Potvrđena optužnica: Šakovići, Filmanović i Lašić se terete za stvaranje kriminalne organizacije...

U spisima tužilaštva, u koje su "Vijesti" ranije imale uvid, piše da je Marko Šaković u aprilu 2019. formirao kriminalnu organizaciju koja je kriminalnim grupama u Njemačkoj, Albaniji i Crnoj Gori nabavljala oružje za likvidacije

12420 pregleda 3 komentar(a)
Privođenje Šakovića 2017. godine, Foto: Filip Roganović
Privođenje Šakovića 2017. godine, Foto: Filip Roganović

Vijeće podgoričkog Višeg suda potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kojom se Marko Šaković, njegova supruga Nataša, Marko Filmanović i Marko Lašić terete za stvaranje kriminalne organizacije i nelegalno držanje oružja.

To je "Vijestima" potvrdila samostalna savjetnica za odnose s javnošću tog suda Aida Muzurović.

U spisima tužilaštva, u koje su "Vijesti" ranije imale uvid, piše da je Marko Šaković u aprilu 2019. formirao kriminalnu organizaciju koja je kriminalnim grupama u Njemačkoj, Albaniji i Crnoj Gori nabavljala oružje za likvidacije.

On je, međutim, izbjegao hapšenje u akciji pod rukovodstvom tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, kada su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja stavili lisice na ruke Nataši Šaković i Filmanoviću.

U dokumentima tužilaštva pisalo je da istražitelji sumnjaju da su Šakovići i Filmanović naoružavali kriminalne klanove.

Takve sumnje temelje na dokazima prikupljenim mjerama tajnog nadzora.

"Organizator kriminalne organizacije Šaković Marko je radi realizacije kriminalnog plana u pravcu neodređenog broja krivičnih djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija... a radi neovlašćenog nabavljanja, držanja i prodaje većih količina oružja... pištolja, automatskih pušaka i njihove dalje prodaje pripadnicima drugih kriminalnih organizacija, u cilju izvršenja krivičnih djela protiv života i tijela, za sebe odredio da vrbuje članove, planira izvršenje krivičnih djela, daje uputstva i naredbe...", piše u spisima SDT.

Dodaje se da su njegova supruga i Filmanović prihvatali njegove naloge.

"Okrivljeni Filmanović da nelegalno kupuje vatreno oružje u prodavnicama oružja i isto registruje na pravno lice ‘Lovac M’ čiji je vlasnik, i bez prethodno pribavljenih odgovarajućih dozvola nadležnih organa isto predaje drugim članovima kriminalne organizacije i organizatoru... Okrivljena Šaković Nataša prihvatila je da vrbuje lica za članove kriminalne organizacije, preuzima, prevozi, drži i čuva oružje, predaje ga organizatoru kriminalne organizacije radi dalje prodaje, ali i sama prodaje po uputstvima organizatora Šaković Marka", tvrde u tužilaštvu.

Objašnjavaju da iz Filmanovićeve odbrane, ali i mjera tajnog nadzora, proizlazi da ga je bračni par Šaković podstrekao da im nabavi veće količine oružja.

Nikšićanin je, navodi se u dokumentima, ispričao da su mu Šakovići, na više sastanaka i porukama preko kriptovanih mobilnih telefona, iznijeli kriminalni plan:

"I tražili da kupuje velike količine vatrenog oružja, pištolja i automatskih pušaka, za koje je Šaković Marko rekao da će biti prodato na teritoriji Njemačke i Albanije".

Navodno, za to su mu više puta dali novac kojim je plaćao oružje.

SDT tvrdi da je Šaković 6. avgusta 2019. godine, Filmanoviću dao 6.000 eura, za koje je ovaj kupio deset pištolja marke “CZ” - dva modela P07, pet P09 i tri P10C.

Navodno, sve pištolje je predao Šakovićima, a oni članovima te kriminalne grupe koje tužioci još nisu identifikovali i koji su ga prodali pripadnicima kriminalnih grupa "radi vršenja krivičnih djela protiv života i tijela na teritoriji Crne Gore, Albanije i Njemačke".

Po nalogu Šakovića, Nikšićanin je dva pištolja "Chiappa" i "Rhinno" kupio 26. avgusta prošle godine, a i to oružje završilo je kao ono prethodno nabavljeno.

Dva dana kasnije, tvrdi SDT, Filmanović je od Šakovića uzeo 550 eura, otišao na Cetinje i od P. R. kupio pištolj "Springfild armory" koji je Podgoričaninu predao početkom septembra.

Devetnaest pištolja kupio je u oktobru prošle po nalogu Šakovića - 4, 17. i 21. oktobra, kada mu je Šaković predao prvo 5.000, a potom 8.300 eura.

Pojašnjava se da je kupio prvo osam, pa deset, a potom još jedan pištolj, a početkom novembra Šaković mu je dao 4.000 eura, za koje je ovaj kupio četiri pištolja.

Isto je učinio i 6. februara, kada je po dogovoru s Natašom Šaković, prvo od D. Š. kupio "CZ" model "Shadoow I", a potom u prodavnici oružja tri - dva pištolja "CZ" modele 75 i Shadoow II i revolver "Chiapa" model Rhino.

Nakon što je istog dana oružje predao Nataši Šaković, policija je uhapsila tu Podgoričanku, sprečavajući je da pištolje preda svom suprugu koji je trebalo da ih proda, piše u spisima Specijalnog tužilaštva.

Ukoliko tokom suđenja bude dokazana njihova krivica, optuženima se po zakonu može izreći kazna i do 15 godina zatvora.

Bonus video: