"doveli u zabludu policijske službenike"

UP: Turista iz Njemačke nije dao novac za prelazak granice, podnijete krivične prijave zbog nepostupanja po mjerama NKT

"Ova lica prilikom kontrole od strane granične policije su saopštila da kroz Crnu Goru samo prolaze u tranzitu, te da nastavljaju svoj put sa krajnjim odredištem u Republici Njemačkoj, ne izjavivši da ostaju u našu državu na ljetovanje i da u Ulcinju imaju rezervisan smještaj"

28491 pregleda 351 reakcija 49 komentar(a)
Granični prelaz Božaj, Foto: Uprava policije
Granični prelaz Božaj, Foto: Uprava policije

Ulcinjska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv njemačkog turiste Daniela Reicherta (31) i tri njegova saputnika - stranih državljana, zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima.

"Policijski službenici su pronašli lice koje je dalo izjavu za medije, njemačkog državljanina D.R. (31) koji je bio u društvu sa A.I. (26) sa Kosova, sa boravkom u Republici Njemačkoj, Š.J. (22) iz Sirije, sa prebivalištem u Njemačkoj i F.F. (26) iz Republike Njemačke", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Oni navode da je istraga ukazala na sumnju da su ova lica 8. jula ušla u Crnu Goru preko graničnog pralaza Božaj.

"Ova lica prilikom kontrole od strane granične policije su saopštila da kroz Crnu Goru samo prolaze u tranzitu, te da nastavljaju svoj put sa krajnjim odredištem u Republici Njemačkoj, ne izjavivši da ostaju u našu državu na ljetovanje i da u Ulcinju imaju rezervisan smještaj. Na ovaj način D.R., A.I., Š.J. i F.F. su doveli u zabludu policijske službenike i počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i po nalogu nadležnog državnog tužioca lišeni su slobode".

Uprava policije demantovala je navode Reicherta, koji je u ispred kamera televizije Teuta tvrdio da je za ulazak u Crnu Goru, prilikom kontrole na granici, stavio 50 eura u pasoš i tako uspio ući u našu državu.

On je odgovorio na pitanje da li su on i njegovi saputnici imali problema na granici.

"Nakon saznanja o izjavi za medije jednog stranog turiste, u kojoj je naveo da je prilikom ulaska u Crnu Goru, na graničnom prelazu Božaj u pasoš stavio određenu količinu novca, te da je na taj način uspio da pređe granicu bez dalje kontrole te i bez neophodnog PCR testa prilikom ulaska u našu državu iz Republike Albanije, policija je u Ulcinju preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti", navodi Uprava policije u saopštenju.

Reichert je sinoć lišen slobode po nalogu osnovnog tužioca Faruka Resulbegovića zbog sumnje da je prekršio mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) nakon što je njegova izjava objavljena u medijima.

"Nedugo nakon ove izjave lice je identifikovano, ali i lica koja su sa njim prešla državnu granicu Crne Gore. Od njih su prikupljenja obavještenja a nakon sprovedene kriminalisitičke obrade utvrđeno je da izjava data medijima nije tačna ali i da su lica počinila krivčno djelo zbog čega su lišena slobode. Prikupljena su obavještenja od novinara i od kamermana koji su zabilježili ovu izjavu", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.