Ipak pričao o regrutovanju u Crnoj Gori

“Vijesti” došle do dokumentacije o priznanju krivice jednog od Crnogoraca uhapšenog u rekordnoj zapljeni narkotika u SAD, koja negira tvrdnje porodice i advokata

36123 pregleda 22 reakcija 16 komentar(a)
Kokain (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kokain (ilustracija), Foto: Shutterstock

Crnogorski državljanin Vladimir Penda (27) koji je priznao krivicu za učešće u švercu skoro 20 tona kokaina što su vlasti SAD prošle godine zaplijenile na kontejnerskom brodu “MSC Gayane”, ispričao je američkim istražiteljima dosta detalja u vezi s tim slučajem koji je rezultirao rekordnom zapljenom narkotika u istoriji bezbjedonosnih službi te države.

Pokazuje to tekst Pendinog zvaničnog gulty plea (priznanja krivice), a koji je on u dogovoru sa američkim Državnim tužilaštvom, iznio 15. juna na saslušanju pred sudijom Harvijem Bertlom III u sudu u Filadelfiji.

Sa tog dokumenta skinuta oznaka tajnosti i on je dostupan javnosti kroz elektronski registar sudskih dokumenata SAD iz koga su ga “Vijesti” i dobile uz pomoć kolega iz redakcije lista “The Philadelphia Inquirer”.

U dokumentu piše da je Penda, kako ga američki istražitelji zvanično tituliraju kao četvrtog oficira stroja (u stvari je kadet mašine) na MSC Gayaneu, “zajedno sa još najmanje sedam članova posade bio uključen u krijumčarenje veće koliline kokaina na brod, a po instrukcijama drugih saučesnika van broda”.

Ponavljaju se svi detalji o tome kako je na “MSC Gayane” tokom dvije noći plovidbe uz zapadnu obalu Južne Amerike, sa ukupno 14 brzih glisera koji su prišli velikom kontejnerašu, dio posade broda uključen u ovu švercersku operaciju, ukcao i među drugom legalnom robom sakrio 15.582 pakovanja kokaina ukupne težine 19,76 tona i procijenjene ukupne vrijednosti u uličnoj prodaji u SAD, veće od 1,3 milijarde dolara.

“Dok su bii na moru, optuženi Penda je regrutovan od ostalih članova posade da pomogne u fizičkom donošenju droge na brod i njenom sakrivanju u kontejnere. Četvorica od članova posade uključenih u ovu šemu za švercovanje velike količine kokaina, su prethodno za nju, prije ukrcaja na brod, bili regrutovani u svojoj domovini - Crnoj Gori. Oni su bili u komunikaciji sa saučesnicima na kopnu koristeći kriptovane mobilne ‘narko’ telefone, kako bi koordinisali operaciju šverca”, piše u Pendinom sporzaumu o priznanju krivice.

Dio zaplijenjene droge u Filadelfij
Dio zaplijenjene droge u Filadelfijfoto: AP Photo

Ove navode koje su “Vijesti” prenijele prošle nedjelje sa američkog portala Freightwaves.com, Pendina familija je u reagovanju upućenom našem listu demantovala i nazvala “lažnim vijestima”.

“Vaš članak sadrži niz neprovjerenih tvrdnji i neistina i krajnje je neprofesionalno napisan, jer se oslanja na samo jedan izvor. Gospodin (Siniša) Luković nije kontaktirao druge izvore i na taj način nije obezbijedio vjerodostojnost vijesti koje je objavio. Tim člankom nanesena je šteta porodici jer postoji realna opasnost od moguće odmazde”, navele su tada Pende.

Njih, međutim, demantuje tekst zvaničnog priznanja krivice optuženog člana te porodice pred američkim sudom, a iz koga se jasno vidi da je Vladimir Penda američkim istražiteljima ispričao ili potvrdio niz detalja o tome kako je tekla jedna od najvećih krijumčarskih operacija sa drogom u novijoj istoriji.

Njegov advokat Denis Bojd, u porukama koje je slao “Vijestima”, takođe je kategorički negirao da Penda sarađuje sa američkim istražiteljima i naveo da se on za priznanje krivice odlučio kako bi bio u povoljnijem položaju prilikom izricanja kazne za krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

15.582 pakovanja kokaina, ukupne težine 19,76 tona i procijenjene ukupne vrijednosti u uličnoj prodaji u SAD, veće od 1,3 milijarde dolara, bilo je sakriveno na brodu MSC Gayane

Prema američkom Krivičnom zakonu, onome ko “učestvuje u kriminalnoj zavjeri sa namjerom distribucije i prodaje narkotika u količni od 5 kilogramma ili većoj” na teritoriji SAD, prijeti minimalna zatvorska kazna od 10 godina, do doživotnog zatvora.

Američko tužilaštvo u dokumentu koji je podnijelo sudiji Bertlu navodi i da su krijumčarske operacije droge sa “MSC Gayane” započele “u i oko početka 2019.” i trajale do 17. juna prošle godine kada su Agenti DEA, Agencije za domovinsku sigurnost, Obalne straže SAD, lokalne i federalne policije, upali na taj brod neposredno nakon što je uplovio u luku Filadelfija na istočnoj obali SAD i otkrili rekordnu pošiljku kokaina.

Uz opis noćne operacije ukrcaja droge sa glisera na “MSC Gayane”, u dokumentu stoji i da je optuženi Penda učestvovao u postavljanju lažnih carinskih pečata na kontejnerima u koje je droga bila sakrivena.

“Optuženi i njegovi saučesnici namjeravali su da veću količinu kokaina distribuiraju dalje u lancu ilegalne prodaje narkotika.... Zasnovano na direktnoj uključenosti i upoznatosti optuženog Pende sa kompletnom šemom za šverc velike količine kokaina i njegovoj ulozi u ovoj operaciji, količina ilegalnih supstanci koja se može razumno pripisati u odgovornost optuženom je najmanje 450 kilograma i više”, stoju u zahtjevu za priznanje krivice.

Dok su bili na moru, optuženi Penda je regrutovan od ostalih članova posade da pomogne u fizičkom donošenju droge na brod i njenom sakrivanju u kontejnere. Četvorica od članova posade uključenih u ovu šemu za švercovanje velike količine kokaina, su prethodno za nju, prije ukrcaja na brod, bili regrutovani u svojoj domovini - Crnoj Gori. Oni su bili u komunikaciji sa saučesnicima na kopnu koristeći kriptovane mobilne ‘narko’ telefone, kako bi koordinisali operacuju šverca”, piše u Pendinom sporazumu o priznanju krivice

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, sud Istočnog distrikta u Filadelfiji još nije zakazao datum kada će Pendi biti izrečena kazna.

Osim njega, zbog sumnje da su učestvovali u ovom pokušaju šverca narkotika u SAD, uhapšeni su i članovi posade “MSC Gayanea”, Crnogorci Boško Marković, Aleksandar Kavaja, Nenad Ilić i Ivan Đurašević, te državljani Samoe Fonvafe Tiasaga i Lauli Pulu.

Ilić je, prema navodima američkih medija, još u februaru takođe priznao krivicu, dok su dokumenti u procesima koje Tužilaštvo vodi protiv ostalih uhapšenika osim Pende, još zapečaćeni pod oznakom tajnosti.

“Što se Pende tiče, on će najvjerovatnije dobiti smanjenu kazu jer je priznao krivicu. To ne mora da istovrememo znači da on sarađuje sa istražiteljima, ali ako je to slučaj, onda baš i nisam siguran da bi Tušilaštvo to željelo da tek tako objavi”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz “The Philadelphia Inquirera” koji prati taj slučaj.

Portparolka Državnog tužilaštva u Filadelfiji Dženifer Krendal, nije htjela da precizno odgovori na pitanje da li je Penda sarađivao ili sarađuje sa američkim istražiteljima i Tužilaštvom i da li su oni od njega dobili dodatne informacije za istragu slučaja MSC Gayane.

“Politika Državnog tužilaštva SAD je da nikada ne komentariše detalje u vezi s istragama koje još traju. Zbog toga nisam u mogućnosti da u ovom trenutku na bilo koji način komentarišem ovo pitanje”, rekla je prije dva dana Krendal “Vijestima”.

Bonus video: