Ombudsman provjerava navode o zlostavljanju u CB Podgorica

Podgoričanin M.B. tvrdi da su ga inspektori mučili 14 sati, da su ga gušili plastičnom kesom, šamarali ga, tukli, zlostavljali, ali i prijetili mu da će isto učiniti njegovoj djevojci

5741 pregleda 8 komentar(a)
Obavijestiće stranku o preduzetim koracima: Bjeković, Foto: Savo Prelević
Obavijestiće stranku o preduzetim koracima: Bjeković, Foto: Savo Prelević

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda provjerava navode o policijskom zlostavljanju Podgoričanina M.B. (27) u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica.

To piše u pojašnjenju koje su Vijesti dobile iz kancelarije zaštitnika, dostavljenom nakon što je objavljeno da je zbog mučenja i zlostavljanja tog dvadesetsedmogodišnjaka predsjednik Autonomnog građanskog pokreta (AGP) Predrag Spasojević pisao i ombudsmanu Siniši Bjekoviću, ali da nije dobio odgovor.

“U cilju objektivnog informisanja javnosti želimo ukazati da smo na osnovu obraćanja g. Spasojevića, koji je imao punomoćje građanina M.B, formirali predmet i aktom br 01-448/20-1 od 26.06.2020. godine zatražili izjašnjenje od Uprave policije, na koje čekamo odgovor. Shodno procedurama i praksi rada pred zaštitnikom, stranka u postupku biće obaviještena o odgovoru i daljim eventualnim koracima do donošenja mišljenja”, napisali su iz kancelarije ombudsmana.

Vijesti su prošle sedmice objavile Spasojevićevu izjavu - da se duže od mjesec ne zna se da li su kriminalci ili policajci oteli M. B. a potom ga batinama i prijetnjama natjerali da svjedoči o bombaškim napadima na imovinu policijskog funkcionera Duška Golubovića i lokal Grand.

Zbog mučenja i zlostavljanja Podgoričanina, Spasojević je osim Bjekoviću, pisao i ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću, direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću i Savjetu za građansku kontrolu policije.

Odgovor su dobili samo od Savjeta.

Svima su napisali ono što je i Podgoričanin prijavio tužilaštvu - da su ga 25. maja s posla odvela četvorica tivatskih inspektora, koji su ga u Lapčićima predali četvorici kolega iz Podgorice, koji su ga satima mučili.

Tužilaštvo izviđa

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici “Vijestima” je juče rečeno da je taj predmet u fazi izviđaja:

“Predmet je u fazi izviđaja. U cilju zaštite interesa izviđaja ne možemo dati više informacija”, odgovorila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić. Iz Uprave policije, međutim, duže od mjesec ćute o načinu svjedočenja tog Podgoričanina, tvrdeći da, dok je bio kod njih, nije imao primjedbe.

On je, ipak, pred tužiteljkom ispričao da su njegove muke počele kada je predat podgoričkim inspektorima - vezali su mu ruke na leđa, stavili mu crnu vreću na glavu, ubacili u “astru” zatamnjenih stakala i naredili mu da ćuti. Tokom vožnje, piše u prijavi, psovali su ga, repetirali mu pištolje u glavu, tukli ga...

U krivičnoj prijavi M.B. piše da su sva četvorica imali fantomke na glavi i pancire na kojima je pisalo - Kriminalistička policija...

Pred tužiteljkom Rominom Vlahović ispričao je da im je tražio da pozovu advokata, ali da je dobio odgovor od inspektora - “da nema nikakva prava”.

“Mi imamo sva ovlašćenja. Možemo da radimo šta hoćemo. Ovdje smo ti mi advokati, tužilac i sudija”...

Dvadesetsedmogodišnjak tvrdi da su ga inspektori mučili od 8 do 22 sata, da su ga gušili plastičnom kesom, šamarali ga, tukli, zlostavljali, ali i prijetili mu da će isto učiniti njegovoj djevojci ako, kao svjedok, ne potpiše izjavu kojom tvrdi da su Benjamin Mugoša, Zoran Mugoša i Jovan Grujičić odgovorni za bombaške napade na lokal Grand i kuću Golubovića, ali i ako ih nakon svjedočenja prijavi.

“Jedan od njih napisao je oproštajno pismo u moje ime, a koje je upućeno mojoj porodici”.

Bonus video: