SUDIJA PRIHVATIO PREDLOG ODBRANE

Suđenje Joanikiju i osmorici sveštenika odloženo za 4. septembar

Sudija Igor Đuričković je kazao da se pretres odlaže zbog složene epidemiološke situacije imajući u vidu da je na današnji dan preko 1.500 osoba pozitivnih na koronavirus, a da je značajan broj njih iz Nikšića i Berana odakle su sveštenici

8309 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Joanikije jutros u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Joanikije jutros u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Glavni pretres protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još osmorice sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) odložen je za 4. septembar.

Sudija Osnovnog suda u Nikšiću Igor Đuričković je tako prihvatio predlog odbrane za odlaganje pretresa.

Jedan od advokata Sava Kostić tražio je odlaganje suđenja zbog novonastale situacije izazvane epidemijom koronavirusa.

Kako je kazao odlaganje suđenja ne odgovara odbrani, jer žele da se isti što prije završi, ali moraju voditi računa o opštem zdravlju.

Đuričković je kazao da se pretres odlaže zbog složene epidemiološke situacije imajući u vidu da je na današnji dan preko 1.500 osoba pozitivnih na koronavirus, a da je značajan broj njih iz Nikšića i Berana odakle su sveštenici.

Kako je kazao u prostoriji od preko 100 metara kvadratnih prisutno je preko 25 osoba, pa bi imajući u vidu činjenicu da bi u toj prostoriji boravili više sati, to predstavljalo značajan epidemiološki rizik.

Joanikiju i osmorica sveštenika Eparhije budimljansko nikšićke, se terete da su 12. maja u Nikšiću postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred, litiju, ulicama grada.

Prvo zakazano ročište glavnog pretresa, koje je bilo zakazano za 19.jun, nije održano jer se sveštenik Slobodan Jokić zbog ranijih zdravstvenih problema, koji su pogoršani situacijom prilikom hapšenja, nalazio na bolničkom liječenju.

Nakon održane litije, episkopu i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Knežević, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojević, bilo je određeno zadržavanje do 72 sata.

U Nikšiću, ali i drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

Tokom jednog od protesta došlo je do sukoba demonstranata i policije koja je upotrijebila suzavac.

Vladika i sveštenici pušteni su nakon 72 sata, a dočekalo ih je nekoliko hiljada građana koji su se okupili u devet ujutro i razišli sat nakon ponoći, nakon što im se obratio episkop budimljansko nikšićki.