Rešetke bile rizične, pa podigli novu ogradu kod Tužilaštva

Nakon procjene Uprave policije, zgrada Državnog tužilaštva željezom sakrivena od pogleda

9966 pregleda 63 reakcija 10 komentar(a)
Nova ograda iza zgrade Državnog tužilaštva, Foto: Savo Prelević
Nova ograda iza zgrade Državnog tužilaštva, Foto: Savo Prelević

Iz bezbjednosnih razloga zgrada u kojoj su smještena tri tužilaštva - Vrhovno, Specijalno i Više, opasana je novom, željeznom ogradom.

To je učinjeno nakon procjene Uprava policije, objasnili su “Vijestima” iz kabineta v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

“Ograda iza zgrade u kojoj su smještena tri tužilaštva - Vrhovno, Specijalno i Više državno tužilaštvo u Podgorici postavljena je iz bezbjednosnih razloga, nakon procjena koje je obavila Uprava policije Crne Gore. Za postavljanje ograde zadužena je Uprava za imovinu u čijoj je nadležnosti, između ostalog, održavanje objekata u vlasništvu države”, odgovorili su iz Statankovićevog kabineta.

Dvorišni dio zgrade Državnog tužilaštava, odnosno strana na kojoj su ulazi za one koje policija ili zatvorski čuvari sprovode na saslušanje, do sada je bio opasan samo rešetkama, što je predstavljalo bezbjednosni rizik.

Sa te strane zgrade na posao dolaze i Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović.

Sva trojica štićene su ličnosti.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja poslata juče poslije podne - da li je ograda postavljena zbog moguće ugroženosti nekog od tužilaca, ili pak zbog bezbjednosnog rizika po nekog od onih koje tu dovode na saslušanje.

Upravo u tu zgradu, uz jake mjere obezbjeđenja, proteklih nekoliko godina, na saslušanje su sprovođeni članovi zaraćenih kriminalnih klanova.

Gotovo uvijek, u tim situacijama, zgradu tužilaštva obezbjeđivale su elitne policijske jedinice, sa automatskim oružjem, fantomkama i pancirima...

Pripadnici Posebne jedinice policije, u tim slučajevima, bili su raspoređni na više lokacija oko zgrade, kontrolisali su prolaze i haustore susjednih zgrada, ali i tijelom štitili one čije saslušanje je zakazano.

Izuzetak je napravljen prije deset dana, kada su u zgradu Višeg državnog tužilaštva iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dovedeni navodni vođa škaljaraca Jovan Vukotić i navodni kavčanin Vojin Stupar.

Tokom njihovog saslušanja tu zgradu obezbjeđivalo je nekoliko inspektora u civilu i ekipa Interventne jedinice policije.

Iako slove za članove suprotstavljenih klanova, u čijem međusobnom ratu je više od 40 ubijenih, Vukotića i Stupara sprovodnici su 10. jula bukvalno prošetali od ulaza u Specijalno državno tužilaštvo, gdje su policijska vozila bila parkirana, do ulaza u Više tužilaštvo. Ista procedura bila je i kada su izlazili iz zgrade - sprovodnici sa pancirima otpratili su ih do zatvorskih “marica” i vratili u Istražni zatvor.

“Vijesti” su juče objavile da će se u centru Podgorice, u parku pored Zdravstvenog centra bezbjednosnih snaga, u Ulici Vaka Đurovića, graditi nova, savremena zgrada, koja bi trebalo da riješi decenijski problem Državnog tužilaštva.

Do sada je završen projektni zadatak za izradu tehničke dokumentacije zgrade, ali se precizno ne zna kada bi trebalo da se krene sa gradnjom.

Bonus video: