Suđenje policajcima za iznudu iskaza i teške tjelesne povrede: Ošećeni tvrdi da je zadobio više od 200 udaraca

Optuženi negiraju da su počinili krivična djela - iznuda iskaza i nanošenje teške tjelesne povrede

9180 pregleda 9 komentar(a)
Ćatović dolazi na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Ćatović dolazi na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Užasno je bilo pretpjeti te bolove... Molim vas da stavite ruku na srce i pomislite kao je to, kazao je juče Beranac Mihailo Dragović (51) u bjelopoljskom Osnovnom sudu, govoreći o batinama koje je dobio od policijskih službenika 27. februara 2017. godine.

Zbog toga su okrivljeni bivši komandir Centra bezbjednosti, sada pomoćnik komandira OB Berana Amir Ćatović, šef interventne jedinice Vesko Leković i policajac Miro Lalević.

Dragović je objasnio da je tek kasnije saznao da su policajci zapravo tražili osobu koju je on slučajno prevezao od Bijelog Polja do Ribarevina.

Tada je primio stopera, a policajci su ga zaustavili u mjestu Bioča, na izlazu prema Beranama.

“Ćatović me je snažno udario pesnicom u predjelu lijevog uha, da sam udario u stub vozila i zateturao se. Potom me sa još jednim službenikom policije u uniformi, koje nije ovdje u sudnici, uvukao u vozilo interventne, gdje su me tukli po glavi, rukama i nogama”, kazao je Dragović...

Kada se Ćatović umorio, tvrdi oštećeni, izdao je naređenje: “Prebijte ga na mrtvo ime, priznaće on meni”.

“Onda je, iz bokserskog garda, nastavio da me udara Leković, zadajući mi udarce po glavi, grudima, rukama i nogama, a potom se sa mjesta vozača uključuje Lalević i zadaje mi više uboda palicom po tijelu”, ispričao je Dragović.

Dodao je da ga je Leković opet tukao nakon što su od beranskih kolega saznali da je osuđivan.

Istakao je da je zadobio više od 200 udaraca po glavi i tijelu.

Policijska tortura je, priča dalje Dragović, nastavljena u Centru bezbjednosti gdje mu je policijski inspektor Veselin Šećković “iznudio iskaz navodeći ga pitanjima”, dok mu je Danilo Smolović prijetio interventnom jedinicom, pri čemu nijednom rečenicom u zapisnik nisu unijeli njegovu izjavu da je tučen i maltretiran.

Optuženi negiraju da su počinili krivična djela - iznuda iskaza i nanošenje teške tjelesne povrede.

Rekli su da se oštećeni prilikom saslušanja nikom nije žalio da je tučen i da je odbio pomoć ljekara, koju su mu nudili zbog izjave da je šećeraš.

Prema optužnom predlogu, službenici Centra bezjednosti Bijelo Polje su 6. februara 2017. godine, postupajući po prijavi o oružanoj pljački, upotrijebili silu prema Dragoviću, da iznude izjavu koja se odnosila na krivično djelo i izvršioce.

“Nakon zaustavljanja njegovog vozila u mjestu Bioča, Ćatović je udario Dragovića pesnicom u predjelu lijevog uha, od čega je zadobio oštećenje sluha. Oštećenog su ugurali u policijsko vozilo i udarali ga pesnicama, nogama i palicama govoreći: ‘Bijte ga dok ne prizna’, ‘Gdje si ga ostavio’, ‘Pričaj, ubićemo te’...

Dragović je zadobio teške tjelesne povrede u vidu rascjepa lijeve bubne opne, zbog čega je zadobio oštećenje sluha, kao i prelom četiri rebra.

Suđenje se nastavlja 15. jula.

Bonus video: