optuženi milošević, mašanović i vujačić

Potvrđena optužnica za ubistvo Đuričkovića

Predmet je dodijeljen sudiji Višeg suda Predragu Tabašu, koji treba da odredi datum početka glavnog pretresa

16102 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Vijeće predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića, potvrdilo je optužnicu kojom se Mario Milošević (39) tereti da je u oktobru 2016. godine ubio Radomira Đuričkovića. To je za Vijesti potvrdila samostalna savjetnica za odnose s javnošću tog suda Aida Muzurović.

Istom optužnicom Igor Mašanović (24) okrivljen je da je bio za upravljačem vozila iz kojeg je pucano na Đuričkovića i Milorada Radulovića, a zbog optužnice da je učestvovao u ubistvu tužilačkim aktom obuhvaćen je i Cetinjanin Vukota Vujačić (25).

Predmet je dodijeljen sudiji Višeg suda Predragu Tabašu, koji treba da odredi datum početka glavnog pretresa.

Detalje nove optužnice zapravo je tužiocima ispričao Milorad Radulović.

Optužnica je izmijenjena nakon njegovog svjedočenja, koji je bio u automobilu na mjestu suvozača kada je stradao Đuričković.

U prvobitnoj optužnici, vraćenoj na doradu, pisalo je da je Milošević “samo” bio zadužen za kupovinu automobila korištenog u napadu, a da je hice ispalio Mašanović.

Radulović je saslušan odmah nakon zločina, ali Miloševića tada nije pominjao.

“Svjedok Radulović Milorad je 12.03.2020. godine, prilikom ponovnog saslušanja u svojstvu svjedoka pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, promijenio svoj prvobitni iskaz, navodeći da je kritičnom prilikom, u pravcu pok. Đuričković Radomira i u njegovom pravcu pucao okrivljeni Milošević Mario koji se nalazio na mjestu suvozača u vozilu iz kojeg je pucao, da je tim vozilom upravljao okrivljeni Mašanović, da je Milošević... ispalio više projektila”, stoji u optužnici Višeg državnog tužilaštva.

Navodi se da prvobitno nije dao istinit iskaz, a da je odlučio ponovo da svjedoči - kada je saznao da nije određen pritvor Miloševiću:

“Da je osjetio strah i da je imao moralnu obavezu da ponovo svjedoči i to kako zbog njega, tako i zbog pokojnog Đuričković Radomira, te da niko na njega nije vršio pritisak da ponovo svjedoči i da je bez obzira na posljedice, želio da ponovo da iskaz i iznese sve činjenice koje su mu poznate”, navodi se u dokumentu.

Milošević, Mašanović i Vujačić, prema optužnici tužiteljke Danke Ivanović – Đerić, nakon ubistva pobjegli su vozilom “reno megan”, iz kojeg je pucano na Đuričkovića, i uputili se u pravcu seoskog puta Gornji Ceklin – Ljubotinj gdje su zapalili putničko vozilo..

“U kojem su prethodno ostavili navedenu automatsku pušku koja je korišćena u izvršenju krivičnog djela, a zatim se udaljili u nepoznatom pravcu”, piše.

Dodaje se da je Đuričković istovremeno prevezen u cetinjsku bolnicu Danilo I, radi ukazivanja ljekarske pomoći. “A nakon toga prevezen u Klinički centar, kod kojeg je dana 11.10.2016. godine... nasupila smrt”, piše u optužnici.