piše u tužilačkom dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Tvrdi da je žrtva mobinga: Milena Striković
Tvrdi da je žrtva mobinga: Milena Strikovićfoto: Privatna arhiva

Iz podgoričkog tužilaštva “Vijestima” su odgovorili da je predmet u izviđaju. “U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je po označenoj prijavi formiran predmet. Državni tužilac preduzima zakonom predviđene mjere i radnje u cilju utvrđivanja odlučujućih činjenica. Izviđaj je u toku”, odgovorila je portparolka tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić.

Iz Policijske akademije, međutim, tvrde da još nijesu dobili nikakvo zvanično mišljenje i stav po pitanju utvrđivanja činjenica, vezanih za grafološko vještačenje potpisa na izvještajima o obavljanju pripravničkog rada bivše pripravnice Milene Striković.

“Čim dobijemo zvaničan stav nadležnih organa, za nas je on obavezujući i potrudićemo se da u što hitnijem periodu reagujemo i damo adekvatan institucionalni odgovor”, piše u odgovorima koje potpisuje direktor Boban Šaranović.

“Vijesti” su Šaranovića pitale da li je obaviješten o vještačenju rađenom u predmetu formiranom po prijavi Strikovićeve i ako jeste - kako to komentariše. Pitan je i da li je utvrdio je li Pejović potpis falisifikovao samovoljno, ili po nečijem nalogu i ako nije samovoljno - ko mu je naredio da to učini i zbog čega, ali i da li je pokrenuo disciplinski postupak protiv njega.

“Policijska akademija ima ulogu da obrazuje buduće pripadnike policije i drugih bezbjednosnih institucija Crne Gore, te ćemo se odgovorno odnositi prema svakom izazovu na tom putu, i trudićemo se da ličnim primjerom ukažemo polaznicima akademije da je poštovanje zakona i propisa ustanovljenih od zvaničnih institucija Crne Gore njihova i naša najveća obaveza.

Policijska akademija je do sada, a i uvijek će funkcionisati po principu poštovanja zakona, pravila i procedura, te u skladu činjenicama utvrđenim u zakonskom postupku, imaćemo adekvatnu reakciju”, odgovorio je Šaranović.

Strikovićeva je još ranije podnijela prijavu protiv Policijske akademije i NN osobe, tvrdeći da su u toj obrazovnoj ustanovi falsifikovali njen potpis na izvještajima u koje su prethodno unijeli neistinite podatke.

“Vijesti” su ranije objavile da Strikovićeva ne može da zasnuje radni odnos u Upravi policije, jer je kao brucoškinja na Pravni fakultet dolazila sa falsifikovanom mjesečnom kartom za autobus.

U kaznenoj evidenciji Ministarstva pravde ne postoje podaci o osuđivanosti dvadesetsedmogodišnjakinje.

Nikšićko Osnovno tužilaštvo prije šest godina sprovelo je postupak odloženog krivičnog gonjenja i, nakon što je uplatila 200 eura u humanitarne svrhe, odbacilo prijavu lokalnog Centra bezbjednosti.

Strikovićeva - diplomirani menadžer bezbjednosti, prije dvije godine prijavila se na program Vlade o stručnom osposobljavanju, nakon čega je primljena u Ministarstvo unutrašnjih poslova - CB Nikšić, kako bi odradila pripravnički. Tokom procedure potpisivanja ugovora, jedna od službenica MUP-a usmeno ju je obavijestila da nije prošla bezbjednosne provjere i da pripravnički ne može odraditi u toj instituciji.

Zgrada policijske akademije
Zgrada policijske akademijefoto: Boris Pejović

“Rekla mi je ne znam zašto si završila ovaj fakultet, kada nikada nećeš raditi u državnoj službi”, rekla je Strikovićeva “Vijestima”. Istakla je da je tražila pisano obrazloženje takve odluke, ali da odgovor nikada nije dobila.

Strikovićeva se tim povodom obraćala zaštitniku ljudskih prava i sloboda koji je utvrdio - da su je iz MUP-a morali pisano obavijestiti o svojoj odluci. Nakon što su odbili da joj omoguće da odradi pripravnički, iz MUP-a su joj preporučili da sama pronađe poslodavca, što je učinila i prijavila se u Policijsku akademiju - gdje je i primljena. Tu počinje drugi dio njenih problema jer je, kako tvrdi, šikanirana, diskriminisana...

“Falsifikovali su moje potpise na mjesečnim izvještajima o stručnom osposobljavanju u koje su prethodno unijeli neistinite podatke - da sam odsustvovala sa rada, i takve izvještaje su kao službene isprave dostavljali Upravi za kadrove, zbog čega mi je smanjivana mjesečna zarada i onemogućeno da u redovnom roku završim program stručnog osposobljavanja. Više puta sam se obraćala direktoru te ustanove, kako bi riješili problem, ali nije reagovao”.

Strikovićeva ne poriče da je kao brucoškinja falsifikovala markicu za mjesečnu kartu, ali tvrdi da je to samo njoj bilo smetnja za pronalazak poslodavca. Nikšićanka tvrdi da je u Policijskoj akademiji mobingovana, da joj nijesu dozvoljavali da se osposobi i da su je zakidali za mjesečnu zaradu, te da joj još duguju novac.

Bonus video: