Burno na suđenju po tužbi Ćopića: Vika, nervoza, psovke - iznuda ili dug?

“Držao sam rentakar firmu i hiljadu puta dolazio kod njih, prisustvovao sastancima, raspitivao se kad Anton izlazi, a moj brat Aleksandar bio je pobratim tvog brata Antona Stanaja”, rekao je Šćepanović
6118 pregleda 2 komentar(a)
Nuo Stanaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nuo Stanaj, Foto: Arhiva "Vijesti"

“Sram te bilo, koliko smo puta bili kod tebe, koliko smo ti puta donosili novac, ja se sudija kunem u svoja tri sina”, vikao je juče u sudnici Osnovnog suda svjedok Nebojša Šćepanović, nakon što je jedan od vlasnika i izvršni direktor “Rokšpeda” Nuo Stanaj rekao da ga prvi put u životu vidi i da je sve za šta ga optužuju laž.

Kontroverzni biznismen iz Banjaluke Zoran Ćopić tužio je Stanaja i traži od njega da mu vrati navodni dug od 1.350.000 eura.

Vika, nervoza i psovke obilježili su jučerašnje suđenje, kada su se suočili Stanaj i svjedoci za koje Ćopić tvrdi da su Stanaju donosili novac.

U sudnicu je u jednom trenutku ušlo i policijsko obezbjeđenje suda, ali je sudija Simo Rašović rekao da nijesu potrebni.

“Pošto se kune u djecu, ako je to za sud važno, imam i ja troje djece, dabogda ih nikad ne vidio, kunem se da danas prvi put vidim ovog čovjeka. Nikad vi meni nijeste ništa donijeli, ni došli kod mene”, tvrdio je Stanaj.

Šćepanović je, vidno uznemiren, nakon toga rekao: “Jesam li kupio 30 auta kod vas, sram te bilo”.

“Držao sam rentakar firmu i hiljadu puta dolazio kod njih, prisustvovao sastancima, raspitivao se kad Anton izlazi, a moj brat Aleksandar bio je pobratim tvog brata Antona Stanaja”, rekao je Šćepanović.

Stanaj mu je mirno odgovorio da je sve laž, da od njega nije kupio nikakva kola, ali da ne zna da li ih je kupio od firme.

“Nikad od mene lično nije kupio, ne znam da li je kupovao nešto preko firme Rokšped, ona ima preko 1.000 zaposlenih i više direktora sektora”, naveo je Stanaj.

“Sve smo kupili lično preko njih, sram te bilo, gade jedan”, nastavio je Šćepanović, nakon čega je i od Stanaja stigao odgovor: “Go..o jedno”.

“Jesmo li donijeli kad je bilo najteže 500.000 eura, pa 200.000 eura, vi bili presrećni, rekli da ćete častiti Miša Milovančevića 500 eura, a niste ga ni častili, no ga poveli na doručak.

Jesmo li donijeli još 300.000 eura, jesmo li dolazili 100 puta u Tuzi kod vas”, pitao je Šćepanović.

Stanaj je ponavljao da mu niko od njih nikada u životu nije donio pare i da Šćepanovića prvi put vidi.

Milovančević, koji je Ćopićev vozač, u sučeljavanju sa Stanajem, takođe je od njega pokušavao da izvuče priznanje - da je dolazio da mu donosi novac i pitao ga da li ga je ponizio kada je navodno krenuo da ga časti 500 eura, pa ih vratio...

“Ja sam imao prilike da čitam to što je rekao, osim da se poznajemo, sve ostalo je laž, nikad od tebe i ni od koga pare nijesam uzeo, niti imao potrebe, uzimam pare od banke kad mi treba”, tvrdio je Stanaj.

Milovančević je prokomentarisao: “Sramno je zbog tvoga brata Antona to što pričaš, pogledaj me u oči i kaži da nije tačno, sramota da te bude, posle svega što sam uradio za tvoju porodicu i tvog pokojnog brata... Moja majka mu je prala i peglala prljav veš dok je bio u zatvoru”, tresao se Milovančević govoreći.

Stanaj je ostao pri svom, navodeći da mu je jasno da mu je bio problem da dođe da svjedoči lažno i konstatovao da mu to ništa nije trebalo.

Milovančević ga je upitao da li mu to prijeti.

“Poslije svega što sam uradio, svaka ti čast”, naveo je Milovančević.

Sudija je odlučio da od Osnovnog državnog tužilaštva pribavi spise predmeta po krivičnoj prijavi Stanaja koju je podnio protiv Aleksandra Šćepanovića, brata svjedoka Nebojše, zbog navodnog pokušaja iznude novca.

Ćopić se odavno dovodi u vezu sa klanom Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina i pranje novca.

U Bosni i Hercegovini ranije je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja više od četiri miliona eura za kriminalnu grupu Šarića.

U beogradskom Specijalnom sudu u toku je postupak u kome je optužen i za pranje para u Srbiji takođe za Šarića.

Pravosnažno je osuđen i na šest godina zatvora zbog malverzacija sa firmom Industrija kotrljajućih ležajeva (IKL) iz Beograda i još tri preduzeća.

Upravo Nuo Stanaj je tom presudom oslobođen optužbi.

On je brat pokojnog Antona Stanaja koji je pravosnažno osuđen zbog šverca cigareta.

Ubrzo nakon toga ubijen je u Sudanu.

Pokojni Stanaj je sarađivao sa Ćopićem.

Ćopić tvrdi da je pare pozajmio zbog pokojnog brata

Ćopić u tužbi tvrdi da mu je Stanaj, kao dugogodišnji prijatelj, u decembru 2009. godine tražio na pozajmicu 1.350.000 eura, uz obećanje da će mu vratiti do maja 2010. godine, a radi finansiranja odbrane njegovog brata Antona, koji se tada nalazio u beogradskom zatvoru.

Dodaje da je novac pozajmio od Aleksandra Šćepanovića, kako bi ga dao Stanaju. Sud je u drugom postupku već presudio da Ćopić treba te pare da vrati Šćepanoviću. U tom postupku tužbu protiv Ćopića podnio je Šćepanović, a Ćopić nije sporio da mu duguje novac. Dan kasnije, Ćopić podnosi tužbu protiv Stanaja.

U odgovoru na tužbu se ističe da Ćopić bez ikakvog osnova pokušava da zloupotrijebi poznanstvo i poslovni odnos sa pokojnim bratom tuženog Antonom Stanajem, “kojim je i tada štetio imovini porodice Stanaj”. Oni tvrde da je 400.000 eura koje je tada trebalo za jemstvo Antonu Stanaju, uzeto preko banke.

Ističe se i da je sve počelo upravo zato što Šćepanović pokušava da iznudi novac od Stanaja, zbog čega su podnijeli i krivičnu prijavu protiv njega, a nakon čega su i uslijedili sudski sporovi za vraćanje duga.

Bonus video: