Turska policija uhapsila 96 osoba: Preko Crne Gore krijumčarili ljude?

Šef krimi-organizacije "Kabataslar", kojeg navode kao O.K. na slobodi je, prenosi Dailysabah, pozivajući se na tamošnje vlasti

20036 pregleda 75 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Turska nacionalna policija uhapisla je 96 članova kriminalne grupe "Kabataslar", koje sumnjiče da su i preko Crne Gore u evropske države krijumčarili ljude, među kojima su i teroristi iz organizacija Fetullahci (FETO - pokret Fetulaha Gulena koji je označen kao teroristička organizacija, a koji je optužen za organizovanje neuspjelog puča u Turskoj prije četiri godine) i Radničke partije Kurdistansa (PKK), koji su bježali iz te države.

Turski mediji prenose da je policija juče otkrila detalje te velike operacije, sprovedene početkom mjeseca, u kojoj su uhapšeni i jedan aktivni policajac, dvojica penzionisanih...

Šef krimi-organizacije "Kabataslar", kojeg navode kao O.K. na slobodi je, prenosi Dailysabah, pozivajući se na tamošnje vlasti.

Članovi te kriminalne grupe, čije sjedište je u Istanbulu, odvedeni su u pritvor.. Istanbulska policija, koja je neko vrijeme nadzirala osumnjičene za krijumčarenje ljudi, saopštila je da članovi te kriminalne grupe preferiraju sastanke licem u lice i da tako dogovaraju svoje ilegalne operacije, kako bi izbjegli otkrivanje.

Isti portal prenosi da je Turska bila tranzitna tačka za migrante iz Azije koji prelaze u Evropu, ali da je među prokrijumčarenima bio dobar dio kriminalaca koji su ilegalno prebačeni u Grčku, Bugarsku i druge evropske države.

Tokom istrage, policija je otkrila da su članovi bande kontaktirali jedni druge i njihove "putnike" u bolnicama, predvorjima hotela i kafićima, kako bi razmijenili novac i dokumente.

"Racije su rađene istovremeno u Istanbulu i 17 provincija. Od 121 osumnjičene osobe 96 je pritvoreno, a među njima je bilo i terorista povezanih sa FETO i PKK. Jedan aktivni i dva penzionisana policajca uhapšeni su. Policija je u racijama pronašla četiri pištolja, 59 pasoša, veliku količinu mobilnih telefona i SIM kartica i 587 stranica dokumenata koji sadrže lične podatke iz dokumenata poput pasoša i viza. Istragom je utvrđeno da su njihove 'mušterije' bili oni koji su htjeli da se spoje sa rodbinom u evropskim zemljama, ali nisu mogli legalno, oni koji su izbjegavali obaveznu vojnu službu, zločinci, oni kojima je prijetila kazna zatvora, ljudi iz organizacija PKK i FETO..."

Objašnjavaju da su ih legalno odvozili u Albaniju, Srbiju, na Kosovo, u Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovine, jer za putovanje u te države turskim državljanima ne trebaju vize.

Iz tih država članovi kriminalne grupe pomogli su im da ilegalno pređu u druge evropske države, bilo pješice, preko planina ili automobilima.

Vraćali su se sa pasošima onih koji su legalno putovali u balkanske države, a koji su falsifikovani ili ilegalno pretvoreni u 'zelene pasoše' koje posjeduju turski državni službenici i tako su drugim 'mušterijama' omogućavali da slobodno putuju u Evropu.

U proteklih šest mjeseci oko 750 turskih državljana prokrijumčareno je u Evropu zahvaljujući toj kriminalnoj grupi.

Svoje usluge naplaćivali su između 5.000 i 10.000 eura.

Od 96 osumnjičenih, 23 ih je zadržano u pritvoru, dok su 42 pušteni do suđenja.

Ostali osumnjičeni pušteni su nakon ispitivanja.

Osim pištolja i pasoša, zaplijenjeno je 260 metaka, 129 mobilnih telefona, osam memorijskih kartica, tri fleš memorije, 120 sim kartica, 36 neiskorištenih sim kartica, četiri lap-topa, lažni diplomatki pasoši, falsifikovane članske karte Udruženja za pomoć i solidarnost policijskim penzionerima, sa policijskim logotipom i press kartica.

Bonus video: