Sekretar Akademije nije došao u Tužilaštvo: Tužiteljka nije rekla hoće li ga privoditi

“Na današnjem saslušanju kod tužiteljke Maje Knežević u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, nije se pojavio osumnjičeni Pejović Ljubiša, iako su se pojavili oštećena Striković Milena i advokat Miranović Tomislav po mom zamjeničkom punomoćju. Tužiteljka je Striković Milenu obavijestila da ona ne može prisustvovati saslušanju osumnjičenog jer je svjedok u ovom postupku”, rekao je advokat Kostić

6220 pregleda 3 komentar(a)
U Akademiji ne znaju za falsifikat (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
U Akademiji ne znaju za falsifikat (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Sekretar Policijske akademije Ljubiša Pejović, nije se juče pojavio na saslušanju u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu, koje ga sumnjiči za falsifikovanje, kazao je “Vijestima” advokat Sava Kostić.

Kostić je pravni zastupnik bivše pripravnice te obrazovne ustanove, Milene Striković, koja je ranije podnijela krivičnu prijavu protiv Policijske akademije i NN lica, tvrdeći da je neko falsifikovao njen potpis na mjesečnom izvještaju o stručnom osposobljavanju, u kom su unijeti neistiniti podaci.

Uprkos prijavi, Strikovićeva će, najvjerovatnije imati status svjedoka, a ne oštećene u tom predmetu, kazao je Kostić.

“Na današnjem saslušanju kod tužiteljke Maje Knežević u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, nije se pojavio osumnjičeni Pejović Ljubiša, iako su se pojavili oštećena Striković Milena i advokat Miranović Tomislav po mom zamjeničkom punomoćju. Tužiteljka je Striković Milenu obavijestila da ona ne može prisustvovati saslušanju osumnjičenog jer je svjedok u ovom postupku”, rekao je advokat Kostić.

On je dodao da ga je kolega Miranović informisao da tužiteljka Knežević nije pred njima sastavljala zapisnik:

“Niti konstatovala ko je pristupio i da li je osumnjičeni Pejović uredno pozvan na saslušanje koje je bilo zakazano za juče.”

“Po mom mišljenju, Striković Milena treba i mora imati svojstvo oštećene u ovom postupku, imajući u vidu sve što se dešavalo u ovom predmetu, jer su njena prava povrijeđena i ugrožena, što je opredjeljuće da li neko lice ima status oštećenog ili ne. Ukoliko je osumnjičeni uredno i blagovremeno obaviješten o današnjem saslušanju u tužilaštvu i nije došao, tužiteljka je dužna da naloži njegovo prinudno dovođenje za naredno saslušanje”, rekao je advokat Kostić.

DA LI JE POZVAN?

On je istakao da podatke o svim tim detaljima ima podgoričko Osnovno tužilaštvo, odnosno da u spisima predmeta mora postojati dokaz da li je Pejović uredno pozvan:

“Pa, njih treba pitati da li je izostanak osumnjičenog s današnjeg saslušanja opravdan ili neopravdan i šta u tom pravcu tužilaštvo namjerava preduzeti.” Strikovićeva je ranije podnijela krivičnu prijavu protiv te Akademije i NN lica, a ODT je tokom izviđaja dobilo nalaz grafološkog vještačenja, nakon kojeg je Pejović i osumnjičen. “Imajući u vidu izvještaj o grafološkom vještačenju, vještaka Mile Kontić... iz kojeg proizilazi da je sporni potpis ‘Milena Striković’, koji se nalazi na izvještaju stručnog osposobljavanja za mjesec februar... u rubrici ‘upoznat/upoznata s izvještajem’ ispisao Ljubiša Pejović, to državna tužiteljka cijeni da u konkretnom slučaju postoji osnovana sumnja da je Ljubiša Pejović učinio krivično djelo falsifikovanje isprave... radi čega je spise predmeta... potrebno prevesti u KT upisnik, protiv Ljubiše Pejovića, te preduzeti dalje mjere i radnje iz nadležnosti ovog tužilaštva”, piše u tužilačkom dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Iz podgoričkog tužilaštva ranije su odgovorili da je predmet u izviđaju.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je po označenoj prijavi formiran predmet. Državni tužilac preduzima zakonom predviđene mjere i radnje u cilju utvrđivanja odlučujućih činjenica. Izviđaj je u toku”, odgovorila je ranije portparolka tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić.

Iz Policijske akademije, međutim, tada su tvrdili da još nijesu dobili nikakvo zvanično mišljenje i stav po pitanju utvrđivanja činjenica, u vezi s grafološkim vještačenjem potpisa na izvještajima o obavljanju pripravničkog rada bivše pripravnice Milene Striković.

Bonus video: