Tužiteljka pustila osumnjičenog za silovanje psa

Pedesettrogodišnji Danilovgrađanin će se braniti sa slobode, on je uhapšen prije dva dana zbog sumnje da je u noći između utorka i srijede, u centru Danilovgrada, silovao štene

30746 pregleda 1984 reakcija 48 komentar(a)
Na teret mu je stavljeno krivično djelo ubijanje i mučenje životinje, Foto: Arhiva Vijesti
Na teret mu je stavljeno krivično djelo ubijanje i mučenje životinje, Foto: Arhiva Vijesti

Pedesettrogodišnji Lj.P. iz Danilovgrada osumnjičen za silovanje psa pušten je juče nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, rečeno je “Vijestima” iz Uprave policije.

On je uhapšen prije dva dana zbog sumnje da je u noći između utorka i srijede, u centru Danilovgrada, silovao štene.

Na teret mu je stavljeno krivično djelo ubijanje i mučenje životinje i razaranje njihovog staništa, za koje je propisana novčana, ili kazna zatvora do godinu dana.

U izvještaju veterinara, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je zbog seksualnog napada pregledan mužjak psa, star između četiri i pet mjeseci.

“Pas je došao vidno uplašen sa dilatiranim zjenicama i pojačanim baljenjem”, piše između ostalog u veterinarskom izvještaju.

“Vijesti” su juče objavile da je u noći između utorka i srijede, oko dva sata poslije ponoći, stanare zgrade nadomak koje je pas silovan probudio zastrašujući lavež i zvuci.

Sagovornik je ispričao da ih je, kada su izašli na terase, dočekao užasan prizor - vidjeli su mušku osobu kako se iživljava nad psom koji je cvilio.

Iako je policija obaviještena dva dana kasnije, već nakon nekoliko sati uspjeli su da uđu u trag osumnjičenom Lj. P. koji je uhapšen u petak, nakon istrage, izuzimanja snimaka sa nadzornih kamera i prikupljanja ostalih dokaza.

Zbog iživljavanja nad psom juče su reagovale nevladine organizacije “Spasi me” iz Danilovgrada i “Kuća životinja” iz Spuža.

Oni su saopštili da osuđuju najnoviji primjer zlostavljanja psa u Danilovgradu, ali i pozdravljaju brzu i efikasnu reakciju policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Danilovgrad.

“Starješine i policijski službenici OB Danilovgrad u kontinuitetu pokazuju visoku profesionanost i odgovornost da bez razlike i jednako prema svima primjenjuju zakon. Brojne studije ukazuju na povezanost zlostavljanja životinja sa nasiljem prema ljudima. Pozivamo nadležno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici da osigura brzu i društveno uspješnu krivično-pravnu reakciju na zlostavljanje i mučenje životinje. Posebno apelujemo da se ne inicira, niti prihvati sporazumno priznanje krivice. Redovni postupak je od javnog interesa i može doprinijeti boljoj praksi i odgovornijem odnosu prema životinjama. Zlostavljanog psa je preuzela NVO ‘Spasi me’ i pružiće mu adekvatnu njegu, da bi što prije prevazišao traume koje je zadobio”, piše u njihovom saopštenju.

Novčana kazna, ili do godinu zatvora

Član 309 Krivičnog zakonika propisuje kaznu za krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa.

U stavu 1 tog člana predviđeno je da će se onaj ko kršeći propise ubije, povrijedi ili muči životinju, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine

Bonus video: