UP: Netačni i zlonamjerni navodi

"Ovakvi i slični pokušaji pritisaka i ometanja ni u najmanjoj mjeri neće smanjiti istajnost policijskih službenika u sprovođenju mjera i radnji iz svoje nadležnosti"

7973 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Uprava policije (UP) saopštila je da su navodi Nikole Drecuna, objavljeni danas u listu "Dan" u potpunosti neistiniti i zlonamjerni.

Pritvorenik Nikola Drecun obratio se redakciji dnevnog lista "Dan" pismom u kojem tvrdi da je pretrpio brutalno mučenje od strane pripadnika policije. Kako tvrdi, kako bi prekinuo mučenje kojem je bio izložen i skratio sebi muke, progutao je žilet.

"Dan" piše da je Drecunu tražen da optuži Filipa Bešovića, Filipa Kneževića i Gorana Rakočevića da su napali novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, piše "Dan".

"Navodi u tekstu su u potpunosti neistiniti i zlonamjerni, dati u cilju vršenja pritiska na organe otkrivanja, rasvjetljavanja i dokazivanja krivičnih djela i izbjegavanja krivično – pravne odgovornosti pojedinih, sada okrivljenih lica, čemu u prilog govori i činjenica da se navodno iznuđivanje priznanja, zlostavljanje i mučenje, prijavljuje nakon dva mjeseca od kada su policijski službenici postupali u predmetu. Naime, 11. maja 2020. godine policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić, postupajući po prethodno pribavljenim operativnim podacima da se priprema izvršenje krivičnog djela na štetu N.P. iz Nikšića u mjestu Dragova Luka, kontrolisali su lica N.D. (27) iz Cetinja i M.R (29) takođe iz Cetinja", saopšteno je iz UP.

Kažu da su u neposrednoj blizini imenovanih pronađeni predmeti – metalne šipke, koje su bile namijenjene za izvršenje krivičnog djela na štetu oštećenog.

"Pregledom na licu mjesta kod N.D. pronađen je mobilni telefonski aparat sa kriptozaštitom, nakon čega su lica dovedena u službene prostorije Centra bezbjednosti Nikšić, a dalje su o događaju upoznati službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, obzirom da se radi o licu koje je prema policijskim evidencijama član organizovane kriminalne grupe. U toku obavljanja razgovora, N.D. je policijskim službenicima Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u potpunosti priznao da su on i M.R planirali i pripremali napad nad oštećenim N.P, a u toku izviđajnog postupka pribavljeni su i drugi materijalni i lični dokazi koji ukazuju na osnovanu sumnju da su navedena lica kao članovi kriminalne grupe planirali izvršenje predmetnog krivičnog djela."

Iz policije kažu da su toku prikupljanja obavještenja od navedenih osoba. u potpunosti poštovana sva njihova prava koja im pripadaju, bez primjene bilo kakve vrste prisile, obmane ili iscrpljivanja.

"Razgovor sa N.D. i M.R, shodno zakonskim ovlašćenjima, vođen je na okolnosti, ne samo predmetnog krivičnog djela, već i na okolnosti drugih teških krivičnih djela, koja su počinjena u prethodnom periodu. Napominjemo, da razgovor sa N.D. nije vođen na bilo koje okolnosti napada na novinarku O.L., niti policijski službenici SBPOKK postupaju u ovom predmetu, već je ovo krivično djelo u nadležnosti drugih organizacionih cjelina Uprave policije. U toku obavljanja razgovora sa N.D, on je u jednom trenutku saopštio policijskom službeniku da je progutao neki predmet i zahtjevao da se preveze u zdravstvenu ustanovu radi ukazivanja pomoći. Lice je odmah potom prevezeno u Klinički centar Crne Gore gdje je hospitalizovan, kada je izvršen hirurški zahvat u cilju uklanjanja predmeta koji je progutao. O svemu je odmah upoznat nadležni tužilac. Narednog dana, odnosno 12. maja 2020. godine, postupajući specijalni državni tužilac, u prostorijama Kliničkog centra Crne Gore, u svojstvu osumnjičenog lica saslušao je N.D, a shodno prethodno dobijenoj saglasnosti nadležnog hirurga u Kliničkom centru, koji je cijenio da je lice u potpunosti psihofizički sposoban da da iskaz pred nadležnim tužiocem. Po svom izboru N.D. je saslušan bez prisustva advokata – branioca, a nakon toga Rješenjem postupajućeg tužioca određeno mu je zadržavanje u trajanju do 72 časa, dok mu je od strane postupajućeg tužioca dodjeljen advokat branilac po službenoj dužnosti", kazali su iz Uprave policije.

Dodaju da je nakon saslušanja od strane sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, kom prisustvovao predmetni tužilac i branilac okrivljenog, osumnjičenom određen pritvor.

"Napominjemo da su policijski službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, sprovodeći kriminalističku obradu u vezi navedenog predmeta, prikupili veći broj materijalnih i personalnih dokaza, te su nadležnom specijalnom državnom tužiocu do sada procesuirali ukupno 25 lica – članova organizovanih kriminalnih grupa, odnosno njima bliskih lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvrši ukupno 67 teških krivičnih djela, kako iz grupe krivičnih djela protiv života i tijela, tako iz grupe krivičnih djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine i javnog reda i mira. Policijski službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u narednom periodu nastaviće sa još intenzivnijim aktivnostima prema svim članovima organizovanih kriminalnih grupa i njima bliskih lica, a ovakvi i slični pokušaji pritisaka i ometanja ni u najmanjoj mjeri neće smanjiti istajnost policijskih službenika u sprovođenju mjera i radnji iz svoje nadležnosti", zaključeno je iz UP.

Bonus video: