Laković 100.000 eura platio slobodu

Laković je uhapšen u martu, zbog sumnje da je dio kriminalne grupe osumnjičene za međunarodni šverc narkotika

10127 pregleda 4 komentar(a)
Laković ulazi u Viši sud (arhiva), Foto: Savo Prelević
Laković ulazi u Viši sud (arhiva), Foto: Savo Prelević

Milovan Lolo Laković napustio je juče Istražni zatvor, nakon što je Viši sud prihvatio prijedlog njegovog branioca - da sa stotinu hiljada eura jemči da će tokom postupka biti dostupan sudu.

Tu informaciju “Vijestima” je potvrdio Lakovićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović.

Sud još nije prihvatio prijedloge nekoliko ostalih osumnjičenih, koji su takođe nudili jemstvo.

Laković je uhapšen u martu, zbog sumnje da je dio kriminalne grupe osumnjičene za međunarodni šverc narkotika.

Osim njega, u Crnoj Gori su tada uhapšeni i jedan od navodnih organizatora te krimi grupe Nikica Todorović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Ranko Stojović i Darko Giljača.

Na čelu grupe, osim Todorovića, kako navode iz Specijalnog državnog tužilaštva je i Damjan Vukašinović, dok su članovi i Radoje Radulović, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Zerina Karkelja i Dragana Prostran (Sanja Roćen) koja je nedavno uhapšena u Njemačkoj.

Marko Stević i Veljko Jovanović oglašeni su krivim zbog krivičnog djela trgovine drogama presudom nadležnog suda sa Azorskih ostrva prvom je određena kazna zatvora u trajanju od deset godina i šest mjeseci, a drugome devet i po godina robije.

Prema sudskim spisima, osuđeni su nakon što je tamošnja policija kod njih, na brodu “Florida 2” pronašla 700 paketa kokaina, težine 710.538,200 grama. Međunarodno krijumčarenje kokaina navodno je finasirao Todorović, koji je u svom auto-servisu Monte car organizovao sastanke pripadnika kriminalne grupe, na kojima je davao instrukcije i koordinisao radnje ostalih u obavljanju kriminalnih aktivnosti.

Prema sadržini Naredbe o sprovođenju istrage, Lakovića sumnjiče da je po uputstvima okrivljenog Todorovića, u svom lokalu prenosio poruke drugim pripadnicima organizacije, obavještavao ih o toku i praćenju realizacije kriminalnog plana, ali i da sa Giljačom isproba brod i pripremi ga za krijumčarenje kokaina:

“Da izvrše popravke i prepravke broda i da se izvrši probno korišćenje nautičkih uređaja u cilju realizacije kriminalnog plana”...

Operacija protiv te kriminalne grupe pokrenuta je 2017. godine, a dovela je do presretanja katamarana 2018.godine u Portugalu, koji je prevozio više stotina kilograma kokaina sa Kariba u Evropu.

Iz EUROPOL-a su početkom marta saopštili da je kompleksnom internacionalnom istragom rukovodila Crna Gora, a da je operacija dio šire evropske strategije protiv balkanskog kartela.

Bonus video: