Njemci neće rat crnogorskih klanova na svojim ulicama

Upravni sud u Hanoveru donio odluku po žalbi Krstovića na rješenje o protjerivanju

45339 pregleda 119 reakcija 14 komentar(a)
Krstovića transportuju iz Njemačke, Foto: Christian Elsner - Haz/Np
Krstovića transportuju iz Njemačke, Foto: Christian Elsner - Haz/Np

Javni interes Hanovera - da sačuva mir i ne dozvoli da se na njihovim ulicama preseli obračun crnogorskih klanova, preči je od interesa Igora Krstovića da u toj državi nastavi liječenje.

To piše u odluci Upravnog suda u Hanoveru, koju je saopštio Jevgeni Barstein. Objašnjeno je da da se bračni par Krstović žalio na odluku vlasti u Hanoveru kojom im je izrečena petogodišnja zabrana ulaska i boravka na njihovoj teritoriji.

Krstović je ranjen 28. januara u Zeti - napadači su u automobil u kojem je bio, ispalili više od 20 projektila - pogodilo ga je devet.

Početkom februara transportovan je u bolnicu u Hanoveru, ali je već 19. tog mjeseca protjeran.

“Nakon što je Policijska uprava u Hanoveru saznala za ulazak podnositelja zahtjeva, preduzeli su opsežne zaštitne mjere i čuvali i podnosioca zahtjeva 1. (Igora Krstovića) u bolnici i podnosioca prijave 2. (S.Krstović) u hotelu. Policijska uprava temeljila je mjere koje su preduzete na analizama rizika”.

OPASNOST

Glavni grad države Hanover (LHH) protjerao je Krstoviće, kako se navodi, rješenjem od 19. odnosno 20. februara 2020. godine i istovremeno odredio zabranu ulaska i boravka protiv njih... ograničeno na pet godina.

“Na osnovu podataka dobijenih analizama rizika, LHH pretpostavlja da podnosilac prijave... pripada zločinačkom crnogorskom klanu, koji je godinama imao nasilni sukob sa konkurentskim crnogorskim klanom, širom Evrope.

Boravak podnositelja zahtijeva u Saveznoj Republici ne samo da je opasnost da će se ovaj sukob prebaciti na Saveznu Republiku, već da bi žrtve mogle biti i nedužne osobe”, piše u odluci.

U toj odluci piše i da su Krstovići 21. februara napustili Njemačku i otišli u Istanbul, gdje je ranjeni Podgoričanin nastavio liječenje.

Ističu da su Krstovići u hitnim žalbama tvrdili da je netačna pretpostavka - da su povezani sa sukobom klanova, da su se žalili na policijsku istragu navodeći da je došlo do zabune.

Napisali su i da Krstović ne pripada nijednom klanu, da nema kriminalni dosije ni u Crnoj Gori ni Njemačkoj, a da njegova supruga radi u jednoj međunarodnoj kompaniji.

Objašnjeno je da je Sud 1. jula odbio pritužbu Igora Krstovića, koji je tražio da mu se omogući nastavak liječenja u Njemačkoj, a u velikoj mjeri odobrio zahtjev njegove supruge.

Odluku za Krstovića odbor je opravdao rekavši da u kontekstu kratkog pregleda dokaza, nije moguće pouzdano procijeniti postoje li dovoljno pouzdani pokazatelji da je on član kriminalnog klana.

“Takođe, trenutno se ne može sa sigurnošću procijeniti da li ga pripadnici crnogorskog klana (pogrešno) smatraju članom suparničkog klana. Stoga se ne može procijeniti predstavlja li njegov boravak prijetnju javnoj sigurnosti. Dalja istraga zadržana je za glavni postupak”...

Naglašavaju da javni interes da je Krstović van granica te zemlje - nadmašuje njegov privatni interes da uđe u državu zbog liječenja.

Obrazloženo je i da je Vijeće, razmatrajući taj predmet, uzelo u obzir da rizik za život nedužnih ljudi koji bi mogli biti oštećeni tokom nasilnog sukoba klanova utiče na vrlo visoke pravne interese.

“To je u suprotnosti s privatnim interesom podnositelja prijave... da nastavi liječenje u Saveznoj Republici i da se može slobodno kretati u šengenskom području radi ekonomske aktivnosti”...

SUPRUGA NIJE OPASNOST

Objasnili su i da boravak njegove supruge u Njemačkoj ne bi trebalo da predstavlja prijetnju javnoj bezbjednosti.

“Nije bilo naznaka da bi i sama mogla biti pripadnica crnogorskog klana. Analize opasnosti takođe pokazuju da članovi porodice u načelu nisu bili meta napada kao dio klanovske osvete. Stoga, treba pretpostaviti da čak i ako je suprug bio član klana, nije postojao rizik da ona postane žrtva napada”.

Zbog pokušaja ubistva Krstovića, uhapšeni su Vidoje Stanišić i Dragiša Bulatović, koje sumnjiče da su pomogli napadačima. Specijalni tužilac Saša Čađenović donio je naredbu za sprovođenje istrage protiv njih dvojice i više NN lica, sumnjičeći ih da su članovi kriminalne organizacije koja je planirala i pokušala da liši života tridesetpetogodišnjaka.

Bonus video: