Zbog moguće osvete, Milačić ostaje iza rešetaka

Tom osuđeniku priznata je amnestija izglasana u avgustu 2013. godine i kazna mu je smanjena za četvrtinu, odnosno za tri godine i šest mjeseci. Prema optužnici,Tomo Milačić, nastanjen u Lucernu u Švajcarskoj, 10. avgusta 2010. godine oko 22 sata je u mjestu Gornja Veruša kod Podgorice, s umišljajem ubio svoju suprugu Svetlanu Milačić

20434 pregleda 0 komentar(a)
Milačića privode u Viši sud (arhivski snimak), Foto: Arhiva Vijesti
Milačića privode u Viši sud (arhivski snimak), Foto: Arhiva Vijesti

Toma Milačić, osuđen za ubistvo supruge ne može biti uslovno otpušten sa izdržavanja zatvorske kazne, odlučile su sudije Apelacionog suda.

Oni su potvrdili rješenje kolega iz Višeg suda u Podgorici, koji su kao neosnovanu odbili molbu advokatske kancelarije “Velimirović & Partneri”, da njihovog branjenika puste na uslovni otpust.

Odluka se zasniva na dvije činjenice - da je Uprava policije, odnosno njihov Sektor kriminalističke policije, dao negativnu bezbejdnosnu procjenu i to što je za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne Milačić disciplinski kažnjavan.

U obrazloženju Apelacionog suda piše da je nesumnjivo da je ispunjen formalni uslov za uslovni otpust - da je osuđeni Milačić izdržao dvije trećine kazne zatvora. Međutim, subjektivni uslov nije ispunjen, stav je tog suda.

Oni su ocijenili da je pravilan zaključak Višeg suda kojim je odbijena molba Milačićevog punomoćnika, advokata Milana Velimirovića.

Napisali su i da je osuđeni disciplinski kažnjavan, a da je procjenom policije, sačinjenom nakon izvršenih terenskih i operativnih provjera, utvrđeno da se nijesu stekli bezbjednosni uslovi za dobijanje uslovnog otpusta.

Podgorički Viši sud 18. maja odbio je molbu advokata Velimirovića, uz obrazloženje da je SKP, u bezbjednosnoj procjeni, objašnjavajući da li Milačiću prijeti opasnost od osvete i da li bi njegovo pojavljivanje izazvalo negodovanje u mjestu prebivališta, naveo da postoji bezbjedonosni rizik da bi boravkom na slobodi mogao izazvati vršenje krivičnih djela prema osuđenom ili od strane osuđenog.

“Vijeće nalazi da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni uslovi da se osuđeni Toma Milačić uslovno otpusti sa izdržavanja kazne zatvora”.

Početkom januara, advokat Velimirović je tom sudu podnio molbu za uslovni otpust i zahtijevao da se održi ročište na kojem će se odličivati o tome.

On je istakao da je Milačić osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva, a da mu je u septembru 2011. godine Apelacioni sud izrekao kaznu od 14 godina zatvora.

Tom osuđeniku priznata je amnestija izglasana u avgustu 2013. godine i kazna mu je smanjena za četvrtinu, odnosno za tri godine i šest mjeseci.

Advokat je istakao da je Milačič državljanin Švajcarske, da mu tamo žive djeca, da je socijalno i životno vezan za tu državu, ali i da je diplomirani inženjer medicinske radiologije. Objasnio je da je to traženo i deficitarno zanimanje u Švajcarskoj, što, kako navodi, znači da Milačić ima povoljne šanse za zaposlenje, čime bi se u potpunosti uključio u društvo.

Punomoćnik osuđenog za ubistvo supruge napisao je i da smatra da su ispunjeni uslovi za uslovni otpust.

Prema optužnici,Tomo Milačić, nastanjen u Lucernu u Švajcarskoj, 10. avgusta 2010. godine oko 22 sata je u mjestu Gornja Veruša kod Podgorice, s umišljajem ubio svoju suprugu Svetlanu Milačić.

Žalio se na rad policije

Punomoćnik Milačića, ranije se Savjetu za građansku kontrole rada policije žalio na rad službenika policije.

“U postupku odlučivanja o molbi za uslovni otpust, podnosim tužbu na rad službenika Uprave policije koji se odnosi na postupak procjene bezbjednosti kao jednog od uslova koji moraju biti ispunjeni da bi se udovoljilo molbi za uslovni otpust osuđenika”, napisao je on.

Istakao je da u minule četiri godine Milačić izgubio 200 dana uslovnog otpusta, odsustva i godišnjeg odmora “zbog nezakonitog i nepravilnog rada Uprave policije u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje njegove bezbjednosne procjene u cilju korišćenja pogodnosti kao zatvorenika, koje mu po zakonu pripadaju”.

On je napisao i da je Milačić tužio državu - Upravu policije i da traži naknadu štete zbog nezakonitog rada tog organa.

Osnovni sud u Danilovgradu je usvojio tužbeni zahtjev i 29. decembra 2019. donio presudu i zauzeo stav - da procjene bezbjednosti koje je vršila Uprava policije nisu utemeljejne na jasnim i sveobuhvatnim razlozima i da su posljedica nepravilnog rada tog organa.

Međutim, ta presuda nije pravosnažna.

Bonus video: