Radenović tvrdi da nije znao da je na brod Jadran unio kokain: "Rekao je da će me častiti, makar jednu platu"

Pred specijalnim vijećem sutkinje Biljane Uskoković za šverc oko 60 kilograma kokaina odgovaraju Duško Radenović (34), Kragujevčanin Vladimir M. Račić (39), Dejan D. Rovčanin (41) iz Nikšića, Radomir R. Osmajić (40) iz Tivta i Vojin M. Stupar (38) iz Republike Srpske

36891 pregleda 180 reakcija 9 komentar(a)
Pretres na školskom brodu Jadran, Foto: Siniša Luković
Pretres na školskom brodu Jadran, Foto: Siniša Luković

Vodnik Duško V. Radenović (34) tvrdi da je tek kada je vojna policija došla u pretres školskog broda Jadran saznao da je na to plovilo unio i sakrio kokain.

To je rekao juče u sudnici Višeg suda u Podgorici, u nastavku suđenja za šverc droge na brodu “Jadran”.

Pred specijalnim vijećem sutkinje Biljane Uskoković za šverc oko 60 kilograma kokaina odgovaraju Radenović, Kragujevčanin Vladimir M. Račić (39), Dejan D. Rovčanin (41) iz Nikšića, Radomir R. Osmajić (40) iz Tivta i Vojin M. Stupar (38) iz Republike Srpske.

Račić i Rovčanin su u bjekstvu i sudi im se u odsustvu.

U tom predmetu status svjedoka saradnika dodijeljen je starijem vodniku Milošu Kuliću.

Radenović ispričao da mu je Marko Kulić u aprilu rekao da će u dogledno vrijeme brod da otplovi prema Turskoj, ali da ga nije pitao odakle to zna.

U sudnici je rekao i da je 15. aprila, poslije 22 sata došao na posao na ŠB “Jadran”, a da se narednog dana vidio sa Milošem Kulićem i rekao mu da će mu pomoći oko jedne kombinacije - “kao što sam i obećao tvom bratu Marku”.

“Tu kombinaciju je predložio Marko, ali Miloš nije mi rekao šta je to kombinacija. Zatim mi je narednog dana Miloš rekao da će da mu ‘stignu te stvari koje treba da se ubace na brod’. Naveo je da je to težine oko 20 - 30 kilograma: ‘Bolje da ne znaš o kakvim se stvarima radi’, rekao mi je Miloš, dodajući da nije sigurno da će mu te stvari stići”.

Tvrdi i da se sa svjedokom saradnikom nije dogovarao oko novčane nadoknade za uslugu unošenje ranaca na brod.

“Rekao je da će me nešto častiti, makar jednu platu”, kazao je Radenović.

”Pali smo sa kokainom"

Optuženi vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore kazao je da je tada prvi put posumnjao da je nešto nelegalno, ali da Miloša Kulića nije pitao kakve su to “stvari”, jer su dugogodišnji prijatelji.

Iznoseći odbranu, ispričao je da je vidio kako Miloš Kulić iz svog u njegovo vozilo prebacuje neke crne kese, ali da ga ni tada nije pitao šta je u njima.

Radenović je pred sutkinjom Uskoković kazao i da je 19. aprila, prije šest sati ujutro, dok su on, mornari i podoficiri spavali, na “Jadran” došla vojna policija - da izvrše pretres.

“Naredili su da ostavimo otključane ormane koje koristimo, napustimo prostoriju, ostavimo mobilne telefone i izađemo na palubu broda. Prethodno su nas pretresli. Nisam imao ključ od ormana gdje je bio ostavljen ruksak, dok su ostali bili otključani. Kako je svima oduzet telefon, zaključio sam da se nešto dešava. Došao je Miloš Kulić na brod i pitao šta je ova frka. Pitao sam ga da to nije zbog ovoga što smo unijeli... Bio je zbunjen i blijed, a zatim odgovorio - ‘Jeste, pretpostavljam i da smo vjerovatno pali sa kokainom’. To je bio trenutak kada sam saznao da se u ruksaku i crnim kesama nalazi kokain”.

Rekao je i da je pripadnicima Vojne policije kazao da ne zna šta je u ruksacima, ali da je njegovo sve što su našli u ormaru. Objasnio je i gdje je sakrio rance - jedan u svoj ormarić, drugi u Kulićev, treći u ormarić koji je koristio, a dva ruksaka u crnim kesama ispod svog kreveta.

Sutkinji je kazao i da do tog dana, Vojna policija nikada nije pretresala “Jadran” prije isplovljavanja.

Optužnica

Prema navodima optužnice Račić i Rovčanin podstrekli su Radenovića i Miloša Kulića da izvrše krivično djelo:

“Na način što su Račin i Rovćanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod ‘Jadran’ unese najmanje 50 kilograma kokaina, i da je ovim brodom transportuje do Istanbula i obećali mu određenu nagradu. Nakom toga, Stupar je pripremio kokain za dalji promet, i to...56 kilograma i 115 grama, upakovano u 56 paketa, kao i veću količinu oružja i smjestio ih u pet ranaca crne boje. Nakon toga su Kulić i Radenović tako upakovanu drogu i oružje preuzeli”.

Obrazloženo je i da su njih dvojica po Račićevom uputstvu došli na parking lokala “Majestic” u Tivtu i iz “golfa 7”, bez registarskih oznaka, uzeli pet ranaca u kojima su bili kokain i oružje:

“I smjestili ih u ‘golf 5’, vlasništvo bivše supuge Duška Radenovića. Nakon toga su “golfom peticom” došli u blizini školskog broda “Jadran” na kome su Radenović i Kulić službovali kao vojna lica... U već pripremljenoj torbi zelene boje spakovali dva ranca sa drogom, a u vojničku torbu jedan... Zatim je Radenović drogu unio na brod ‘Jadran’, te rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića. Radenović je potom ponovo otišao do ‘golfa 5’ i uzeo još dva ranca sa kokainaom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istambul, drogu predao drugim, za sada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje”.

Suđenje se nastavlja 29. jula kada će nastaviti ispitivanje okrivljenog Radenovića.

Bonus video: