đukić zadržan u pritvoru

Ukrajinski mediji: Napadači na Zvicera pobjegli u automobilu brata ukrajinskog političara

Detective info napominje da se u istrazi pokušaja atentata na Radoja Zvicera, osumnjičeni Đukić prvobitno vodio kao državljanin Sjeverne Makedonije

27205 pregleda 10 komentar(a)
Vozilo kojim su napadači pobjegli, Foto: detective-info.com.ua
Vozilo kojim su napadači pobjegli, Foto: detective-info.com.ua

Apelacioni sud u Kijevu zadržao je u pritvoru osumnjičenog za pokušaj ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera 26. maja u centru Kijeva, prenose ukrajinski mediji.

Kako piše ukrajinski portal Detective-Info, radi se o Stefanu Đukiću (30) kod koga je pronađen pasoš Sjeverne Makedonije na ime Gerge Katse. Taj portal navodi i da su napadači na Zvicera pokušali da pobjegnu policiji u automobilu izdatom bratu pomoćnika ukrajinskog narodnog poslanika 8. saziva, ali su ubrzo uhapšeni u Odesi.

Pored Đukića, u pritvoru su crnogorski državljanin Emil Tuzović i državljani Srbije Petar Jovanović i Milan Branković

.Detective info napominje da se u istrazi pokušaja atentata na Radoja Zvicera, osumnjičeni Đukić prvobitno vodio kao državljanin Sjeverne Makedonije.

Odlukom istražnog sudije u Kijevu, osumnjičeni je priveden bez kaucije. Branioci su zatražili poništenje odluke i puštanje osumnjičenog, ukazujući na nedostatak dokaza koje su pružili tužioci prilikom pritvaranja Đukića.

Pored toga, Đukićeva odbrana ukazala je na kršenje međunarodnog i nacionalnog prava tokom njegovog pritvora, kao i na prekršaje tokom predaje osumnjičenog.

Đukić sa pasošem Sjeverne Makedonije
Đukić sa pasošem Sjeverne Makedonijefoto: detective-info.com.ua

Navodno, Đukiću nije saopšteno koja su njegova prava, niti mu je pismeno dostavljeno na maternjem jeziku zbog čega se tereti, a za sve vrijeme nije ga kontaktirala ni makedonska ambasada u Ukrajini.

Međutim, tokom žalbenog ispitivanja, neki od tih argumenata nisu potvrđeni u spisu predmeta, pa je podržana odluka o hapšenju Đukića.

U ovoj istrazi priveden je i visoki službenik ukrajinske policije Rostislav Černobrivi koji se sumnjiči da je pomogao Đukiću, Tuzoviću, Brankoviću i Jovaniću od kada su stigli u Ukrajinu.

Černobrovi je prethodno bio član Dobrovoljačkog bataljona Kiiv-1, koji je u jesen 2015. godine, zajedno s još nekoliko jedinica, postao dio Kijevske policijske pukovnije.

Mediji izvještavaju da je Rostislav Černobrovi učestvovao u rusko-ukrajinskom ratu u sastavu policijskog bataljona u Kijevu. Na njegovoj Fejsbuk stranici objavljene su brojne fotografije iz borbene zone u Donbasu, među kojima je ona na kojoj pozira sa Jevgen Dejdejevim, političarem i koordinatorom bataljona posebne policijske službe "Kijev-1", glavne direkcije Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Vjeruje se da je Černobrovi bio pritvoren zajedno sa četvoricom Balkanaca, ali je kasnije pušten bez zvanične sumnje za učestvovanje u ovom zločinu.

Sa druge strane, Detective-Info piše da se jedan političar dovodi u vezu sa pokušajem ubistva Zvicera. Naime, napadači na Zvicera su navodno sa mjesta napada pobjegli u automobilu izdatom bratu pomoćnika ukrajinskog narodnog poslanika 8. saziva.

Taj ukrajinski portal dobio je fotografiju crnog automobila "Toyota Sequoia " u kojem su se nalazili osumnjičeni prilikom privođenja.

Upravo se ovaj automobil pojavljuje najmanje dva puta u videu koji je objavila ukrajinska Nacionalna policija nakon hapšenja osumnjičenih u Odesi.

Na snimku policije registarske tablice su "zamagljene", ali na fotografiji koja je dostavljena ovom ukrajinskom portalu jasno se vidi oznaka - KA 5277 AB. Prema izvorima Detektive-Info, vlasnik "Toyota Sequoia" je 20-godišnji Viktor Grabar koji je registrovan u studentskom domu Akademije Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Njegov brat, Ivan Grabar, koji je služio u policijskom vodu u kijevskom puku, takođe je imao kontakt s policijom. Za vrijeme mandata Jevgena Dejdejeva, radio je kao pomoćnik na dobrovoljnoj osnovi.

U Kotoranina Radoja Zvicera ispaljeno je više metaka dok je džogirao u elitnom dijelu Kijeva.

Kako prenose ukrajinski mediji, napadači su u Zvicera ispalili sedam metaka iz pištolja Fort i Scorpion. Pet metaka pogodilo je Zvicera u grudi.

Dan nakon napada osumnjičeni su uhapšeni u Odesi, a prilikom hapšenja pružali su otpor i pokušali da pobjegnu.

Šef Nacionalne policije Igor Klimenko tada je rekao da su napadači stigli u Ukrajinu početkom maja, unaprijed kupili vozila, automatsko oružje i organizovali nadzor nad budućom žrtvom i njenom porodicom.

Preporučujemo za Vas